Чайове и отвари: кратко упътване

Ментата притежава антисептични, антиспазмолитични и подобряващи храносмилането свойства, облекчава състояния като метеоризъм, прогонва насекомите и елиминира лошия дъх.
Чайове и отвари: кратко упътване

Последна актуализация: 17 юли, 2019

Възможно е да консумирате чай всеки ден, но да не сте наясно какво изобилие от видове се предлага на пазара и с какво многообразие от здравословни ползи се характеризират те. В днешната стая ще предложим на вниманието ви упътване в света на най-популярните чайове и отвари, достъпни в магазинната мрежа. Всички те са здравословни. Щом ги опознаете, няма да си позволите да ги пренебрегнете!

Видове чайове и свойствата им

Зелен чай

Зеленият чай представлява лечебно средство и е познат в цял свят. Смятат го за един от най-здравословните и полезни чайове (особено ферментирал). Когато го приготвяте, зеленият чай запазва всички свойства, които са характерни за растението. Сред многобройните му ползи можем да посочим изобилието от антиоксиданти, които спират процеса на преждевременно стареене; той детоксикира тялото и извежда излишните течности от него; също така подобрява храносмилането и  стимулира процеса на отслабване. Зеленият чай е богат на витамини А, В и С, флуор, натрий и други минерали. Той укрепва имунната система и защитава тялото от инфекции и вируси.

В състава на зеления чай присъства известно количество кофеин. Препоръчително е да го приготвяте в гореща, а не в кипяща вода – в противен случай буквално сготвяте листата и те придават на напитката горчив вкус. Китайският народ първи открива този удивителен чай, а в наши дни японците са тези, които най-често го консумират. Разликата между двете култури се вижда в начина на приготовление на чая.

Видове чайове и свойствата им - зелен чай

Черен чай

Черният чай е най-популярният в западните култури и се продава в торбички, докато навсякъде другаде по света масово се предлага насипно. Вкусът и здравословните свойства на черния чай го превръщат в удивителна напитка. Той съдържа много антиоксиданти, оказва засищащ ефект и е полезен за храносмилането; освен това е беден на калории.

Черният чай невинаги е бил изполван за пиене. Всъщност едно време се е използвал за бартер, тъй като запазва качествата си дълго време. Листата на Camellia sinensis преминават през процес на окисляване, в рамките на който се превръщат от зелени в черни. Съдържанието на кофеин в чая действа стимулиращо. Препоръчително е да консумирате черния чай горещ. Интензивността на напитката зависи от това, колко дълго сте я запарвали.

Бял чай

Белият чай е наричан “еликсирът на младостта” – и не без основание! Казват, че това е най-изтънченият чай. Той не се приготвя от листа, а от млади и малки филизи. Смята се, че човекът, който консумира бял чай, извлича младостта на растението и неговата жизнена енергия.

Цветът на чая се дължи на бялото покритие на листата, когато те за първи път се появяват и се берат на ръка през пролетта. Белият чай се отглежда във високите планини на Фуджиан, Китай. Той притежава апетитен вкус и деликатен аромат. Снабдява тялото с витамини С и Е, както и много антиоксиданти, и оказва диуретично действие. Препоръчително е да се консумира горещ.

Повечето чайове се консумират горещи

Червен чай

Понякога наричан “Пу Ер”, червения чай е познат със свойството си да стимулира топенето на подкожните мазнини. Това е бил “чаят на императорите”, тъй като дълго време консумацията му е била забранена за хората с по-нисък социален статус. Червеният Цикълът на узряването му продължава с години. Консумацията на 3 чаши от този чай дневно стимулира процеса на отслабване и нормализира нивото на холестерола в кръвта. Препоръчително е да се консумира горещ.

Вижте още: Пригответе тези 3 напитки от зелен чай за лесно отслабване

Син чай

Този чай е познат още като “Оолонг” и е полуферментирал – при него процесът на ферментация е прекъснат. Синият чай идва от два региона: Фуджиан (Китай) и Формоза (Тайван). Той притежава вкус, подобен на зелен зеленчук. Оцветяването му може да бъде по-светло или по-тъмно, в зависимост от процеса на обработка; обикновено цветът му варира от зелено до черно. Синият чай е мощен антиоксидант, засилва съпротивителните сили на организма, регулира холестерола, понижава кръвното налягане и съдържа много витамини и минерали. Препоръчително е да го консумирате горещ, но е възможно да го сервирате с лед или охладен.

Повечето чайове се консумират горещи

Видове билкови чайове и техните свойства

Сега, след като знаете малко повече за най-популярните чайове, предлагаме още информация за някои специфични билки и растения, които можете да използвате за приготвянето на чай.

Лайка

Лайката се използва широко за лечението на леки проблеми с храносмилането, например стомашно разстройство, диария, крампи и гастрит. Тя също така редуцира раздразнението и възпалението на очите, облекчава респираторни проблеми като астма, кашлица и настинка. Може да бъде прилагана за лечението на акне и за почистването на повърхностни рани.

Мента

Ментата притежава антисептични, антиспазмолитични и подобряващи храносмилането свойства. Тя облекчава състояния като метеоризъм, прогонва насекомите и елиминира лошия дъх. Често се използва за лечението на настинки и кашлица.

Чай от мента може да се сервира и с лед

Липов цвят

Плодовете и цветовете са онази част от растението, която има лечебни свойства. Те се използват като седатив и успокоително средство за нервната система. Липовият цвят подобрява храносмилането и осигурява пълноценен сън. Можете да използвате чая от него при проблеми с артериите, крампи и менструална болка.

Корен валериана

Той се характеризира със седативни и отпускащи свойства. Бъдете внимателни и не консумирайте чая от валериана без мяра. В противен случай рискувате да понижите кръвното налягане и да вложите кръвообращението.

Зелен анасон

Листата на това растение освежават дъха, когато ги дъвчете. Ако приготвите чай от зелен анасон, можете да го използвате като стомашен тоник, за регулиране на меструалния цикъл, облекчаване на симптомите на метеоризъм и подобрение на храносмилането.

Розмарин

Розмаринът оказва благотворно въздействие върху нервната система

Розмаринът оказва благотворно въздействие върху нервната система, като подобрява паметта и кръвообращението.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Osakabe, N., Yasuda, A., Natsume, M., Sanbongi, C., Kato, Y., Osawa, T., & Yoshikawa, T. (2002). Rosmarinic acid, a major polyphenolic component of Perilla frutescens, reduces lipopolysaccharide (LPS)-induced liver injury in D-galactosamine (D-GalN)-sensitized mice. Free Radical Biology and Medicine, 33(6), 798-806.
  • Ortiz, O. M., Sánchez-Mora, N., Herraez, D. F., & López, C. A. (2008). Valeriana en el tratamiento a largo plazo del insomnio. Revista colombiana de psiquiatría, 37(4), 614-626.
  • Singh, R., Shushni, M. A., & Belkheir, A. (2015). Antibacterial and antioxidant activities of Mentha piperita L. Arabian Journal of Chemistry, 8(3), 322-328.
  • Srivastava, J. K., Shankar, E., & Gupta, S. (2010). Chamomile: A herbal medicine of the past with a bright future. Molecular medicine reports, 3(6), 895-901.
  • Han, L. K., Takaku, T., Li, J., Kimura, Y., & Okuda, H. (1999). Anti-obesity action of oolong tea. International journal of obesity, 23(1), 98.
  • Espinosa, C., González-Silvera, D., Pérez-Llamas, F., López-Jiménez, J. Á., & Zamora, S. (2015). Effect of long term intake of white tea on acute oxidative stress in rats. Nutricion hospitalaria, 32(2), 749-756.
  • Valenzuela, B. (2004). El consumo té y la salud: Características y propiedades benéficas de esta bebida milenaria. Revista chilena de nutrición, 31(2), 72-82.
  • Diepvens, K., Westerterp, K. R., & Westerterp-Plantenga, M. S. (2007). Obesity and thermogenesis related to the consumption of caffeine, ephedrine, capsaicin, and green tea. American journal of physiology-Regulatory, integrative and comparative physiology, 292(1), R77-R85.
  • Serafini, M., Ghiselli, A., & Ferro-Luzzi, A. (1996). In vivo antioxidant effect of green and black tea in man. European journal of clinical nutrition, 50(1), 28-32.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.