4 "странни" съвета за по-добър сън

Два часа преди лягане, изключете всичко и вземете горещ, релаксиращ душ. След това изберете една хубава книга и почетете на спокойствие.

Последна актуализация: 08 Януари, 2019

Ако сте от хората, които имат проблеми със заспиването, най- вероятно сте опитвали почти всичко – чайове, шейкове, медикаменти, ергономични възглавници…Съществуват много различни начини, които да ни помогнат за по-добър сън. 

В здравните блогове пишат за какво ли не, но днес ние ще ви покажем четири ефективни начина, които според науката ще ви помогнат да спите по-добре.

Нищо не губите, ако пробвате и тях – гарантираме, че поне един от тях ще даде нужния ефект.

1. Правилна температура за по-добър сън

Много изследвания вече показват, че идеалната температура за сън е между 15 и 20°C. Ако термометърът се отклони от този диапазон, започваме да изпитваме проблеми със съня.

Калифорнийският университет Бъркли например е провел проучване за период от пет години и е заключил, че наистина средата на спане с по-ниска температура позволява на участниците в проучването да се отпуснат и да се постигне по-високо качество на почивка. Странно, но факт! Голяма част от нас често смятат, че трябва да ни е топло и да сме загрети през нощта в зимно време и покрити с много одеяла и завивки.

В идеалния случай, трябва да се опитате да спите в среда при постоянна температура, не по-висока от 20°C. Ако е малко по-ниска, дори още по-добре.

Жегата през лятото също затруднява спането. Така че опитайте се да регулирате температурата на стаята си и вижте резултатите.

Вижте още: Ефикасни средства против безсъние

2. Спете с единия крак извън завивките

Изненадани ли сте? Сигурно да, но е вярно! Много от нас го правят, без дори да знаят защо. Изследване, публикувано в “Science of Us” обяснява причината:

  • Когато спим дълбоко, температурата на тялото ни намалява с няколко градуса.
  • Ако това не е така, страдаме от безсъние. Телесната температура остава стабилна и ставаме тревожни и неспокойни.
  • Краката ни са един от най-добрите регулатори на температурата на тялото, така че най-лесният начин да се отпуснете е като оставите краката си извън завивките да се охладят. Вашата телесна температура ще се понижи и ще спите по-добре. Този трик почти винаги работи!

3. Ползите от спане на лявата страна

Вече сме ви споменавали няколко пъти за големите ползи от това да спите на лявата си страна. Това наистина е много ефективно и здравословно, а освен това осигурява и по-добър сън.

  • Много от нашите органи изпълняват своите функции най-добре през нощните часове, като например лимфната ни система. По време на тези часове тя се пречиства, отича и окислява… Спането на дясната страна прави тези процеси по-трудни и следователно не можем да спим толкова дълбоко или здравословно.
  • Храносмилането е по-лесно, когато спим на лявата страна. Стомахът може да изпълнява функциите си по-добре, без чувство на тежест и подуване на корема.

Прочетете и това: Ползи от спането на лявата страна на тялото

4. Изключете вашите електронни устройства 2 часа преди лягане

Много от нас са склонни да си лягат с мобилния телефон или лаптоп, да проверяват сайтове за социални мрежи, да говорят с приятелите и семейството си, а след това да изключват устройството и се опитват да заспят.

Същото ли е и при вас? Според Фондацията за геоекологично здраве, нашите жизненоважни органи функционират чрез електрически импулси. Ако се изложат на изкуствени електрически импулси, бихме могли да изпитаме следните симптоми:

  • Безсъние
  • Промяна на биологичните ритми
  • Сутрешна умора
  • Липса на концентрация през деня

Затова спазвайте този прост съвет от сега нататък. За по-добър сън, изключете компютъра, мобилния телефон и телевизия два часа преди лягане. Може да имате навика да гледате филм или телевизионно шоу в леглото, но ако страдате от безсъние, би било добра идея да промените този навик.

Два часа преди лягане, изключете всичко и вземете горещ, релаксиращ душ. След това изберете една хубава книга и почетете на спокойствие. Клепачите ви малко по малко ще натежат по най-релаксиращия възможен начин. Преди да се усетите, ще сте затворили очи и ще се озовете в страната на сънищата, заплетени в сюжета на книгата.

Какво по-хубаво от това? Опитайте го още днес!

Може да ви заинтересува ...
Mejor con SaludLeerlo en Mejor con Salud
Кажете сбогом на безсънието с тези 5 дихателни техники: Те действат чудесно!

Практикуването на някои лесни дихателни техники точно преди лягане може да ви помогне да постигнете вътрешно спокойствие и хармония.