4 "странни" съвета за по-добър сън

Два часа преди лягане, изключете всичко и вземете горещ, релаксиращ душ. След това изберете една хубава книга и почетете на спокойствие.
4 "странни" съвета за по-добър сън

Последна актуализация: 08 януари, 2019

Ако сте от хората, които имат проблеми със заспиването, най- вероятно сте опитвали почти всичко – чайове, шейкове, медикаменти, ергономични възглавници…Съществуват много различни начини, които да ни помогнат за по-добър сън. 

В здравните блогове пишат за какво ли не, но днес ние ще ви покажем четири ефективни начина, които според науката ще ви помогнат да спите по-добре.

Нищо не губите, ако пробвате и тях – гарантираме, че поне един от тях ще даде нужния ефект.

1. Правилна температура за по-добър сън

Правилната температура е важна за по-добър сън

Много изследвания вече показват, че идеалната температура за сън е между 15 и 20°C. Ако термометърът се отклони от този диапазон, започваме да изпитваме проблеми със съня.

Калифорнийският университет Бъркли например е провел проучване за период от пет години и е заключил, че наистина средата на спане с по-ниска температура позволява на участниците в проучването да се отпуснат и да се постигне по-високо качество на почивка. Странно, но факт! Голяма част от нас често смятат, че трябва да ни е топло и да сме загрети през нощта в зимно време и покрити с много одеяла и завивки.

В идеалния случай, трябва да се опитате да спите в среда при постоянна температура, не по-висока от 20°C. Ако е малко по-ниска, дори още по-добре.

Жегата през лятото също затруднява спането. Така че опитайте се да регулирате температурата на стаята си и вижте резултатите.

2. Спете с единия крак извън завивките

За по-добър сън, извадете единият си крак извън завивките

Изненадани ли сте? Сигурно да, но е вярно! Много от нас го правят, без дори да знаят защо. Изследване, публикувано в “Science of Us” обяснява причината:

 • Когато спим дълбоко, температурата на тялото ни намалява с няколко градуса.
 • Ако това не е така, страдаме от безсъние. Телесната температура остава стабилна и ставаме тревожни и неспокойни.
 • Краката ни са един от най-добрите регулатори на температурата на тялото, така че най-лесният начин да се отпуснете е като оставите краката си извън завивките да се охладят. Вашата телесна температура ще се понижи и ще спите по-добре. Този трик почти винаги работи!

3. Ползите от спане на лявата страна

За по-добър сън, спете на лявата страна

Вече сме ви споменавали няколко пъти за големите ползи от това да спите на лявата си страна. Това наистина е много ефективно и здравословно, а освен това осигурява и по-добър сън.

 • Много от нашите органи изпълняват своите функции най-добре през нощните часове, като например лимфната ни система. По време на тези часове тя се пречиства, отича и окислява… Спането на дясната страна прави тези процеси по-трудни и следователно не можем да спим толкова дълбоко или здравословно.
 • Храносмилането е по-лесно, когато спим на лявата страна. Стомахът може да изпълнява функциите си по-добре, без чувство на тежест и подуване на корема.

4. Изключете вашите електронни устройства 2 часа преди лягане

За по-добър сън, изключете мобилните устройства 2 часа преди лягане

Много от нас са склонни да си лягат с мобилния телефон или лаптоп, да проверяват сайтове за социални мрежи, да говорят с приятелите и семейството си, а след това да изключват устройството и се опитват да заспят.

Същото ли е и при вас? Според Фондацията за геоекологично здраве, нашите жизненоважни органи функционират чрез електрически импулси. Ако се изложат на изкуствени електрически импулси, бихме могли да изпитаме следните симптоми:

 • Безсъние
 • Промяна на биологичните ритми
 • Сутрешна умора
 • Липса на концентрация през деня

Затова спазвайте този прост съвет от сега нататък. За по-добър сън, изключете компютъра, мобилния телефон и телевизия два часа преди лягане. Може да имате навика да гледате филм или телевизионно шоу в леглото, но ако страдате от безсъние, би било добра идея да промените този навик.

Два часа преди лягане, изключете всичко и вземете горещ, релаксиращ душ. След това изберете една хубава книга и почетете на спокойствие. Клепачите ви малко по малко ще натежат по най-релаксиращия възможен начин. Преди да се усетите, ще сте затворили очи и ще се озовете в страната на сънищата, заплетени в сюжета на книгата.

Какво по-хубаво от това? Опитайте го още днес!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Okamoto-Mizuno K, Mizuno K. Effects of thermal environment on sleep and circadian rhythm. Journal of Physiological Anthropology. 2012.
 • Obradovich N, Migliorini R, Mednick SC, Fowler JH. Nighttime temperature and human sleep loss in a changing climate. Sci Adv. 2017;
 • Ko Y, Lee JY. Effects of feet warming using bed socks on sleep quality and thermoregulatory responses in a cool environment. J Physiol Anthropol. 2018;

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.