Причините и лечението на подутини по пениса

Подутините по пениса се много често срещат при много мъже. Те се дължат най-вече на често срещани причини, които не изискват лечение. В днешната статия ще ви разкажем кои са основните причини и как да ги лекувате.
Причините и лечението на подутини по пениса

Последна актуализация: 29 декември, 2020

Подутините по пениса обикновено се случват по време на юношеството и те са най-чести при мъжете, които имат акне по други части на тялото си. Тези неравности обаче могат да се появят по-късно в живота. Различни проучвания потвърждават, че около осем от десет мъже имат или са имали подутини по пениса.

Какво причинява подутини по пениса?

Първо, трябва да знаете, че пенисът има слой тънка, плъзгаща се кожа. Именно тази тънкост и способност за движение го прави податлив. Най-горният край на тази обвивка завършва с това, което повечето от нас знаят като препуциума, частта от кожата, която покрива главичката.

Главичката е област, която обикновено е засегната от подутини в пениса. Има две части към него: връх, където е дупката за уриниране и еякулация, и основа, наречена „корона“ на главичката. Коронката има жлеб отдолу, който обикновено е в контакт с препуциума и френулума. Последният е малка структура, която свързва кожата на пениса с главичката.

Главите имат жлези и папили, които се виждат с просто око и че всеки може да ги сбърка с подутини, когато станат малко по-големи. Тези неравности са често срещани, но не представляват опасност за здравето.

След това ще изброим най-честите причини за подутини по пениса, за да знаете кои са обезпокоителни и кои не. Ето осемте най-чести причини:

1. Подутини по пениса и пъпки

Пъпките са типични подутини на пениса и са подобни на акнето по лицето. Те са склонни да се развиват по краищата на главичката и стават очевидни, когато мъжът премести препуциума си. Има определен тип, известен като петна Фордайс. Те са малки безболезнени бели точки. Това са просто мастни жлези и не изискват лечение.

Мъж с болка в гениталиите

Пъпките по пениса могат да изглеждат като малки, безболезнени бели петна, които не изискват лечение.

2. Подутини по пениса и язви 

За разлика от типичните стърчащи пъпки, язвите пробиват кожата. Язвата на пениса е силно свързана с генитален херпес. Силната болка е често срещан симптом на тази полово предавана болест и обикновено се проявява с висока температура. Това изисква незабавно лечение, затова се консултирайте с Вашия лекар, ако имате язва. Това е така, защото язвите са най-вероятно заразни инфекции.

3. Космени фоликули, които приличат на подутини на пениса

Космите на тестисите и основата на пениса могат да изглеждат като подутина в областта, където се прикрепят към кожата. Обичайно е мъжете да се притесняват и да се втурят в кабинетите на лекарите, тъй като споменатите подутини често се появяват в голям брой. Космените фоликули са нормални анатомични структури навсякъде, където има косми по тялото. Те не изискват каквото и да е лечение и не представляват опасност за здравето. Напротив, те са необходими.

4. Мехури

Мехурите са торбички с течност по кожата. Те се появяват, когато има изгаряния от втора степен или когато има инфекция, която най-вероятно е полово предавани болести, ако се появят на пениса. Така че хората с този проблем трябва да се консултират със своя лекар и, ако е възможно, и с дерматолог.

5. Скротални кисти

Кистата е подутина със значителен размер, която вътре съдържа течност също така. Вътре не е твърдо, нито има типичната форма на подутина. По принцип това е бяла течност, която може да се колебае, докато подутината се спука и течността изтече.

Те не са много често срещани, но някои мъже избират да ги премахнат от естетически съображения. Както можете да видите, те не представляват риск за здравето и не се нуждаят от лечение, освен ако не станат достатъчно големи, за да променят функционирането на пениса или тестисите.

6. Брадавици

Можете да подозирате, че всякакви кафяви подутини по пениса, които задържат влагата в горната си част, са генитални брадавици, особено ако приличат на карфиол. Трябва да знаете как да ги разпознаете, защото те често са вид човешка папиломавирусна инфекция.

Брадавиците са показателни за полово предавани болести и трябва да се подложите на лечение възможно най-скоро. Що се отнася до човешкия папиломен вирус, заразената жена може да бъде ощетена много по-далеч от мъжкия. Това е така, защото този вирус е предшественик на рака на маточната шийка.

Мъж посочва към пениса си

Наличието на брадавици по пениса може да бъде симптом на полово предавана инфекция. Така, това състояние изисква медицинска помощ.

7. Бели мехури

Пенисният лишей склерозус е малко известно заболяване, което често е трудно за диагностициране. Може да се появи на главичката, на препуциума или тялото на пениса. Проявява се като линия от бели мехури. Това е заболяване с автоимунно естество. Това означава, че самото тяло атакува собствените си структури. Така че, това не е инфекция и не се разпространява от човек на човек. Също така, лихен склерозус изчезва в рамките на една година и често изисква медицинска намеса.

Ако подутините станат червени и имат кадифена консистенция, тогава лекарят трябва да ги анализира незабавно, тъй като това предполага наличието на рак на пениса.

8. Подутини и перлени папули на пениса

Двадесет процента от мъжете имат този тип подутини на пениса. Те се проявяват около главичката, по-специално. Някои проучвания установяват по-високо разпространение на перлените папули при четирима мъже на възраст под 25 години. В медицинско отношение тази папула е ангиофиброма. Това е комбинация от малки кръвоносни съдове и фиброзна тъкан. Освен това, това не е заразно, не изисква лечение и не представлява риск за здравето на човека.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Enríquez-Merino J, Ramos-Garibay A, López-López AM. Tratamiento quirúrgico del liquen escleroso en genitales masculinos. Rev Cent Dermatol Pascua. 2019;28(1):25-29.
  • Brener KJ, Janeiro SMR, Aldrete VJ, et al. Carcinoma escamoso de pene: comunicación de un caso y revisión de la bibliografía. Bol Col Mex Urol. 2007;22(2):83-90.
  • Gibas A, Matuszewski M, Michajłowski I, Krajka K. Acne inversa of the scrotum and penis – aggressive urological treatment. Cent European J Urol. 2012;65(3):167–169.
  • Kumar P, Das A, Savant SS. Multiple Shiny Papules on the Shaft of the Penis. Indian J Dermatol. 2015;60(3):325.
  • Larrondo Muguercia, Rubén José, et al. “Lesiones en los genitales externos: Enfoque diagnóstico y conducta que debe seguir el Médico de la Familia.” Revista Cubana de Medicina General Integral 14.1 (1998): 5-14.
  • Peyrí Rey, E., and O. Arango Toro. “Liquen escleroso y atrófico del pene: lesión preneoplásica.” Actas Urológicas Españolas 27.2 (2003): 73-74.
  • Radhakrishnan S, Agarwal DC. Fordyce spots masquerading as penile warts. Med J Armed Forces India. 2016;72(4):384–385.
  • Rivera, Olivia Lugo, and Rosalía Cancela. “Patología cutánea del pene.” Revista del Centro Dermatológico Pascua 8.3 (1999): 133-142.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.