Защитете се от негативизъм

Трябва да определитe граници за тези хора, които винаги имат намерение да навредят със своите коментари
Защитете се от негативизъм

Последна актуализация: 22 януари, 2019

Обзалагаме се, че познавате някой, който винаги е в лошо настроение и успява да го прехвърли върху хората около себе си. Този тип хора страдат от слаба търпимост към неудовлетвореността и са свикнали да реагират негативно, когато нещата не се развиват така, както са очаквали.  Как да се защитим от негативизъм и от типовете хора, които имат песимистични нагласи към живота?

Защо някои хора са винаги в лошо настроение?

Съществуват хора, които живеят в свят на песимизъм – вид негативизъм, който засяга не само техния живот, но също така се отразява и на живота на другите.

Експертите казват, че зад тази завеса от негативизъм съществува постоянна раздразнителност и дълбоко неудовлетворение от себе си. Тези хора са жертви на самите себе си, защото преминават деня, отдавайки се на собственото си недоволство от преживяването на реалността.

Въпреки че може никога да не достигнат до истинската депресия, те най-често страдат от ниско самочувствие, което излиза наяве като апатия и презрение под формата на защитен щит.

В чашата може да липсва само една капка, но тези хора вече я виждат наполовина празна. Те са недоверчиви и не могат да се радват на добрите неща около себе си; също така имат невероятната дарба да разпространяват своя негативизъм върху другите.

Често чуваме фрази като: “Ако направиш това, няма да свърши добре”, и “Дори не си струва да опитваш, не те бива в тези неща”. Въпреки че се опитваме да ги игнорираме, подобно отношение все пак може да бъде доста обезкуражаващо, особено при тези обстоятелства:

  • Ако негативният човек е член от семейството: баща, майка, партньор
  • Ако негативният човек упражнява определена власт върху вас: шефът по време на работа.

Това са фигури в живота, които виждаме доста често и могат да имат дълбоко въздействие върху живота ни. Това ни притеснява и дълбоко ни влияе, като ни принуждава постоянно да се защитаваме. Нека ви покажем как да се предпазите от негативизъм в следващите редове.

Съвети за защитата от негативизъм

1. Поставете граници

предпазете се от негативизъм чрез увереност в себе си

Имайте предвид, че някои от тези хора може да са ви много близки, което означава, че рано или късно ще окажат известно влияние върху вас. Това е още по-лесно за тях в дните, когато защитата ви е сломена.

Внимавайте, защото тяхното негативно поведение, чувства и коментари могат да подкопаят самочувствието, да ви наранят и накарат да страдате дълбоко в себе си.

Трябва да поставите граници върху тяхното негативно мислене:

“Защо ще правиш презентация, вместо да направиш еди-какво си…?” – “Ще направя презентацията, защото смятам, че мога да я направя”. “Как може дори да го/я гледаш? Той/тя е прекалено красив/а за теб” – “Ще пробвам, защото и аз струвам колкото другите и имам право да бъда щастлив/а. ”

Трябва да определим граници за тези типове хора, които винаги имат намерение да навредят със своите коментари.

2. Бъдете наясно, че те са тези, които страдат от този проблем

ниското самочувствие е една от основните причини да страдате от негативизъм

Това е трудно. Поражението и ниското самочувствие винаги блокират и пречат на негативния човек да се радва на нещата в живота. Покажете им, че грешат и най-вече, че не сте като тях.

Усмихвайте се на негативните им коментари и им отговорете нещо от сорта: “Само позитивните хора наистина ще го постигнат. Само положителните хора наистина могат да оценят, какво означава да бъдеш жив”.

Понякога зад тези чувства на недоверие се крие завист. Винаги е добре да им покажем, че тяхното възприемане на реалността им носи единствено проблеми. Те са просто нещастни хора – научете се да ги виждате по такъв начин. Не им позволявайте да имат каквото и да е влияние върху вас.

3. Отстоявайте себе си

вместо негативизъм, покажете любов

Няма нищо по-добро от това, да отстоявате себе си и да се защитите от хората, които се опитват да ви навредят.

Винаги трябва да знаете какво искате за себе си и това, което искате най-много, е просто да бъдете щастливи, да живеете живота си и да покажете на всички, че сте способни на всичко, което решите.

Непрекъснатото слушане на негативизъм,подобен на горните фрази, няма да ви доведе доникъде: “Не си струва”, “Не можеш да го направиш”, “Няма да се получи”. Животът е низ от безброй уроци и от време на време ще правите грешки, но ще се изправите и ще довършите започнатото.

Трябва да отстоявате себе си, да кажете на глас това, което искате. Трябва да определите границите и да не показвате страх. Негативните хора са тези, които се страхуват, не вие.

От съществено значение е да отворите емоционалния чадър, за да се предпазите от тези твърде често срещани личности. Ако е възможно, можете да се опитате да им помогнете, като им покажете, че е нужна по-оптимистична гледна, за да са щастливи.

Вдигнете самочувствието си и не забравяйте, че всички имаме правото да сме щастливи и че е напълно по силите да го постигнем – така че нека започнем още днес!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.