Страничните ефекти на антибиотиците

Антибиотиците са често срещани лекарства, но трябва да обърнете внимание на всички странични ефекти. Всички лекарства се предлагат с инструкции за прием, но повечето хора не ги четат. Научете повече в тази статия.
Страничните ефекти на антибиотиците
Diego Pereira

Прегледано и одобрено от лекар Diego Pereira.

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 15 ноември, 2022

Антибиотиците са често срещани лекарства за бактериални инфекции, но трябва да обърнете внимание на всички странични ефекти, които могат да имат. Всички те се предлагат с инструкции, но повечето хора не ги четат.

Ето защо е важно да отделите време за това, за да избегнете изненади и да прегледате внимателно инструкциите на вашия лекар, в случай че сте ги забравили.

Антибиотиците са лекарства, които обикновено са доста силни (оттук и тяхната ефективност), така че трябва да се приемат само по лекарско предписание и в количествата, посочени от лекаря. Страничните им ефекти са разнообразни, така че е важно да се уверите, че ги приемате само ако имате абсолютна нужда от тях.

Как действат антибиотиците?

Как действат антибиотиците?
Антибиотиците са ефективни за лечение на някои видове бактериални инфекции.

Антибиотиците лекуват инфекции, причинени от бактерии , а не от вируси. Поради тази причина лекарите не винаги предписват антибиотици, когато имате инфекция.

Въпреки това, антибиотиците са ефективни за определен тип бактерии, но не за всички. Поради тази причина не можете да приемате такова лекарство, ако имате болки в стомаха, гърлото или ухото.

“Класическите” бактериални инфекции са:

От друга страна, има още по-чести инфекции, но които са продукт на вирус и следователно антибиотиците са безполезни при тях.

В този случай говорим за:

 • Грип
 • Настинки
 • Бронхит
 • Фарингит
 • Отит

Ако страдате от някое от тези заболявания и приемате антибиотици, можете да увеличите бактериалната си резистентност, което не е добре. Това означава, че следващия път, когато имате бактериална инфекция, тези лекарства няма да подействат. Това е много сериозен и все по-често срещан проблем поради самолечение.

Съвети за прием на антибиотици

Ето някои препоръки за предотвратяване на бактериална резистентност и намаляване на страничните ефекти от приема на антибиотици.

1. Използвайте антибиотика, както е предписано от вашия лекар

Никога не се самолекувайте и не увеличавайте дозата, предписана от вашия лекар. Не забравяйте, че вашите приятели не са лекари и че винаги се нуждаете от съвет от професионалист, преди да за опченет прием на лекарство.

Също така е важно да спазвате схемата на дозиране. Ако професионалистът е посочил на всеки 12, 8 или 6 часа, трябва да следвате точно каквото ви е предписано.

2. Приемайте лекарството за посоченото време

Не спирайте да приемате антибиотицитеу по- рано, защото смятате, че вече сте излекувани. Необходимо е да се съобразите с цялостното лечение, както е указано от лекаря. Дори и да нямате симптоми, бактериите все още могат да бъдат живи в тялото ви.

3. Не съхранявайте и не използвайте повторно антибиотици

Ако имате допълнителни хапчета, не ги задържайте. Наличието на антибиотици у дома увеличава изкушението за самолечение, което е изключително опасно.

По-добре е да изхвърлите остатъците от хапчета. Понякога в аптеките има пунктове за изхвърляне на лекарства, което обикновено е по-безопасно от изхвърлянето им у дома. Струва си да имате предвид това.

Страничните ефекти на антибиотиците

Диария при прием на антибиотици.
Антибиотиците могат да нарушат нормалния баланс на микроорганизмите в чревната флора, причинявайки диария.

Въпреки че се предписват от лекар и целта им е да елиминират някои бактерии, които причиняват заболявания, антибиотиците също могат да причинят неблагоприятни ефекти.

Важно е да ги познавате, за да не изпадате в паника, ако това се случи и да спрете да ги приемате, мислейки, че са вредни. Тези видове реакции обикновено са чести, поради което винаги се споменават в листовката.

Важно е да се има предвид, че те са временни и по принцип, макар и досадни, обикновено не са сериозни. Ако обаче забележите, че при вас не е така и че лекарството ви влияе твърде негативно, посетете лекар. Може да има по-малко агресивно лекарство, което да е подходящо за вас.

Във всеки случай никога не спирайте да приемате лекарството, без преди това да се консултирате с лекаря си. Ако го направите, може да предизвикате повече проблеми, отколкото страничните ефекти на антибиотика.

Честите странични ефекти на антибиотиците: диария

Лекарствата убиват бактерии от всякакъв вид, включително патогенни (причиняващи заболявания) бактерии и бактерии, които живеят в чревната микробиота. Следователно антибиотиците могат да нарушат нормалния баланс на микроорганизмите в чревната флора.

По този начин те могат да намалят броя на полезните бактерии или да увеличат популациите от паразити, които причиняват диария, поради което това е един от най-честите симптоми.

Кандидоза

На първо място, важно е да се отбележи, че тази гъбичка, Candida, според различни проучвания, е отговорна за множество инфекции в човешкото тяло, особено в устата, червата и вагината.

Някои антибиотици могат да нарушат бактериалния баланс в тези области на тялото, причинявайки пролиферация на бактериите, което води до чревна или вагинална кандидоза, например.

В случая на червата, това е така, защото се увеличава колонизацията на тази бактерия в стомашно-чревната система, което води до инфекция.

Що се отнася до вагината, тези лекарства променят микробиотата: бактериите се възпроизвеждат неконтролируемо и причиняват бяло течение и сърбеж.

Повече странични ефекти от антибиотиците

В допълнение към диарията и кандидозата, консумацията на тези лекарства може също да причини:

 • Храносмилателни проблеми (нарушена абсорбция или непоносимост към храна, загуба на апетит, запек, газове, гастрит)
 • Респираторен дистрес, повишен риск от настинка или грип
 • Кожни нарушения
 • Главоболие или мигрена
 • Чувствителност към слънчева светлина
 • Алергични реакции
 • Замъглено зрение
 • Промяна на нервната система

Противодействие на страничните ефекти

Странични реакции при прием на лекарства.
Винаги приемайте антибиотика с вода, а не със сладки напитки, млечни продукти или кафе.

Вероятността от странични ефекти на антибиотиците зависи от индивида. Някои реакции са много малко вероятни, но все пак винаги е добре да имате това предвид.

Ако приемате лекарства, обърнете внимание на тези съвети, за да противодействате на възможните противопоказания:

 • Консултирайте се със специалист за възможните странични ефекти на антибиотиците.
 • Разберете дали е позволено да го „смесвате“ с други лекарства, които обикновено приемате. Приемайте лекарствата си с вода и на пълен стомах. Също така е добра идея да попитате дали могат да взаимодействат с някаква храна.
 • Не пушете и не пийте алкохол, докато ги приемате. Отидете бързо на лекар, ако имате затруднено дишане.
 • Винаги придружавайте антибиотика с вода, а не със захарни напитки, млечни продукти или кафе. Всъщност някои проучвания показват, че калцият може да намали ефекта на лекарството. Ето защо е най-добре да не пиете мляко или млечни продукти до няколко часа след приема на антибиотика.
 • Пийте повече вода от обикновено. Пийте билкови чайове за подобряване на храносмилането и чревната лигавица. Консумирайте натурални сокове (не закупени от магазина).
 • Спрете да ядете сладкиши, шоколади и сладкиши и, ако имате диария, увеличете приема на фибри. Диета, богата на готови сладки продукти, е свързана с по-големи храносмилателни проблеми, така че симптомите могат да се влошат.
 • Можете да ядете едно кисело мляко на ден, за да повишите нивата на чревни пробиотици. Многобройни изследвания показват, че те са полезни за чревната флора.
 • Като цяло, спазвайте здравословна диета, която включва риба, постно месо, плодове, зеленчуци, бобови растения и ядки.
 • Не се излагайте твърде много на слънце (особено ако един от симптомите ви е чувствителност към светлина).

Какво да направите, ако получите странични ефекти на антибиотиците

Следващия път, когато лекарят ви предпише лекарства, разберете за възможните странични ефекти на антибиотиците. Също така е добра идея да се консултирате с лекар и да обсъдите възможни взаимодействия с други лекарства и храни.

Първо и най-важно, ако получите някакви нежелани реакции, не се тревожете и не спирайте приема на антибиотика, тъй като това може да бъде по-вредно. Може да ви се струва, че лекарството е по-лошо от болестта, но този дискомфорт е само временен и ще ви позволи ефективно да облекчите сериозно заболяване.

Така че не се страхувайте от антибиотиците. Като цяло, както казахме, страничните ефекти, макар и досадни, обикновено не са сериозни. И запомнете, че ако имате притеснения трябва да отидете на лекар.

И накрая, обърнете специално внимание на диетата си, докато приемате антибиотици, за да се опитате да противодействате на тяхното въздействие, доколкото е възможно. Също така трябва да се откажете от вредните навици като цигари и алкохол. Ще видите как това ще ви помогне, ще спрете да приемате лекарствата по-бързо и ще бъдете като нови за нула време.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.