Характеристики и причини за бучки в гърдите

Мислите, че може да имате бучки в гърдите? Чудили ли сте се някога защо се появяват или защо са там? Не се тревожете! Най-вероятно се касае за доброкачествен проблем.
Характеристики и причини за бучки в гърдите
Leonardo Biolatto

Прегледано и одобрено от лекар Leonardo Biolatto.

Написано от Luis Rodolfo Rojas Gonzalez

Последна актуализация: 27 октомври, 2022

Ракът на гърдата е едно от най-страшните заболявания при жените от всички възрасти. Така че не е чудно, че се тревожат, когато установят, че имат бучки в гърдите. Повечето от тях са доброкачествени, но защо се появяват? Продължете да четете, за да разберете.

Първо, нека изясним, че гърдите са съставени от различни видове тъкан: жлезиста, мастна и съединителна част. Следователно определени бучки и образувания са нормални в гърдите.

Какво точно представляват въпросните бучки в гърдите?

Това е честа причина за гинекологични консултации, тъй като самата мисъл за бучка поражда безпокойство и тревога. Бучките на гърдата са дълбоки лезии с различна текстура от околната тъкан и варират в диаметър.

В допълнение, бучката не се променя през целия менструален цикъл и обикновено създава асиметрия по отношение на контралатералната гърда. Понякога може да бъде болезнена, а може да има и секрет от зърното.

Много хора свързват бучките в гърдите с рак на гърдата. Това е някак неоснователно, въпреки че в края на краищата проучванията показват, че те са доброкачествени в над 80% от случаите. Всъщност много от тях могат да се дължат на хормонални промени по време на менструалния цикъл или лактация.

Жена, която държи гърдите си.
Болката в гърдите може да се дължи на бучка на гърдата, но не е непременно признак на рак.

Видове бучки в гърдите

Понастоящем много състояния могат да се проявят като доброкачествени или злокачествени бучки в гърдите.

Доброкачествени бучки в гърдите

Те не са показателни за наличието на рак и ръбовете на бучката се усещат дефинирани, меки, болезнени и се наблюдават леки промени по кожата.

Сред най-честите причини са:

Злокачествени бучки в гърдите

В повечето от тези случаи бучките в гърдите започват като доброкачествени и след това се превръщат в карцином. Те се усещат твърди, имат неравномерни ръбове и са неподвижни, не са болезнени и променят кожата или зърното.

Този тип образувания са по-чести при жени на възраст около 40 години. Лекарят трябва да проведе допълнителни прегледа, за да ги диагностицира правилно. Те могат да включват ултразвук на гърдата, мамография или биопсия.

Възможни причини за бучки в гърдите

Споменахме някои от патологиите, които могат да доведат до този тип състояние. Време е обаче да се задълбочим върху трите най-чести причини. Всички те изискват медицински подход.

1. Абсцеси на гърдата

Тази патология често се среща при млади жени, които са бременни или кърмят. Абсцесите на гърдата се проявяват като болезнени възпалени образувания. По този начин областта може да е червена, уголемена и топла на допир.

Те са резултат от бактериална инфекция и обикновено започват като мастит. Може да доведат до суперинфекция, при която се натрупва гнойна течност, ако не се лекува, и по този начин се появява абсцес.

Лечението на това състояние не се различава от това при абсцеси в други части на тялото. В това отношение течността, която се съдържа в тях, може да бъде източена – в зависимост от размера им. Те са доста болезнени, но могат да изчезнат за няколко седмици с правилното лечение.

2. Кисти на гърдата

Това са най-честата причина за бучки в гърдите. Всъщност оценките показват, че 90% от жените ги имат в даден момент. Този тип малформации са често срещани при млади хора на възраст между 20 и 40 години. Те може да се дължат на хормонални промени, въпреки че причината все още не е добре установена.

Тези натрупвания на течности, съдържащи се в капсула с мека консистенция с подвижен, променлив размер, могат да станат двустранни. За разлика от абсцесите на гърдата, течността рядко се инфектира; така че няма възпаление.

Въпреки това, някои кисти на гърдата могат да бъдат болезнени и да причинят масталгия по време на менструация. Няма проучвания, които да свързват тази промяна с риска от рак на гърдата, но прегледите са силно препоръчителни.

Понастоящем няма специфично лечение за това състояние. Лекарите могат да препоръчат източването им, ако създават много дискомфорт или са с голям размер. Все пак съществува риск от повторна поява.

3. Фиброаденом

Това е доброкачествена бучка на гърдата, която се образува, когато млечната жлеза расте неправилно. Често се бърка със злокачествено образувание, защото е твърда, безболезнена, подвижна и може да продължи да расте с течение на времето.

Има три вида фиброаденоми: прости, сложни и гигантски.

 • Първите са тумори, по-малки от 2 инча, при които всички клетки, които ги съставят, имат подобни характеристики. Тоест, няма риск от злокачествено заболяване.
 • По същия начин сложните фиброаденоми имат известна степен на клетъчна атипия. Тоест, клетките започват да варират една от друга. Въпреки това, според Американското онкологично дружество, рискът от развитие на карцином от фиброаденом не се увеличава значително.
 • И накрая, гигантските са тези, които надвишават 2 инча в диаметър. Те изчезват с времето в повечето случаи. Ще бъде необходимо само постоянно да се наблюдавате, за да откриете промени в размера или формата.

В екстремни случаи може да се наложи хирургическа екстракция, особено когато бучката създава дискомфорт или е твърде голяма. Въпреки това, те могат да се появят отново – точно като кистите на гърдата.

Лекар разговаря с пациент.
Допълнителни образни изследвания.

Препоръки при наличие на бучка на гърдата

Както можете да видите, наличието на бучки на гърдата не е синоним на рак, тъй като най-вероятно са доброкачествени. Въпреки това, винаги трябва да се консултирате с вашия лекар, за да може да ви направи изследвания и да ви постави точна диагноза.

Освен това всички жени трябва да си правят самопреглед на гърдите поне веднъж месечно. Това е така, защото това е единственият начин да се запознаете с анатомията на гърдите си и по този начин да можете да откриете всякакви възможни аномалии.

Благодарим ви, че прочетохте тази статия.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Jiménez VX, Rivera HM, García RFM, et al. Nódulo mamario palpable. Abordaje diagnóstico. Revista del Hospital Juárez de México. 2011;78(1):35-40.
 • Gallego G. Nódulo palpable de mama. Revista Colombiana de Obstetricia y Ginecología. 2005;56(1):82-1.
 • Aznar F, Cortadellas T, Xercavins J. Patología benigna de la mama II: Tumores benignos de mama. Fundamentos de Ginecología. Sociedad Española de Ginecología y Obstetricia SEGO. 2005:483-92.
 • Bajo Arenas J, Melchor Marcos J, Mercé Alberto L. Fundamentos de Ginecología (SEGO). Sociedad Española de Ginecología y Obstetricia; 2009.
 • Gallego G. Nódulo Palpable de Mama. Revista de Colombiana de Obstetricia y Ginecología. 2005;56(1):82-91.
 • Kosir M. Tumoraciones mamarias (nódulos de mama) – Ginecología y obstetricia – Manual MSD versión para profesionales [Internet]. Manual MSD versión para profesionales. 2019.
 • Gallardo, María García, et al. “Lesiones papilares intraductales mamarias: nuestra experiencia 2007-2017.” Revista de Senología y Patología Mamaria 33.3 (2020): 88-93.
 • Mendoza Salazar, Jennifer Vanessa. Nivel de asociación entre nódulos mamarios en adolescentes y su menarquía. Diss. Universidad de Guayaquil. Facultad de Ciencias Médicas. Carrera de Medicina, 2018.
 • Delgado, S., et al. “Mastitis infecciosas durante la lactancia: un problema infravalorado (I).” Acta Pediatr Esp 67.2 (2009): 77-84.
 • Loke, Benjamin Nathanael, et al. “Genetics and genomics of breast fibroadenomas.” Journal of Clinical Pathology 71.5 (2018): 381-387.
 • Rodríguez López, Pilar, et al. “Fibroadenoma gigante juvenil de mama: Presentación de un caso clínico.” Revista chilena de obstetricia y ginecología 85.4 (2020): 376-382.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.