Симптоми, че бъбреците ви са болни

Симптоми, че бъбреците ви са болни

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Знаехте ли, че повечето хора, които имат проблеми с бъбреците, всъщност не подозират това? Това е така, защото първите симптоми са почти неуловими. Могат да минат няколко години докато симптомите за проблем във функционирането на бъбреците ви се проявят.

Нека да научим какви са симптомите на бъбречните заболявания в следващата статия.

Знанието е сила: сигнали, че вероятно бъбреците ви страдат

Лекари потвърждават, че независимо дали един човек има проблеми с бъбреците, дори да не е налице силна болка, трябва да знаем какви са симптомите на проблеми с бъбреците. Това е важно, за да може да се реагира своевременно и адекватно. Това познание ще позволи лечението да бъде по-ефективно и по-кратковременно.

По-долу ще ви представим най-популярните сигнали, че страдате от бъбречна недостатъчност. Изключително важно е да ги запомните и да обърнете внимание на здравето си при наличието им.

Ако страдате от поне един или два от симптомите, не се тревожете. Препоръчително е да посетите лекар, който да ви направите тест на кръвта и урината. В същото време имайте предвид и други симптоми, които не са свързани с проблеми с бъбреците, но е добре да ги познавате все пак.

когато бъбреците ви не функционират правилно, винаги са налице промени в урината
 • Промяна в уринирането:

  Когато бъбреците ви не функционират правилно, винаги са налице промени в урината. Възможно е да изпитвате нужда да ходите до тоалетна през нощта, като урината ви може да бъде пенеста и с мехурчета. Също така е възможно да ви се иска да ходите по малка нужда по-често и по малко. Урината ви може да бъде съвсем светла на цвят или обратното: може да не ви се ходи до тоалетна с часове, а когато се изходите по малка нужда урината да е тъмна и да присъства кръв. Типично състояние е да не можете да се сдържите или пък да ви е трудно да уринирате, или пък да чувствате напрегнатост и напрежение в горната част на таза.

 • Подуване:

  Когато бъбреците ви не работят правилно, те не могат да изведат от тялото излишните течности, а това води до натрупване на течности в тялото. Така се повишава възпалението в краката, глезените, ръцете и лицето.

 • Силна умора:

  Когато бъбреците ви са здрави, те произвеждат химикал, наречен еритропоетин. Той е отговорен за производството на червените кръвни клетки, които отговарят за транспортирането на кислород в кръвта. Когато бъбреците ви изпитват проблеми да изпълняват функциите си, неблагоприятно се повлиява производството на този хормон. Резултатът е, че тялото и ума ви започват да се изморяват по-бързо от обикновеното. Пациентите се оплакват едновременно от липса на енергия и от желание да се занимават с нещо, те спят много, чувстват се уморени, безсилни и често се задъхват. Този симптом може да бъде знак за анемия, заради дефицита на желязо в хранителното меню.

през бъбреците ви преминава целия кръвен поток на тялото
 • Парене по кожата и сърбеж:

Излишните вещества в кръвта се елиминират чрез бъбреците. Когато те не функционират правилно, излишните вещества започват да се натрупват в кръвния поток. Това може да предизвика сърбеж по кожата, който може да бъде усетен още в мускулите и костите.

 • Вкус на метал в устата или дъх на амоняк:

Каквито и излишни вещества да се натрупват в кръвта (познати като уремия), вкусът на храната може да се промени и да предизвика лош дъх. Някои пациенти забелязват, че повече не им допада вкусът на месото или пък отслабват, защото не им се яде. През известни периоди от деня те започват да усещат неприятен вкус в устата си. Той не може да бъде премахнат дори чрез измиване на зъбите, плакнене с разтвор, дъвчене на дъвка и т.н.

 • Гадене и повръщане:

Още веднъж, предизвикани от уремия. Тя може да провокира загуба на апетит, отслабване с няколко килограма, стомахът ви може да стане раздразнителен към определени храни, течности или лекарства. Възможно е да изпитвате трудности при задържането на храната в стомаха си.

 • Задъхване:

Може да изпитвате трудности с дишането. Този симптом може да се свързан с трудности, които изпитват белите ви дробове. Първо, заради излишъка от течности в тялото ви – когато не биват изведени от тялото ви, те се натрупват в белите дробове. Второ, заради анемия (дефицитът на червени кръвни клетки, които транспортират кислород в кръвта) тялото ви започва да страда от умора и задъхване. Възможно е да изпитате това неразположение без дори да сте правили упражнения или да сте полагали усилия, просто както си седите или лешите без да правите нищо интензивно.

 • Студено ви е, независимо от сезона:

Анемията може да направи така, че на човек да му е студено, когато навън е жега. Тогава хората обикновено носят по-топли палта, завиват се с няколко одеяла. Това състояние не се повлиява от пиенето на топли чайове или пък кафе. Не помага и нагряването с гореща вода в банята. Може да се случи както в горещо лято с необичайно високи температури или пък у дома, както и в офиса и на разходка из града. Студени вълни, изтръпване на крайниците и студена пот са свързаните симптоми на това състояние.

 • Замайване и проблеми с концентрацията:

Анемия, предизвикана от бъбречна недостатъчност, когато мозъкът не получава достатъчно кислород. Тогава човек изпитва проблеми в запаметяването. Налице са замайване, слаба концентрацията независимо колко трудна е задачата, лесно разсейване, невъзможност да се концентрирате, докато говорите.

Възможно е също така да не можете да си спомните какво сте правили през изминалата седмица, да ви се губят имената на хора, които познавате, да се чувствате замаяни през целия ден и т.н.

ако бъбреците ви са болни, се усеща странична болка
 • Болка в гърба:

Някои хора, които страдат от проблеми с бъбреците, не обръщат внимание на болката в гърба, тъй като я отдават на вдигане на тежести, лоша стойка или пък лоши навици за сън. И все пак, ако болката продължи, това е знак, че нещо не е наред. Дискомфорт, прищипване и дори крампи в долната част на гърба или във вътрешността на тялото.

Понякога болката може да обхване и един или двата крака. Ако пациентът страда от поликистозни бъбреци (когато се появят кисти край черния дроб или бъбреците ви), е възможно да се изпитва много силна болка.

Photos courtesy of wonderferret, Hey Paul Studios, MilitaryHealth and Betsy Weber.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.