Съставът и хранителната стойност на пчелното млечице

Пчелното млечице е естествено вещество с много полезни свойства. Може би най-важното от тях е, че може да се използва при здрави хора за укрепване на здравето и предотвратяване появата на заболявания.
Съставът и хранителната стойност на пчелното млечице
Maria Patricia Pinero Corredor

Прегледано и одобрено от диетолог Maria Patricia Pinero Corredor.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 23 декември, 2022

Пчелното млечице е бяло, вискозно, желатиново вещество, получено от секрета на хипофарингеалните и мандибуларните жлези на пчелите работнички. Различава се от прополиса и меда. За да бъдем по-конкретни, видът Apis mellifera произвежда това вещество, което понякога се нарича суперхрана. Днес ще ви разкажем за свойствата и хранителната стойност на пчелното млечице и ползите от него.

Хранителна стойност на пчелното млечице

Както посочват експертите, пчелното млечице е това, което пчелните ларви ядат, когато се излюпят. Когато ларвите се развият, желето става изключителната храна на пчелната майка. Хранителните свойства и стойността на пчелното млечице варират значително, но като цяло специалистите му приписват следното:

Полезни качества на пчелното млечице – може да благоприятства гладката кожа

Пчелното млечице, благодарение на съдържащия се в него витамин С, може да помогне за синтеза на колаген, който, както знаем, е от съществено значение за кожата, за да изглежда гладка и да намали бръчките. Това би бил постепенен процес, който може да има ефект, ако приемът на пчелно млечице е непрекъснат.

Трябва да се отбележи, че за да се засили ефектът на витамин С върху производството на колаген, също е препоръчително да се въведе желатин в диетата. Това се посочва в проучване, публикувано в The American Journal of Clinical Nutrition.

Може да подобри разстройствата, причинени от стрес

Прекалено мислене: защо е вредно?

Проучване, публикувано в Nutrition Journal, отбелязва, че след консумация на пчелно млечице в продължение на 6 месеца, участниците показват подобрен глюкозен толеранс, както и подобрено психично здраве. Предполага се, че неговите компоненти могат да помогнат за облекчаване на симптомите, причинени от стрес; въпреки това са необходими повече изследвания.

Може да предпази от дегенеративни заболявания

Някои научни изследвания върху животни доказват противовъзпалителния ефект на пчелното млечице. Добре е да се изясни, че някои тежки възпаления могат в крайна сметка да се превърнат в дегенеративни заболявания. Това вещество може да се препоръча в тези случаи, поради естественото си противовъзпалително свойство.

От друга страна, обширни изследвания показват, че пчелното млечице може да стимулира физическите и умствените функции на възрастните хора, като по този начин спомага за подобряване на психическото състояние и работоспособността при случаи на Алцхаймер.

Полезни качества на пчелното млечице – то е антиоксидант

Антиоксидантите са вещества, които се борят срещу свободните радикали, борят се с преждевременното стареене и предотвратяват хроничните заболявания, според данни на Националния център за допълващо и интегративно здраве. Пчелното млечице е източник на антиоксиданти, така че може да се заключи, че консумацията му би била полезна за предотвратяване на сърдечни заболявания, мозък и дори рак.

Може да благоприятства плодовитостта

Смята се, че пчелното млечице помага за балансиране на хормоналните нива, които понякога причиняват безплодие. Повечето от проучванията по този въпрос обаче са проведени върху животни, така че ще са необходими допълнителни изследвания при хора. В допълнение, той има голям брой аминокиселини, захари, протеини, желязо и калций.

Като любопитен факт можем да ви кажем, че една малка щипка би била достатъчна като дневна доза. Всъщност препоръчителната дневна доза за възрастни е само половин грам.

Проверете дали не сте алергични към пчелно млечице

На първо място, трябва да се уверите, че не сте алергични към пчелното млечице. Как можете да разберете? В идеалния случай трябва да отидете на алерголог, за да проверите. Той може да препоръча да поставите малко количество на китката си. Ако след няколко минути не забележите сърбеж или парене по кожата, най-вероятно не сте алергични.

В този случай със сигурност бихте могли да помислите за въвеждане на пчелно млечице в диетата си. Въпреки това, първо трябва да отидете при специалист по хранене. Той ще ви каже как да го включите в диетата си и кои продукти се препоръчват според вашите индивидуални нужди.

Често откриваме това хранително вещество заедно с други витамини и минерали, които могат да помогнат за подобряване на здравословното ни състояние. Обмислянето на съвместни добавки може да бъде много мъдър вариант.

Пчелно млечице, продукт за подобряване на нашето здраве

Сега, след като знаете възможните свойства на този елемент, не сте ли любопитни как може да ви помогне да облекчите някои досадни симптоми? Консултирайте се с вашия лекар относно ползите от редовното включване на пчелно млечице в диетата ви.

Имайте предвид, че пчелното млечице не създава чудодейни ефекти; трябва да се въведе в контекста на здравословна диета, за да се изпитат ползите от консумацията му. Също така е необходимо да знаете, че трябва да се подобрят и други житейски навици. Практикуването на физическа активност е от съществено значение, както и осигуряването на добър сън.

Когато избирате продукт с пчелно млечице, е важно да имате предвид, че не всички са с еднакво качество. С откриването на правилния ще избегнете нежелан прекомерен прием на захар, който ще има пагубен ефект върху възпалението в тялото ви.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Ahmad S, Campos MG, Fratini F, Altaye SZ, Li J. New Insights into the Biological and Pharmaceutical Properties of Royal Jelly. Int J Mol Sci. 2020 Jan 8;21(2):382.
 • Buttstedt A, Moritz RF, Erler S. More than royal food – Major royal jelly protein genes in sexuals and workers of the honeybee Apis mellifera. Front Zool. 2013 Nov 27;10(1):72.
 • Collazo N, Carpena M, Nuñez-Estevez B, Otero P, Simal-Gandara J, Prieto MA. Health Promoting Properties of Bee Royal Jelly: Food of the Queens. Nutrients. 2021 Feb 7;13(2):543.
 • Ghanbari E, Khazaei MR, Khazaei M, Nejati V. Royal Jelly Promotes Ovarian Follicles Growth and Increases Steroid Hormones in Immature Rats. Int J Fertil Steril. 2018 Jan;11(4):263-269.
 • Kunugi H, Mohammed Ali A. Royal Jelly and Its Components Promote Healthy Aging and Longevity: From Animal Models to Humans. Int J Mol Sci. 2019 Sep 20;20(19):4662.
 • Kocot J, Kiełczykowska M, Luchowska-Kocot D, Kurzepa J, Musik I. Antioxidant Potential of Propolis, Bee Pollen, and Royal Jelly: Possible Medical Application. Oxid Med Cell Longev. 2018 May 2;2018:7074209.
 • Nutr J. 2012; 11: 77. Published online 2012 Sep 21. Effect of royal jelly ingestion for six months on healthy volunteers. doi: 10.1186/1475-2891-11-77
 • Int Braz J Urol. 2015 Sep-Oct;41(5):1008-13. Anti-inflammatory effects of royal jelly on ethylene glycol induced renal inflammation in rats.
 • Oxid Med Cell Longev. 2017; 2017: 1259510. Published online 2017 Jul 26. Honey, Propolis, and Royal Jelly: A Comprehensive Review of Their Biological Actions and Health Benefits.
 • Pasupuleti VR, Sammugam L, Ramesh N, Gan SH. Honey, Propolis, and Royal Jelly: A Comprehensive Review of Their Biological Actions and Health Benefits. Oxid Med Cell Longev. 2017;2017:1259510.
 • Shaw G., Lee Barthel A., Ross M., Wang B., et al., Vitamin C enriched gelatin supplementation before intermittent activity augments collagen synthesis. Am J Clin Nutr, 2017. 105 (1): 136-143.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.