Скроталните маси или бучки: причини, симптоми и лечение

Всеки път, когато се появят образувания или бучки в скротума, трябва да се консултирате с лекар. Особено когато се появяват внезапно, причиняват болка или имат твърда консистенция.
Скроталните маси или бучки: причини, симптоми и лечение

Написано от Edith Sánchez

Последна актуализация: 15 ноември, 2022

Скроталните маси или бучки са бучки, които възникват по различни причини. Скротумът е кожната торбичка, в която са тестисите. Понякога там се образуват бучки, които съдържат течност или друга тъкан. Те могат да бъдат и резултат от възпаление.

В повечето случаи те са доброкачествени (неракови). Въпреки това, тези бучки могат да бъдат и признак на рак на тестисите. Ето защо никога не трябва да се пренебрегват.

Важното е, че почти всички тези маси или бучки в скротума могат да бъдат успешно лекувани. Дори ракът на тестисите има много добра прогноза, ако бъде открит и лекуван навреме.

Как изглеждат скроталните маси или бучки?

Размерът на тези бучки варира значително. Понякога те са само с размер на грахово зърно, а понякога стават много по-големи.

Повечето са с мека консистенция, защото са пълни с течност. Те често водят до подуване на скротума. Когато са с тези характеристики, те обикновено са безвредни и изчезват сами.

Когато тези маси имат твърда консистенция, възможно е проблемът да е по-сериозен. Те обикновено са резултат от необичаен растеж на тъкан в скротума. Дори и да не причиняват болка или дискомфорт, пак могат да бъдат опасни.

Защо се образуват скроталните маси или бучки?

Маси или бучки в скротума възникват по различни причини. Основните причини са следните.

Орхит

Орхитът е възпаление на тестиса. Дължи се на бактериална или вирусна инфекция.

Обикновено се среща само в един тестис, въпреки че е възможно да засегне и двата тестиса. Това състояние често се свързва със заушка и може да причини безплодие.

Бучка във врата на мъж
Заушката при мъжете ги излага на тежки последствия, какъвто е случаят с орхит.

Епидидимит

Епидидимитът е възпаление на епидидима. Това е тръба, която свързва тестисите със семепровода, през който циркулира спермата.

Причината обикновено е бактериална инфекция, а при хора под 35 години – болест, предавана по полов път. Много рядко урината се влива в епидидима и причинява инфекция, известна като химичен епидидимит.

Хидроцеле и скроталните маси

Хидроцеле възниква, когато една от торбичките около тестиса се напълни с течност. Обикновено такива торбички съдържат само малко количество течност. Когато тази течност се натрупа в излишък, тя причинява маси или бучки в скротума.

Хематоцеле

Хематоцелето е подобно на хидроцеле, но в този случай торбичките около тестиса се пълнят с кръв. Това състояние почти винаги е свързано с операция или нараняване.

Сперматоцеле може да причини скротални маси

Сперматоцеле е доброкачествена и почти винаги безвредна киста, която се появява близо до един от тестисите. Проблемът е, че тези кисти стават много големи по обем и това може да ги направи много неудобни, дори и да не причиняват болка. Те се наричат още киста на епидидима или киста на спермата.

Варикоцеле

Варикоцеле е друга причина за маси или бучки в скротума. Това е разширена вена, която почти винаги се появява в левия тестис.

Обикновено протича безсимптомно. Въпреки това, има случаи, в които генерира болка и засяга плодовитостта.

Ингвинална херния

Ингвиналната херния е изпъкналост, която се образува в слабините. Това се случва, защото част от чревната или мастната тъкан излиза през слабо място в коремните мускули.

Може да се открие като образувания или бучки в скротума. Понякога не причинява болка, но в други случаи причинява, особено когато вдигате нещо тежко, кашляте или се навеждате.

Торзията на тестисите може да причини образуването на скроталните маси

Усукване на тестисите възниква, когато семенната връв е усукана. Това е тръба, която свързва пениса с тестисите.

Състоянието е рядко и по-често при юноши. Причинява силна болка и изисква спешна хирургична намеса. Ако не се лекува навреме, може да доведе до загуба на тестисите.

Рак на тестисите

Ракът на тестисите е необичаен и е друга причина, поради която се появяват маси или бучки в скротума. Най-често се среща при мъже на възраст между 15 и 35 години.

Въпреки че е опасно заболяване, почти винаги може да бъде лекувано и преодоляно. Най-важното е да се открие навреме.

Симптоми и диагноза

Симптомите на образувания или бучки в скротума зависят от основната причина за появата им. Понякога те не причиняват никакви симптоми и са едва забележими. Друг път са доста забележими и причиняват силен дискомфорт.

Най-общо казано, симптомите на скротални маси или бучки са както следва:

 • Чувствителност на тестисите
 • Твърди или подути тестиси
 • Зачервяване на кожата в областта
 • Уголемяване или изпъкналост на скротума
 • Болка, която се простира от слабините до корема или гърба

Понякога може да има треска или по-често уриниране, ако причината е инфекция. Може също да има кръв или гной в урината.

Изследванията, назначавани за диагностициране на скротални маси или бучки, са както следва:

 • Ултразвук
 • Трансилюминация
 • CT сканиране
 • Анализ на урината и кръвни изследвания, ако има инфекция
 • Тест за туморен маркер (вид кръвен тест)
анализ на урината- лечение на скроталните маси
Изследването на урината е запазено за случаи, при които възможна причина е инфекция.

Лечение на скроталните маси

Лечението на скротални маси или бучки зависи от причината. Въпреки това, почти винаги е просто и неинвазивно.

По принцип, ако произходът е инфекция, която причинява състояние като орхит или епидидимит, се използват антибиотици. Болката се контролира с аналгетици и компреси с лед.

Когато става въпрос за образувания или бучки в скротума от доброкачествен произход, всеки пациент трябва да бъде оценен. Понякога не трябва да се прави нищо. Друг път се извършва дренаж, корекция или хирургично отстраняване.

В случай на рак на тестисите, той се лекува с операция, химиотерапия и лъчева терапия. Могат да се използват и трите лечения, но често едно или две са достатъчни.

Кога да посетите лекар за скротални маси или бучки

Бучките в скротума никога не трябва да се пренебрегват.

За да сте сигурни, че няма да останат незабелязани, най-добре е да се научите как да извършвате самоизследване на тестисите. Това е проста процедура, която помага на човек да открие аномалиите рано.

Също така е най-добре винаги да използвате презервативи или други защитни методи , когато правите секс. Също така не забравяйте да защитите тестисите си по време на спорт. Ако откриете нещо необичайно в скротума, най-добре е да се консултирате с лекар възможно най-скоро.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Schiappacasse-Faúndes, G., Díaz-Araneda, I., Vargas-Hudson, P., Vivanco-Lacalle, M., & Rencoret-Palma, G. (2021). Hematocele y hemoperitoneo como manifestación inicial de carcinoma hepatocelular: Caso clínico. Revista médica de Chile, 149(4), 635-640.
 • Felipe, J. H. J. Y., Castillo-Aldaco, J. D., & Fimbres-Franco, R. (2022). Torsión Testicular. Boletín Clínico Hospital Infantil del Estado de Sonora, 38(2), 169-176.
 • Parra, I. E. L., Tinoco, H. J. C., Bernardo, D. C., Esteban, I. D., Saus, I. P., Villalba, M. M., … & Alfaro, G. G. (2022). Patología escrotal no urgente. Seram, 1(1).

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.