Лек с глина, оцет и зелеви листа при херния

Въпреки че винаги трябва да посещавате специалист за получаването на диагноза, това локално действащо лечебно средство ще ви помогне да облекчите болката при херния.
Лек с глина, оцет и зелеви листа при херния
Maricela Jiménez López

Написано и проверено от лекар Maricela Jiménez López.

Последна актуализация: 17 октомври, 2019

Ако търсите лек при херния, тъй като често страдате от неприятна болка, можете да опитате комбинацията от тези три съставки с лечебно действие.

Лесно ще откриете необходимите ви съставки – глина, зелеви листа и оцет, притежаващи силно противовъзпалително действие.

В следващите редове научете повече за качествата на това лечебно средство, както и как да си го приготвите и използвате, за да се радвате на мигновено облекчаване на болката.

Въпреки това не пропускайте посещението при лекар, ако болката ви не спира, тъй като може да става въпрос за сериозен здравословен проблем.

Кой има нужда от облекчаване на болката при херния?

Болката при херния може да бъде много неприятна.

Има различни видове херния с различна степен на сериозност. При някои хора болката почти не се усеща, докато при други е нетърпима.

Най-често срещаните видове са феморалната, ингвиналната, хиаталната, пъпната и разрезната херния.

Въпреки че винаги можете да отидете на лекар, хората изпитващи дискомфорт може да използват това натурално средство при херния.

Ако забележите появата на отток някъде по тялото си, може би страдате от херния. Особено, ако проблемът се е появил след определено движение или вдигане на нещо тежко.

Претоварването е една от най-често срещаните причини за появата на херния. Докато си направите необходимите изследвания, можете да използвате това простичко, но ефективно средство.

Натурални лечебни продукти при херния

В следващите редове ще ви разкажем повече за лечебните качества на трите съставки на това домашно натурално средство.

Глина

Глината е чудесно натурално лечебно средство.

Глината е едно от най-древните лекарствени средства, използвани в света. Независимо дали ви се вярва, глината се използва от векове за облекчаването на редица проблеми и за естествено справяне с възпаленията.

Глината е много полезна. Тя поема водата и токсините. Освен това е богата на различни минерали, които се абсорбират от кожата чрез порите.

 • Глината се използва много лесно. Просто я смесете с малко вода или течност и я нанесете върху кожата.
 • Оставете я достатъчно време, за да изсъхне и след това я отмийте с вода. Не я използвайте повторно, тъй като поема токсините.

Оцет

Ябълконият оцет облекчава болката при херния.

Оцетът, особено този от ябълки, е течност регулираща рН нивото, стимулираща кръвообращението и намаляваща възпалението.

Поради тази причина тя улеснява възстановяването при травми и облекчава дискомфорта, след като я нанесете върху кожата.

Освен това хранителната му стойност – голямото разнообразие от витамини, минерали и ензими го правят изключително полезен продукт в менюто ви.

Препоръчваме ви да прочетете и: 6 предимства от накисването на краката ви в оцет

Зеле

Зелето е чудесен помощник срещу болка и възпаление..

Зелето е изключително полезно за здравето. То притежава силно противовъзпалително и аналгетично действие. Така успокоява дискомфорта и възпалението, включително и тези при херния.

 • За да се възползвате от лечебната му сила, трябва да улесните извличането на фитонутриентите му.
 • Можете да намачкате или да бланширате листата му или да си приготвите сок, който да нанесете като лапа.
 • Ако съчетаете това му приложение с консумацията на този зеленчук, ще увеличите многократно лечебното му действие.

Приготвяне на лека

Съставки

За да си приготвите това средство за облекчаване на болката при херния, ще ви бъдат необходими следните съставки:

 • 5 супени лъжици глина на прах (100 г)
 • 2 супени лъжици оцет (30 мл)
 • 1 чаша вода (200 мл)
 • 2 – 3 зелеви листа

Количеството, което ще приготвите, зависи от големината на засегнатата от възпалението област. Можете да променяте количеството на продуктите, стига да спазвате посочените пропорции.

Приготвяне и употреба

Ето как да направите това:

 • Смесете глината, оцета и водата. Използвайте стъклени и керамични съдове и прибори, а не пластмасови или метални, за да запазите полезните качества на глината.
 • Ще получите кремообразна смес, готова за употреба. Ако е прекалено рядка, добавете още малко глина. А ако е прекалено гъста – разредете я с вода.
 • Преди да използвате сместа, бланширайте зелевите листа (пуснете ги във вряща вода за няколко секунди).
 • След това нанесете получената смес върху цялата възпалена област. Поставете зелевите листа върху лека. Внимавайте да не се изгорите с листата.
 • Оставете лекарството да подейства половин час или докато глината изсъхне.
 • Правете си процедурата два-три пъти дневно докато забележите подобрение.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.