Следвайте тези 5 стъпки за изобилие в живота

Научете се да не ламтите за това, което не притежавате и вместо това започнете да се наслаждавате на по-важните неща.
Следвайте тези 5 стъпки за изобилие в живота
Valeria Sabater

Написано и проверено от психолог Valeria Sabater.

Последна актуализация: 19 октомври, 2022

Бъдете благодарни за всичко, което имате, за да осъзнаете много добре възможностите си. В замяна на това ще успеете да постигнете просперитет. Чудесната способност да се даде приоритет на позитивното, вместо на негативното – това именно е изобилие.

Идеята, която на пръв поглед може би изглежда проста, в действителност съдържа други дълбоки измерения, на които трябва да се въздейства.

Живеем в материално общество, където натрупването на вещи и пари е синоним на успех. Същевременно физическото съвършенство се свързва със социален успех.

Как сме стигнали дотук? Защо тийнейджър, който не притежава последния мобилен телефон се чувства разочарован? Защо се мразим, когато мерките на тялото ни не се вписват в “идеалните”?

Може би фокусът ни е объркан.

Трябва да преструктурираме начина си на мислене, за да си позволим да бъдем по-свободни и по-чувствителни към това, което наистина има значение.

Съветваме ви да наблегнете на това. Вижте кои са петте измерения, които със сигурност ще ви помогнат да живеете по-пълноценен и по-щастлив живот.

1. Контролирайте нуждите си от изкуствено изобилие

Контролирайте нуждите си от изкуствено изобилие

Всички ние се стремим да покрием измеренията, формиращи строителните блокове от Йерархията на Маслоу за човешките нужди.

 • Аспекти като защитата на дома, храната, дрехите и ресурсите, необходими за растеж и добро здраве за съществени, истински приоритети.
 • Е, в модерното общество друг аспект прави впечатление: консуматорството.
 • Живеем в реалност, в която често пренебрегваме това, което вече притежаваме, а вместо това се фокусираме върху интересите от това, което изпускаме.

И понякога това, което изпускаме е просто последния модел мобилен телефон, по-лъскава кола, по-модерни дрехи…

 • Всичко това води до гореспоменатото: вещите са символ на нашия успех и статус.

Искаме това, което другите имат, просто за да се впишем и да сме част от тази изкуствена хомеостаза, все по-често срещана в наши дни.

Само помислете: Преценете дали текущите ви нужди са изкуствено формирани или не.

2. Учете се на благодарност

Един от начините да си направите място за автентичното изобилие в живота, е като бъдете благодарни за това, което вече имате. Това е нещо, за което рядко мислим и не ценим достатъчно високо, както би трябвало.

 • На първо място се благодарете за почтеността си. Бъдете благодарни за съществуването си: да живееш и да съществуваш на този свят е най-изумителното нещо и всеки ден, в който осъзнавате това, нови възможности ще се изправят пред вас. С тази нагласа ще можете да сте щастливи.
 • Осъзнайте колко величествени неща имате около вас: семейството и приятелите, истинските съкровища, предлагащи ви автентично, всекидневно изобилие.

3. Изобилието се крие в най-простите, най-обикновените неща в живота

Изобилието се крие в най-простите, най-обикновените неща в живота

За изобилие не се смятат многото нули в края на сумата в банковата ви сметка.

Не означава и добавянето на приятели в социалните мрежи, събирането на дрехи в килера, бижута в чекмеджетата, нито колите в гаража.

 • Тайната на щастието може да бъде открита в оценяването на най-простите, най-обикновените неща, които ежедневния живот ни предлага: скъп момент, споделен с приятел; да направиш нещо добро, с което да се гордееш; или просто сам да излезеш на разходка и да се наслаждаваш на природата.

Именно това е момента, в който живеем автентичен, изобилен живот.

4. Спрете да фокусирате живота си върху това, което нямате

Знаем, че процесът на прилагане на тази мисъл в ежедневния ви живот няма да бъде лесен. Това е така, защото живеем във времена на оскъдица, независимо дали ни харесва или не.

 • Добрата работа не е много, а социалното неравенство е често срещано в много градове в света.
 • Да притежаваш свой собствен дом често е привилегия или е постигнат с големи жертви и инвестиции.
 • Може би нямате перфектното тяло, идеалната връзка или работа, която позволява на способностите и талантите ви да заблестят.
 • Но нека изясним нещо: не можете да фокусирате живота си ЕДИНСТВЕНО върху това, което нямате. Ако постъпвате така, рискувате да удавите реалността си в дълбоко незадоволство.

Ценете това, което имате, бъдете благодарни за него и вижте реалността си в нова, изпълнена с надежда светлина. Животът е пълен с възможности и ще ги забележите, само ако се чувствате ценени, спокойни и имате добро самочувствие.

5. Направете място за ново съзнание, насочено към просперитет

научете се да развивате изобилието, което вече се намира във вас.

Какво имаме предвид под просперитет? Просперитетът позволява настъпването на ново време, време на позитивизъм, затвърждаване на мечтите, желанията и надеждите.

Изобилният живот е това, което ще ви отведе до там. Може би ще отнеме време, но чрез опити може да промените съзнанието си.

Защото само когато се чувствате сигурни за себе си, изпълнени с обич и уважение към вас самите, ще можете да се придвижите право към достигането на тези висини.

Приложете го на практика: научете се да развивате изобилието, което вече се намира във вас.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.