5 здравословни мазнини, от които не се дебелее

Изберете между кокосово масло, ядки, авокадо, семена или зехтин
5 здравословни мазнини, от които не се дебелее

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Когато човек реши да спазва диета, която е бедна на калории, в повечето случаи прави една типична грешка – елиминира напълно мазнините от менюто, смятайки, че именно те го карат да дебелее. Вярно е, че съществуват различни типове мазнини. Част от тях вредят на тялото и неумерената им консумация води до качване на излишни килограми. Съществуват обаче и здравословни мазнини, които е препоръчително да присъстват във всяка една диета. Те не водят до надебеляване, а снабдяват организма с ценни хранителни вещества, освен това са свързани с редица ползи, които си струва да не пропускате.

Истината за нискомаслените продукти

Здравословни мазнини

Преди да поговорим конкретно за здравословни мазнини, които не водят до качване на килограми, трябва да изясним въпроса с т.нар. нискомаслени или “леки” продукти. Нискомаслените продукти добиха популярност през последните години и много хора започнаха да ги консумират редовно като част от обичайното хранително меню с надеждата, че са по-здравословни. Малцина са потребителите, които са наясно, че този тип продукти съдържат по-малко мазнини, но на тяхно място са добавени повече захар и консерванти, които не са полезни за човешкото здраве. Нискомаслените продукти, които срещаме по лавиците на магазините, не са най-добрият избор, който можете да направите – особено когато искате да отслабнете.

От друга страна, човекът разполага със здравословни мазнини, които са ключови за оптималното функциониране на организма и стимулират процеса на отслабване. Този тип мазнини са отговорни за усвояването на важни мастноразтворими витамини, каквито са витамините А, D, Е и К.

5 здравословни мазнини, от които не се дебелее

Тези 5 здравословни мазнини са идално допълнение към всяка диета и карат човек да се чувства добре. Можете да ги консумирате като алтернатива на всеки друг тип мазнина. Ще откриете, че тези мазнини едновременно допринасят за здравословното състояние и за възвръщането към оптималното телесно тегло.

Кокосово масло

Кокосовото масло е здравословна мазнина с много ползи за човека. Доскоро се смяташе, че това масло е вредно за организма и че съдържа вредни наситени мазнини. Нови изследвания обаче установиха, че наситените мазнини в състава на кокосовото масло са от различен тип в сравнение с тези в животинската мазнина. Мазнините в кокосовото масло са средноверижни триглицериди, които човешкият организъм метаболизира лесно и използва като енергия. Освен това учените разбраха, че кокосовото масло притежава антимикробни, антибактериални и противоракови свойства. То подобрява храносмилането, предпазва от диабет и заболявания на сърдечно-съдовата система.

Ядки

Ядки

Ядките са пребогати на хранителни вещества, здравословни мазнини и протеини, което ги прави незаменима част от балансираната диета. Можете спокойно да ги включите в менюто си, когато искате да отслабнете. Този тип храни съдържат алфа-линоленова киселина – тип омега-3 мастна киселина, която е изключително важна за здравето на сърцето. Освен това ядките притежават свойството да контролират нивото на холестерола в кръвта и предпазват от заболявания на сърдечно-съдовата система. Те съдържат аминокиселина, наречена L-аргинин, която укрепва имунната система, подобрява сърдечното здраве и предпазва организма от разболяване. Съдържанието на фибри в ядките подпомага процеса на понижаване на холестерола и захарта в кръвта, докато мощният антиоксидант, какъвто е витамин Е, допълнително укрепва организма.

Авокадо

Този здравословен и вкусен плод е богат на етерични масла и здравословни мазнини, които носят редица ползи за човешкото тяло. Той съдържа много важен антиоксидант – глутатион, който детоксикира тялото, елиминира тежките метали и се бори със свободните радикали. Авокадото също така е ценен източник на фолиева киселина, витамин Е и други важни хранителни вещества.

Семена

Слънчоглед

Семената са незаменим източник на омега-3 мастни киселини, витамин Е, фибри и протеини. Те съдържат минерали като магнезий, селен и цинк. Всички тези нутриенти подобряват здравето на сърцето и предпазват от развитието на различни заболявания.

Сред най-препоръчителните за редовна консумация семена са:

Зехтин

Зехтинът е един от най-добрите приятели на човека, когато става дума за готвене и подобряване на здравословното състояние. Той представлява здравословна мазнина, с която ежедневно можем да приготвяме месо, зеленчуци, салати и дресинги. Зехтинът е известен с високото съдържание на мононаситени мазнини и антиоксиданти, сред които хлорофил, каротеноиди и витамин Е. Свойствата му го правят идеален за справянето с различни здравословни проблеми – например високо кръвно налягане, предпазване от рак, диабет и дори поддържане на здравословно тегло.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Chicca, F., Vale, R., & Vale, B. (2018). Food. In Everyday Lifestyles and Sustainability: The Environmental Impact of Doing the Same Things Differently. https://doi.org/10.1093/cvr/23.5.390
  • Covas, M. I. (2007). Olive oil and the cardiovascular system. Pharmacological Research. https://doi.org/10.1016/j.phrs.2007.01.010
  • Calabriso, N., Scoditti, E., Pellegrino, M., & Annunziata Carluccio, M. (2014). Olive Oil. In The Mediterranean Diet: An Evidence-Based Approach. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-407849-9.00013-0
  • Carrillo, L. M., Serra, J. D., Álvarez, J. R. M., i Alberich, R. S., & Jiménez, F. P. (2011). Grasas de la dieta y salud cardiovascular. Nutrición clínica y dietética hospitalaria, 31(2), 6-25. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=3788237
  • Boroujeni, H. K., Sarrsfzadegan, N., Mohammadifard, N., Sajjadi, F., Asgary, S., Maghroon, M., … & Esmailzaded, A. (2012). The relation between dietary intake of vegetable oils and serum lipids and apolipoprotein levels in central Iran. ARYA atherosclerosis, 7(4), 168. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3413086/ 
  • Ballesteros-Vásquez, M. N., Valenzuela-Calvillo, L. S., Artalejo-Ochoa, E., & Robles-Sardin, A. E. (2012). Ácidos grasos trans: un análisis del efecto de su consumo en la salud humana, regulación del contenido en alimentos y alternativas para disminuirlos. Nutrición Hospitalaria, 27(1), 54-64. http://scielo.isciii.es/pdf/nh/v27n1/07_revision_06.pdf
  • Hicham Berrougui, Souad Ikhlef, Abdelouahed Khalil. Extra Virgin Olive Oil Polyphenols Promote Cholesterol Efflux and Improve HDL Functionality. (2015). ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4606102/

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.