Син чай за естествено отслабване
Син чай, известен още като Оолонг или Черен Дракон, спомага за естествената загуба на тегло. Ароматът му е смес от уханията на зелен и червен чай и представлява наслада за сетивата и здравето. Не пропускайте възможността да го опитате.
Синият чай произхожда от високите райони на Тайван и Китай, където има дълга традиция като здравословен и естествен начин за бавно губене на тегло.
Той е от изисканата линия продукти, притежава приятен вкус и се радва на висок рейтинг сред ценителите на различните видове чай. Освен в магазините за здравословни храни, би трябвало да го намерите и на специализираните щандове в супермаркетите.
Син чай – свойства
- Отличен за загуба на тегло. Според няколко проучвания, способността му да увеличи метаболизма, позволявайки изгарянето на повече мазнини по естествен начин, надминава тази на останалите сортове чай.
- Ускорява чернодробния метаболизъм, като по този начин намалява холестерола.
- Притежава качества на отличен антиоксидант.
- Предотвратява и подобрява чернодробната стеатоза (затлъстяване на черния дроб).
- Предотвратява различни видове рак и увеличава защитните сили на организма по естествен път.
- Грижи се за сърдечно-съдовата система, почиства артериите и подобрява кръвообращението.
Вярно ли е, че мога да отслабна със син чай?
- Най-скорошното проучване идва от университет в Колорадо. Това изследване е публикувано в “Интернационалния журнал по затлъстяването и свързаните с него метаболитни нарушения” и заявява, че синият чай предотвратява и помага в борбата с прекомерната пълнота и затлъстяването на черния дроб.
- Учените от Медицинския център в Университета на Мериленд заключават, че синият чай е отлично средство за отслабване поради високото си съдържание на антиоксиданти – по-високо от това на зеления чай.
Защо синият чай е добър в изгарянето на мазнините?
- Резултатите от изследване твърдят, че благодарение на подходящата концентрация на кофеин, синият чай стимулира тялото да гори калории, като по този начин действа като диуретик. Отличните му антиоксидантни свойства стимулират метаболизма и играят роля при изгарянето на мазнините.
- Съдържанито на полифеноли също помага за предотвратяване на диабет тип 1 и въздейства положително върху метаболизма на глюкозата.
Как да приготвим и пием син чай?
Инструкции
Церемонията по приготвяне на този чай е изкуство и трябва да го опознаете, за да се възползвате максимално от ползите му; то следва специфични правила, които трябва да бъдат спазвани. Ето кои са те:
- Една чаена лъжичка листа от син чай се слага в чаша вода.
- Използвайте минерална вода.
- Ако е възможно, не използвайте метален чайник, защото този материал премахва инфузионните свойства на чая. Най-добрите чайници са от глина, точно като тези, използвани в Изтока.
- За да бъде добър синият чай, водата трябва да бъде много гореща, между 90 и 100 градуса по Целзий. След като сте поставили листата във врящата вода, оставете ги потопени за три минути. Важно е да направите това само за три минути, защото този сорт чай окислява бързо.
Как се пие син чай?
- В идеалния случай, трябва да го консумирате час преди основното хранене или час след него. Не забравяйте, че чаят съдържа танини, които пречат на правилното усвояване на желязото, ако сте го пили веднага след хранене. Именно затова се препоръчва да го пиете или час преди, или час след хранене.
- Синия чай може да консумирате един до два пъти на ден. Важното е да сте последователни и да го консумирате редовно. Не добавяйте захар към него – ако желаете да го подсладите, използвайте една чаена лъжичка мед или малко стевия.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Uddin, M. T., Islam, M. A., Mahmud, S., & Rukanuzzaman, M. (2009). Adsorptive removal of methylene blue by tea waste. Journal of Hazardous Materials. https://doi.org/10.1016/j.jhazmat.2008.07.131
- Mekonnen, M. M., & Hoekstra, A. Y. (2011). The green, blue and grey water footprint of crops and derived crop products. Hydrology and Earth System Sciences. https://doi.org/10.5194/hess-15-1577-2011
- Ramesh, S. T., Gandhimathi, R., Elavarasi, T. E., Isai Thamizh, R., Sowmya, K., & Nidheesh, P. V. (2014). Comparison of methylene blue adsorption from aqueous solution using spent tea dust and raw coir pith. Global Nest Journal.
- Scielo:EL CONSUMO TE Y LA SALUD: CARACTERÍSTICAS Y PROPIEDADES BENEFICAS DE ESTA BEBIDA MILENARIA. https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-75182004000200001