8 натурални диуретика

12.05.2016
Затрудненията, които човек изпитва при опит да понижи нивото на задържаните течности, могат да бъдат провокирани от спазването на диета, богата на натрий, хормонални проблеми, наследствени фактори или консумация на неподходящи храни

Днес ще представим 8 натурални диуретика – храни и билки, които се характеризират с определени свойства, подобряващи диурезата – способността на тялото да извежда излишните течности, които биват задържани поради различни причини.

Когато тялото започне да се подува без видима причина, в най-честия случай става дума за задържане на течности. Това състояние може да е опасно, особено от гледна точка на сърдечно-съдовата система.

Затрудненията, които човек изпитва при опит да понижи нивото на задържаните течности, могат да бъдат провокирани от спазването на диета, богата на натрий, хормонални проблеми, наследствени фактори или консумация на неподходящи храни.

За щастие природата е дарила човека с поне 8 натурални диуретика. Те могат ефикасно да се справят с проблема и действат профилактично, предпазвайки от влошаване на състоянието и негативно въздействие върху основни функции в тялото (например метаболизма). Готови ли сте да научите още важна информация по въпроса?

Вижте още: Плодовете: най-добрите натурални диуретици

8 натурални диуретика

1. Резене

8 натурални диуретика

Това растение от Средиземноморието притежава редица плюсове, от които можете да извлечете полза, консумирайки го като храна, подправка, чай и дори коктейл.

Резенето представлява силен диуретик, който, в допълнение към извеждането на излишните течности от тялото, регулира храносмилателните процеси.

2. Зелен чай

Зеленият чай е познат с високата концентрация на антиоксиданти в състава си. Те го превръщат в отлична напитка за отслабване.

Освен това зеленият чай действа диуретично и детоксикира тялото по натурален начин. Той е важен за поддържането на баланса на течностите в организма и елиминира токсините.

3. Ананас

Този тропически плод доби популярност в цял свят благодарение на специфичната си сладост и високо съдържание на вода.

Изчислено е, че 85% от съдържанието му е водно. Това означава, че е беден на калории, но богат на фибри, витамин С и бромелаин. Тези съставки понижават задържането на течностите в тялото.

В ананаса се съдържа доволно количество калий. Той допринася и за баланса на натрия в тялото. Освен това стимулира извеждането на излишните течности и подобрява функцията на жизненоважни органи.

4. Череши

Череши

Черешите са съставени от 70% вода. Те съдържат още много витамин В и в по-малка степен магнезий – минерал, който е изключително важен за поддържането на добро настроение.

Като източник на калий черешите са отлични натурални диуретици. Те съдържат значително количество флавоноиди и антиоксиданти, които подпомагат извеждането на водата от тялото.

5. Пъпеш

Този освежаващ плод е богат на водно съдържание – близо 90%. В допълнение към това, съдържа витамини, фибри и други съставки, които се борят със задържаните течности.

Пъпешът е богат на бета-каротин, антиоксидант, който предпазва от преждевременно стареене и възпира негативното въздействие на свободните радикали.

6. Кестен

Това растение е високо ценено заради способността си да влияе благоприятно при състояния като разширени вени, хемороиди и флебит.

Плодовете и семената на кестена се използват традиционно, но цялото растение притежава повече полезни свойства. Идеално е за борба със задържаните течности, тъй като е богато на флавоноиди, сред които кверцентин и рутин. Тези антиоксиданти стимулират бъбреците да елиминират излишните течности посредством урината.

7. Хвощ

Хвощ

Любопитно да знаете е, че дълго време това растение се е възприемало като плевел. Това обяснява подценяването на ползите от хвоща в продължение на десетилетия.

Днес хвощът вече е познат като мощен натурален диуретик, тъй като представлява източник на калий, магнезий и алуминий.

Вярва се, че редовната консумация на хвощ може да повиши производството на урина до 30%, като по този начин се стимулира извеждането на токсините и задържаните течности и организмът се предпазва от формирането на камъни в бъбреците.

Искате ли да научите повече? Отървете се от задържаните течности с помощта на ананас, краставица и хвощ

8. Лук

Този популярен на трапезата ни зеленчук е ценен източник на минерали и елементи, сред които калций, магнезий, хлор, кобалт, желязо, калий и др. В състава му присъстват още витамини А, В, С и Е.

Лукът е натурален диуретик. Съдържа близо 91% вода. Това го прави достоен за списъка ни с 8 натурални диуретика.

Редовната консумация на лук, особено в суров вид, стимулира бъбречната функция, правейки по-лесно извеждането на излишните течности от организма и предпазвайки човек от различни заболявания.