10-те най-добри средства за лечение на разширени вени

За да бъдат някои лекарства по-ефективни при лечението на разширени вени, се препоръчва да се прилагат през нощта, за да действат, докато спим.
10-те най-добри средства за лечение на разширени вени
Maricela Jiménez López

Прегледано и одобрено от лекар Maricela Jiménez López.

Написано от Ekhiñe Graell

Последна актуализация: 15 ноември, 2022

Търсите начини за лечение на разширени вени?

Разширените вени са един от най-честите проблеми на кръвообращението. Засяга предимно жените, въпреки че много мъже също страдат от тях. Следователно лечението на разширени вени се превръща в обща грижа. И е добре да бъде навременно.

Какво представляват разширените вени?

Най-общо казано, разширените вени са разширения на вените, които пречат на правилното кръвообращение, което води до появата на бучки, които се виждат с невъоръжено око. Според ръководството на MSD, “типичните венозни разширени вени не предизвикват симптоми, но могат да генерират усещане за пълнота, натиск и болка или хиперестезия в краката“.

Варици

Въпреки че често се казва, че причината за появата им са нарушения в кръвоносната система, не е задължително това да е така.

Сред рисковите фактори, които могат да ги предизвикат, са: затлъстяване, заседнал начин на живот, продължително изправено положение или в една и съща поза, употреба на контрацептиви, фамилна анамнеза, тютюнопушене, хипертония, висок холестерол или проблеми с тромбоза.

Много е важно да се обърне внимание на първите прояви на този проблем, за да може да се лекува правилно и да се поддържа добро качество на живот. Разбира се, също така е важно да се поддържат здравословни навици на живот. В този момент диетата и упражненията играят основна роля.

Важно е да се упражнявате редовно, за да насърчите доброто кръвообращение, да предотвратите подуване и задържане на течности, както и чувството за тежест. За да  придобиете предства, ето едно просто упражнение:

Лекувайте разширени вени с натурални средства

По отношение на лечението на разширени вени, ръководството на MSD посочва, че то “цели да облекчи симптомите, да подобри външния вид на краката и при някои пациенти да предотврати усложнения. Лечението се състои от ползването на компресионни чорапи и грижа за раните, ако е необходимо.”

От своя страна, експертите на Mayo Clinic потвърждават колко е важно да се поддържат добри навици на живот, както и да се извършват някои ежедневни грижи и да се обърне внимание на следните неща:

 • Упражнения
 • Отслабване (в случай, че сте с наднормено тегло).
 • Избягване носенето на тесни дрехи
 • Вдигане на краката (в легнало положение или в същото положение в покой).
 • Пиенето на много вода през целия ден.

От друга страна се знае, че има някои лекарства, които могат да помогнат за лечение на разширени вени или по-скоро да смекчат дискомфорта, който те могат да причиняват ежедневно. Нека ги видим по-долу.

1. Чесън за лечение на разширени вени

Твърди се, че чесънът е храна, която може да допринесе за здравето на сърдечно-съдовата система. Поради тази причина много хора го включат редовно в диетата си. Има дори и такива, които консумират скилидка чесън на празен стомах, за да се възползват от ползите му.

За да се подобри кръвообращението и по този начин да се облекчи дискомфортът, причинен от разширени вени, чесънът може да се консумира на празен стомах или да се включи капсула чесън на прах в основното хранене. Можете да приготвите и чай от чесън.

Не забравяйте да се консултирате с вашия лекар за най-добрия начин (за вас) да се възползвате от чесъна и да следвате неговите препоръки, за да можете да се радвате на добри резултати.

2. Алое вера

Алое вера е растение с различни лечебни свойства. Затова не е изненадващо, че се използва и като средство за лечение на разширени вени.

По-конкретно за приготвянето на лапи с гела от растението, които се нанасят върху болезнените зони, за да облекчат дискомфорта и в същото време да осигурят допълнителна хидратация и подхранване на кожата.

3. Ябълков оцет

Ако опцията за алое вера не ви харесва, тогава можете да опитате ябълков оцет. С тази течност можете да приготвите и компреси за успокояване на краката след дълъг ден. Трябва да се отбележи, че това се прави само ако не страдате от някакво кожно заболяване (дерматит, псориазис и др.), тъй като това може да бъде контрапродуктивно.

След прилагане на компресите (алое или ябълков оцет) можете да направите лек масаж (без да упражнявате прекалено голям натиск), за да стимулирате кръвообращението и да облекчите дискомфорта.

4. Мехлем от оцет, моркови и алое за лечение на разширени вени

Мехлем, приготвен с малко алое, ябълков оцет и моркови, може да бъде друг вариант за лечение на разширени вени. За да го направите, поставете всички съставки в кухненски робот или блендер. След това трябва да ги пасирате, докато получите гъст крем. Накрая този мехлем се нанася върху разширените вени и се оставя да действа за няколко минути. След като го почистите, най-добре е да се изплакнете с топла вода.

Забележка : ябълковият оцет може да бъде заменен с лайка.

5. Вани

Това е много просто средство, което може да се прилага всеки ден. Освен това може да бъде от голяма полза за краката, благодарение на факта, че накрая ще ги направи по-отпочинали, спокойни, освежени.

Баните за потапяне се правят в кофа или вана с вода, морска сол и чаша запарка от лайка и невен. Краката се потапят за двадесет минути, като се правят леки масажи.

6. Мехлем от зелена глина

Това лекарство се състои в приготвяне на паста от зелена глина, смесена с малко вода. Разбира се, не използвайте твърде много вода, в противен случай консистенцията на мехлема няма да бъде адекватна.

След като е готов, мехлемът се нанася върху засегнатите зони, за предпочитане през нощта, като се оставя да изсъхне. На сутринта се измийте с малко топла вода и неутрален сапун.

Ако искате да научите повече, прочетете: За лечение на разширени вени – мехлем от чесън и портокали

7. Листен разтвор

Това е лек, който изисква малко повече подготовка. Въпреки това си заслужава. Състои се от кипване на два литра вода и добавяне на шепа лайка и шепа невен.

Този разтвор се оставя да престои пет минути и след това се нанася, като краката се потапят във вана или кофа.

8. Чили за лечение на разширени вени

Твърди се, че лютият пипер или чилито има свойства, които помагат за отпушване на вените и предизвикват по-добро кръвообращение. За да се възползвате от предимствата му, може да се консумира умерено в рамките на балансирана диета.

9. Чай от кестенова кора

Това лекарство се състои в приготвяне на запарка, варяща се около десет минути, от 50 грама кора от див кестен в един литър вода. След това време трябва да прецедите чая и да го изпиете веднага.

10. Етерични масла за лечение на разширени вени

Етерични масла

Някои етерични масла са много удачни за масаж и също така насърчават облекчението и увеличават максимално усещането за благополучие. Най-добре е да започнете, като ги нанесете върху стъпалата и глезените и постепенно да преминете към бедрата с леки кръгови движения.

Правете процедурата предимно вечер, за да оставите свойствата на етеричните масла да подействат през нощта, докато спите.

Както видяхте, има много начини да получите облекчение от разширените вени. Консултирайте се с вашия лекар кои средства може да са най-подходящи за вас и следвайте препоръките му, за да се чувствате по-добре в ежедневието си.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Antani, M. R., & Dattilo, J. B. Varicose Veins. 2017.
 • Banerjee SK, Maulik SK. Effect of garlic on cardiovascular disorders: a review. Nutr J. 2002 Nov 19;1:4.
 • de Moraes Silva MA, Nakano LC, Cisneros LL, Miranda F Jr. Balneotherapy for chronic venous insufficiency. Cochrane Database Syst Rev. 2019 Aug 26;8(8):CD013085.
 • Campbell B. Varicose veins and their management. BMJ. 2006 Aug 5;333(7562):287-92. doi: 10.1136/bmj.333.7562.287.
 • Owczarek A, Kolodziejczyk-Czepas J, Woźniak-Serwata J, Magiera A, Kobiela N, Wąsowicz K, Olszewska MA. Potential Activity Mechanisms of Aesculus hippocastanum Bark: Antioxidant Effects in Chemical and Biological In Vitro Models. Antioxidants (Basel). 2021 Jun 22;10(7):995.
 • Sano A, Tokutake S, Seo A. Proanthocyanidin-rich grape seed extract reduces leg swelling in healthy women during prolonged sitting. J Sci Food Agric. 2013 Feb;93(3):457-62.
 • Soleti R, Coué M, Trenteseaux C, Hilairet G, Fizanne L, Kasbi-Chadli F, Mallegol P, Chaigneau J, Boursier J, Krempf M, Geoffriau E, Andriantsitohaina R, Ouguerram K. Carrot Supplementation Improves Blood Pressure and Reduces Aortic Root Lesions in an Atherosclerosis-Prone Genetic Mouse Model. Nutrients. 2021 Apr 2;13(4):1181.
 • Tabassum N, Hamdani M. Plants used to treat skin diseases. Pharmacogn Rev. 2014 Jan;8(15):52-60.
 • Weseler AR, Bast A. Masquelier’s grape seed extract: from basic flavonoid research to a well-characterized food supplement with health benefits. Nutr J. 2017 Jan 19;16(1):5.
 • Yong YL, Tan LT, Ming LC, Chan KG, Lee LH, Goh BH, Khan TM. The Effectiveness and Safety of Topical Capsaicin in Postherpetic Neuralgia: A Systematic Review and Meta-analysis. Front Pharmacol. 2017 Jan 10;7:538.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.