Симптоми на зъбна инфекция, която се е разпространила в тялото

Симптомите на нелекувана зъбна инфекция могат да се влошат и да се разпространят в други части на тялото. В тази статия ще ви кажем какви са тези прояви и как могат да бъдат овладени.
Симптоми на зъбна инфекция, която се е разпространила в тялото
Vanesa Evangelina Buffa

Написано и проверено от зъболекар Vanesa Evangelina Buffa.

Последна актуализация: 21 ноември, 2022

Понякога симптомите на зъбна инфекция не се вземат на сериозно. Оставянето на инфектиран зъб без лечение може да има сериозни и дори животозастрашаващи последици.

В тази статия ще обсъдим основните симптоми на зъбна инфекция. Освен това ще разгледаме какво се случва, ако се разпространи в тялото и как може да се лекува.

Какво е зъбна инфекция и какви са нейните симптоми?

Зъбната инфекция, известна още като зъбен абсцес, е натрупване на гной в зъба поради навлизането на бактерии. Микроорганизмите могат да навлязат в зъба чрез необработени кухини, фрактури, пукнатини или изтекла зъбна пломба.

Зъбната инфекция може да се локализира в различни области на зъба. Ако се намира на върха на корена, се нарича коренова инфекция или периапикален абсцес; Ако се появи във венците, отстрани на корена на зъба, това се нарича пародонтален абсцес.

Някои от симптомите на зъбна инфекция са следните:

 • Болка: Проявява се като пулсиращо усещане в зъба и интензивна, пробождаща, постоянна болка, излъчваща се към врата, ухото и челюстта. Влошава се в легнало положение.
 • Чувствителност: Дискомфорт се усеща при дъвчене, при стискане на зъби, както и при консумация на гореща или студена храна.
 • Лезия на венците: Подуване в гингивалната област близо до зъба. Прилича на пъпка, от която изтича гной. Когато се спука, може да намали болката, но това не означава, че инфекцията е излекувана.
 • Подуване в областта: Може да има увеличение на обема на лицето или бузите близо до засегнатия зъб.
 • Подути лимфни възли: Възлите на челюстта и шията са подути и чувствителни на допир.
 • Висока температура.
 • Лош дъх и неприятен вкус в устата.
 • Затруднено преглъщане или дишане.

Какви са симптомите на зъбна инфекция, която се разпространява в тялото?

Ако не се лекува, зъбната инфекция няма да изчезне. Понякога абсцесите се пукат и болката изчезва, но бактериите остават вътре в зъба, така че лечението все още е необходимо.

Оставянето на зъбен абсцес нелекуван може да има сериозни последици, тъй като инфекцията може да се разпространи в други области като челюстта, главата и шията. Бактериите дори преминават през кръвта и причиняват сепсис (инфекция, която се разпространява в цялото тяло и може да бъде фатална).

Симптомите на зъбна инфекция, която се разпространява в тялото, могат да включват следните признаци:

 • Общо неразположение: Пациентът показва умора, главоболие и замаяност.
 • Треска: Може да има повишаване на телесната температура. Придружава се от изпотяване и зачервяване на кожата или необясними кожни обриви.
 • Подуване на лицето: Може да има увеличение на размера на лицето, подуване на дъното на устата или инфраорбиталната област. Това затруднява дишането и преглъщането. Невъзможност за пълно отваряне на устната кухина и дискомфорт при движение на езика. Кожата е опъната, гореща и болезнена.
 • Дехидратация: Наблюдава се по-малка честота на ежедневно уриниране. Може да има болезнено уриниране с тъмна, концентрирана урина. Пациентът може да бъде и объркан.
 • Повишена сърдечна честота: пулсът на човека може да е ускорен и може да бъде придружен от болка в гърдите.
 • Повишена честота на дишане: Човекът може да диша повече от 25 пъти в минута.
 • Стомашни проблеми: Включват коремна болка, повръщане и диария.
сепсис в кръвта
Сепсисът е сериозно състояние, което включва разпространението на микроорганизми чрез кръвта.

Как да се намесите, преди да се появят тези симптоми на зъбна инфекция

Когато почувствате болка или дискомфорт в която и да е дентална част, страдате от зъбна травма или забележите кухина, дупка или петна по зъбите си, най-доброто нещо, което трябва да направите, е да не оставяте много време и да се консултирате със зъболекар за лечение на проблема, преди да се влоши. Приемането на противовъзпалително лекарство, избягването на много студени или горещи храни или дъвченето от другата страна на болката може да облекчи ситуацията, но тези мерки не са заместител на правилното лечение.

Когато имате симптоми на зъбен абсцес, важно е незабавно да се консултирате със зъболекар за лечение на инфекцията. В случаите, когато зъбоболът е придружен от висока температура, подуване на лицето и затруднено дишане или преглъщане, препоръчително е веднага да отидете в спешното отделение, тъй като тези симптоми са показателни, че зъбната инфекция се е разпространила в тялото.

Възможни лечения

За да лекува симптомите на зъбна инфекция, зъболекарят ще се опита да се отърве от нея, като приложи някои от тези възможности.

Дрениране на абсцеса

Зъболекарят прави малък разрез върху абсцеса, за да източи съдържащата се в него гной. Прилага се натиск, за да се насърчи съдържанието да изтече и зоната се измива с физиологичен разтвор. Понякога е необходимо да се остави гумен дренаж, за да не се затвори раната и материалът да продължи да излиза.

Лечение на коренови канали

За елиминиране на инфекцията и запазване на засегнатия зъб, зъболекарят може да извърши ендодонтско или кореново лечение. Това се състои в перфориране на зъбния елемент до достигане на центъра на зъба, където е инфектираната пулпна тъкан.

Всеки канал на зъба се почиства и дренира с инструменти и лаважи. След това каналите се запълват и запечатват. Върху зъба се поставя пломба или коронка за възстановяване на анатомията му.

Изваждане на зъб

В случаите, когато не е възможно лечение на кореновия канал, заразеният зъб трябва да се извади. Операцията също включва дрениране на натрупаната гной и много добро почистване на заразената област.

Антибиотици

Освен установеното лечение на зъбите, обикновено е необходимо да се допълни с употребата на антибиотици. Това помага да се елиминират бактериите, да се предотврати разпространението на инфекцията и да се насърчи възстановяването.

антибиотици за симптомите на зъбна инфекция
Антибиотиците са една от основните терапевтични възможности за зъбни абсцеси и сепсис.

Хоспитализация

Пациенти със симптоми на тежка зъбна инфекция, която се разпространява в тялото, трябва да бъдат приети в болница и спешно прегледани от лицево-челюстен хирург.

Антибиотиците се прилагат интравенозно заедно с хирургично дрениране на абсцеса. Трябва да се оцени степента на респираторното заболяване и пациентът трябва да се наблюдава за възможността от развитие на сепсис.

Как да се предпазите от зъбна инфекция

За да избегнете появата на досадните симптоми на зъбна инфекция, има някои навици, които трябва да практикувате редовно. Правилната орална хигиена е ключът към здравата усмивка.

Необходими са често миене и почистване с конец, за да се избегнат кариеси, които, ако не се лекуват, могат да доведат до инфекции. Използването на флуорид и балансирана диета с ниско съдържание на захар също ще предотврати това заболяване на зъбите.

Редовните посещения при зъболекар имат значение. Най-добре е да ходите на стоматологични прегледи на всеки шест месеца.

Пропускането на симптомите на зъбна инфекция може да има сериозни последици. При дискомфорт в устата е препоръчително да се консултирате с вашия зъболекар, за да се справите незабавно с проблема, преди да се е влошил.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.