Активирайте метаболизма си с този пикантен чай

Пикантните храни ни помагат да активираме метаболизма си и да отслабнем. Ако не сте свикнали да ги консумирате можете да започнете малко по малко да ги добавяте към менюто си
Активирайте метаболизма си с този пикантен чай
Elisa Morales Lupayante

Прегледано и одобрено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Написано от Elena Martínez Blasco

Последна актуализация: 11 август, 2023

Искате ли да активирате метаболизма си? Вижте как това може да стане лесно с пикантен чай.

Много хора искат да отслабнат. Въпреки това често не успяват да постигнат целта си, въпреки че намаляват приема си на храна. Причината за това е бавният им метаболизъм. Той намалява количеството на използваната енергия.

В тази статия ще споделим с вас рецептата за лечебен пикантен чай със затоплящо действие. Той е чудесен за хората чувствителни към студа, както и за тези, които искат да отслабнат по-лесно. (Това означава без спазването на диети, правенето на жертви или гладуване).

Защо не можете да отслабнете?

Много фактори оказват влияние върху теглото ни. Включително генетичната ни предопределеност и разбира се – храната, която консумираме.

Освен това има емоционални и хормонални фактори, които могат да затруднят още повече отслабването. Въпреки огромните усилия, които полагате – спазването на диета и извършването на определена физическа активност.

В много от тези случаи причината за затрудненото отслабване е забавеният метаболизъм. Той е причината за забавеното изгаряне на калориите от организма ви.

Затова е важно да активирате метаболизма по естествен начин. За целта можете да използвате този пикантен, затоплящ лечебен чай.

Този лечебен пикантен чай е изключително полезен и за хората, чувствителни към студа. Тъй като веднага затопля!

Какво представлява метаболизма?
как да активираме метаболизма с пикантен чай

Метаболизмът е съвкупност от физични и химични процеси, протичащи на клетъчно ниво. Чрез тези процеси храната се превръща в енергия.

Използваме тази енергия не само, за да извършваме редица действия, но и за поддържането на жизнените функции на организма ни. Част от тези функции например са протичането на храносмилането и дишането.

Когато метаболизмът ви не протича както трябва и е под нормалното си ниво се случват редица неща. Намалява количеството на енергията, която използвате. В резултат на това сте предразположени към напълняване.

От друга страна, ако активирате метаболизма си е възможно да не напълнявате толкова лесно.

С този лечебен пикантен чай можете да активирате метаболизма си и да го ускорите по естествен начин. Ще забележите, че температурата на тялото ви е по-висока и ще започнете да изразходвате повече калории полагайки същите усилия.

Чай за изгаряне на калориите

Джинджифил
пикантен чай с джинджифил

Този екзотичен корен има леко лютив, пикантен вкус. Освен това приятно затопля тялото и увеличава изпотяването. Това е много полезно, ако искате да се отървете от излишните течности и токсини, натрупани в организма ви.

Освен това е чудесен помощник на храносмилането и спомага поддържането на женското здраве.

Цейлонска канела

Цейлонската канела е чудесна подправка регулираща нивото на кръвната ви захар. Тя ускорява храносмилането и стимулира метаболизма, за да отслабнете по-лесно.

Лютив пипер
лют пипер като съставка на пикантен чай

Не трябва да се плашите от тази подправка, но все пак трябва да я добавяте постепенно към менюто.

По този начин организмът ви ще привикне към пикантните храни като лютивия пипер. Освен това тази подправка балансира функциите в организма.

Черен пипер

Черният пипер не е толкова лют колкото лютивия пипер. В комбинация с куркумата тези две подправки ви осигуряват мощно противовъзпалително, болкоуспокояващо, и противораково действие.

Куркума
пикантен чай с куркума

Куркумата е подправка с много полезни за здравето качества. Трябва да я консумирате ежедневно. Добавяйте я към всички видове ястия, сладкиши и напитки.

Лимонова кора

Лимоновата кора съдържа много повече  хранителни вещества от самата сърцевина на лимона. Затова трябва да я добавяте към соковете, смутитата, салатите и т.н.

За да я запазите трябва да я замразите. След това можете да я използвате когато ви потрябва.

Важно е лимоните, които използвате да са органични. Ако не са, кората им е пълна с пестициди, восък и други видове химически вещества.

Приготвяне на пикантен чай

Съставки

 • 1 чаена лъжичка джинджифил на прах или свеж джинджифил
 • 1 чаена лъжичка цейлонска канела на прах или една пръчица канела
 • Щипка лютив пипер
 • 1/2 чаена лъжичка черен пипер
 • 1 чаена лъжичка куркума на прах
 • Кората на един органичен лимон
 • 4 чаши вода

Какво трябва да направите?

 • Първо налейте водата в подходящ съд и го сложете на котлона, за да затоплите водата
 • Добавете лимоновата кора и я оставете да поври 5 – 10 минути.
 • След това изключете котлона и добавете останалите подправки.
 • Оставете ги да се запарят за 10 минути, като покриете съда с капак.
 • Прецедете сместа и я оставете да се охлади, преди да пиете от нея.
 • По желание можете да подсладите чая с кафява захар, мед или стевия.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Taghizadeh M., Farzin N., Taheri S., Mahlouji M., et al., The effect of dietary supplements containing green tea, capsaicin and ginger extracts on weight loss and metabolic profiles in overweight women: a randomized double blind placebo controlled clinical trial. Ann Nutr Metab, 2017. 70 (4): 277-285.
 • Varghese S., Kubatka P., Rodrigo L., Gazdikova K., et al., Chili pepper as a body weight loss food. Int J Food Sci Nutr, 2017. 68 (4): 392-401.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.