Скоростта на хранене влияе ли на вашето тегло?

Скоростта на хранене е важен фактор, който се отразява на доброто храносмилане и подпомага свалянето на килограми при хората, които целят това.
Скоростта на хранене влияе ли на вашето тегло?
Sergio Alonso Castrillejo

Прегледано и одобрено от фармацевт Sergio Alonso Castrillejo.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Много хора, които се опитват да свалят килограми, започват да търсят начини как да намалят броя на калориите, които консумират. Обаче, при определени случаи, те се фокусират само върху нещата, които ядат и не върху това как точно ядат. Знаете ли как точно скоростта на хранене се отразява върху вашето тегло?

Някои проучвания показват, че скоростта, с която ядете, е свързана с качването на килограми. Една вероятна причина за това е, че бавното ядене ви кара да се чувствате сити за по-дълъг период от време. Също така, по-бавното ядене изглежда, че увеличава количеството вода, което поглъщате и разширяването на стомаха. Това засяга биологичния процес, който определя колко храна един човек консумира.

В тази статия, научете повече относно това как скоростта на хранене се отразява на вашето тегло.

Скоростта на хранене и хормоните на ситостта

Скоростта на хранене: снимка на плодове и рисунка на стомаха

Хормоналният отговор, който показва, че засищането е бавно, поради което бавното ядене помага да се интерпретира ситостта в правилното време.

Твърде бързото ядене пречи на правилното функциониране на биологичния механизъм, който ви позволява да знаете кога сте се наяли.

Тази информация се регулира от различни хормони, най-важният от които е холецистокинин. Когато ядете, започва процес, който информира мозъка, че сте вече „пълен“.

Като сте запознати с това чувство, можете да спрете да ядете храни, от които не се нуждаете, защото вече сте покрили вашите хранителни потребности. Обаче е необходимо време за да се активира този механизъм. Освен това, ако ядете прекалено бързо, може да сте изяли повече храна отколкото е необходимо.

Доказано е, че прекалено бързото ядене намалява натрупването на хормони, които доказват засищане.

Проучвания за връзката между скоростта на хранене и качването на килограми

Няколко проучвания показват, че по-бавното хранене може значително да намали количеството храна, което поглъщате.

Едно подобно проучване е било проведено сред малка група участници, която включва хора с нормално тегло и хора, страдащи от затлъстяване или наднормено тегло.  Всички те имат избор да ядат по сравнително спокоен начин и при условия, които ги накарат да го правят по-бавно. По друг повод бяха накарани да ядат бързо.

Резултатите показват, че всички участници са консумирали по-малко количество храна, когато са яли по бавен начин и са се чувствали по-малко гладни по-късно в сравнение с това, когато са яли по бързия начин.

Какво можете да направите за да намалите скоростта, с която се храните?

Млада жена яде и се разсейва с телефона

Избягвайте да ядете докато се разсейвате, защото тези неща отклоняват вашето внимание от храната и ви карат да ядете по-бързо.

Всички храни, които се изяждат за период по-кратък от 20 минути, се смятат за прекалено бързи, без значение от това какво ядете.

Отдолу ще споделим някои съвети, които ще ви помогнат да ядете по-бавно:

  • Мястото, където ядете, е от голяма важност. То трябва да бъде спокойно и да ви предполага да ядете по спокоен начин. Специалистите препоръчват да ядете при изключен телевизор, защото може да отклони вашето внимание и да ви накара да ядете по-бързо без да осъзнавате.
  • Трябва да дъвчете 20 до 25 пъти на хапка. Като правите така, опитайте се да разпознаете съставките, които хапвате.
  • Използвайте кухненски прибори, дори за пица или сандвичи.
  • Яденето с компания от хора ви помага при социализирането и също така ядете по-бавно.

Накрая, помнете, че трябва да придобиете добри хранителни навици, за да останете в добро здраве. Не само вида храна, която ядете, играе решаваща роля, но също така и вашите рутини и навици, като например скоростта при хранене.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Gómez G., Alvarado M., Obesidad y mecanismos reguladores del apetito. Rev Med Hosp Nac, 1999.
  • Andrade AM., Green GW., Melanson KJ., Eating slowly led to decreases in energy intake within meals in healthy women. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 2008.
  • Warrilow A., Mellor D., McKune A., Pumpa K., Dietary fat, fibre, satiation, and satiety a systematic review of acute studies. Eur J Clin Nutr, 2019. 73 (3): 333-344.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.