Денталните абсцеси и как да ги третираме

Денталните абсцеси винаги трябва да бъдат третирани от специалист, дори ако се спукат спонтанно. Неправилното им излекуване може да доведе до сериозни усложнения.
Денталните абсцеси и как да ги третираме

Написано от Edith Sánchez

Последна актуализация: 09 август, 2022

Денталните абсцеси са често срещан медицински проблем и могат да се появят във всяка една възраст. Важно е максимално бързо да им обърнем внимание и да ги лекуваме, за да избегнем евентуалните усложнения.

Казано най-простичко денталният абсцес е инфекция засягаща зъбите или венците. Този проблем е много неприятен и може да причини остра, продължителна болка, влошаваща се с времето.

Най-често първо се появява възпалението на венците. В тези случаи трябва внимателно да огледате болното място за появата на гнойни торбички. Ако видите гной това означава, че става въпрос за дентален абсцес.

Какво представляват денталните абсцеси?

Денталните абсцеси представляват натрупване на гной причинено от бактериална инфекция. Те могат да засегнат различни части на устата. Обикновено се появяват в основата на зъбите или между венците и зъбите.

Инфектираното място се пълни с гной и постепенно се подува. Болката също се увеличава.

Денталните абсцеси бързо обхващат и съседните части. Понякога се разпростират в устата, по лицето, челюстта и дори по гърлото. В по-сериозните случаи могат дори да блокират дихателните пътища.

В зависимост от причината довела до появата им, можем да разделим денталните абсцеси на два вида:

  • Периапикален абсцес. Този тип абсцеси се образуват под зъба. Обикновено неправилното лекуване на кариеси или зъбни травми води до появата им. Те са най-често срещаните дентални абсцеси.
  • Пародонтален абсцес. При този вид абсцесът се образува в тъканите поддържащи зъба. Казано с други думи – появяват се по венците или костите.

Характерни черти и причини

Възпалението е признак, че тялото ви се бори с инфекция. Гнойните торбички представляват събрани бели кръвни телца заедно с вируси, бактерии и патогени, атакуващи имунната система. Затова денталните абсцеси са защитният механизъм, с който организмът ни отговаря на опасностите.

Периапикалните абсцеси се появяват, когато бактериите достигнат до най-дълбоката част на зъбите наречена зъбна пулпа. В тези случаи патогените са проникнали чрез кариесите или пукнатините на зъба. След това те се придвижват докато достигнат корена на зъба.

Най-често това се случва, тъй като не сме взели необходимите мерки за лекуване на кариесите. Друга причина за появата им е и неправилната грижа за зъбите, както и прекомерната консумация на захар и сладки храни.

При пародонталните абсцеси има чуждо тяло, което достига до корена на зъба или самият зъб има някакъв проблем. А това улеснява разпространението на бактериите.

Симптоми и диагностициране на денталните абсцеси

Болката е най-често срещаният симптом на денталните абсцеси. Болката е силна, постоянна и пулсираща. Често обхваща челюстта и ушите. Освен това болният може да бъде по-чувствителен към топлина или студ и може да се оплаква от дискомфорт при дъвкане.

Може да се появи възпаление на бузата или лицето. Много често се появява и висока температура, а лимфните възли по врата се подуват. Нерядко болните се оплакват неприятен, солен вкус в устата.

Зъболекарят е този, който ще ви постави правилната диагноза след като ви прегледа внимателно. Понякога е необходимо назначаването на рентгеново изследване, за да се проследи разпространението на инфекцията. В по-сериозните случаи се назначава и ЯМР.

Препоръчваме ви да прочетете и: 11 лесни начина да се предпазим от кариес

Лечение

Лечението на денталните абсцеси цели справяне с инфекцията. За целта зъболекарят ви може да предприеме следните стъпки:

  • Дрениране на абсцеса. В този случай се прави малък разрез в абсцеса за почистване на гнойта. След това мястото се почиства с физиологичен разтвор.
  • Ендодонтия. При тази манипулация зъбът се пробива, денталната пулпа се отстранява и абсцесът се дренира. След това зъбната кухина се запечатва, както и каналът с корените на зъба. Най-често зъболекарите обличат зъба с коронка.
  • Антибиотици. Когато инфекцията вече се е разпростряла, зъболекарят ви най-вероятно ще ви предпише антибиотици, за да се справи с възпалението. Причината за този тип лечение може да бъде и отслабналата имунна система на болния.
  • Вадене на зъба. Ако няма друг вариант, зъболекарят ще извади зъба, за да спре разпространението на инфекцията.

Понякога денталните абсцеси се пукат спонтанно. Въпреки това трябва да посетите зъболекар. След назначаването на подходящо лечение, прогнозата е добра. Ако гнойта не бъде почистена, инфекцията може да обхване и други части на тялото. Има вероятност дори да доведе до сепсис, който е животозастрашаващ.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Medina Castro, J. F. (2009). Prevalencia de caries dental y necesidad de tratamiento en pacientes adultos con demanda de atención diagnóstica.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.