7 източващи енергията ви навици, от които трябва да се откажете

· 19.02.2018
Всяко човешко същество се нуждае от определено количество енергия всеки ден; трябва да знаем как да я използваме разумно, без да си губим времето за ненужни неща.

Ако усещате, че нивото на енергията ви намалява, то тази статия е за вас. Време е да изоставите вредните, източващи енергията ви навици.

Можем да запазим спокойствие, когато сме под напрежение, ако притежаваме качества като търпение, постоянство и разбира се – разум.

Но какво се случва, когато балансът бъде нарушен? Енергията играе изключително важна роля в ежедневните ни дейности, но е трудно да запазим постоянно нивото й през деня, ако притежаваме източващи енергията навици.

Важно е да имаме план за контролиране на енергията, която използваме през деня, имайки в предвид всяка една дейност, за да бъдем по-ефикасни и продуктивни.

Става въпрос за балансиране на физическите и емоционалните ни потребности, за да се радваме на оптимално здраве.

Важното е да действате в хармония с тялото си, с темпото, което мозъкът и тялото ни диктуват, като не трябва да притискате организма си и да преминавате разумните граници.

Често сме свикнали да работим в продължение на часове без почивка и не знаем какво да правим, когато имаме малко време за себе си.

Опитваме се да свършим много неща наведнъж, оставайки други недовършени. 

А ето и кои са най-вредните източващи енергията навици, които ви пречат да живеете пълноценно:

Вие сте кошчето за емоции на някой около васне бъдете кошче за емоциите на токсични хора - това изтощава енергията ви

Колкото и неприятно да звучи, има токсични хора, които единствено ви използват, за да ви натоварят с проблемите, страховете и разочарованието си.

Най-добре е да не им позволявате да ви товарят с негативната си енергия, поне не постоянно. Този източващ енергията ви навик ще ви вреди несъзнателно ден след ден.

Вие сте в правото си да решавате кого да допуснете в света си и с кого да прекарвате времето си. Въпреки че може да ви е грижа за определен човек, той или тя може да вреди на личното ви развитие и може би е дошло време да прекъснете тази връзка.

Това е нещо напълно естествено: хората около вас правят едно от тези две неща – помагат ви да се развиете или ви дърпат надолу.

Дори някой да има добри намерения, не е задължително да ви помага. Започнете да прекарвате по-малко време с такива хора.

Прочетете и: 7 признака за емоционална токсичност

 Не спазвате обещанията си

Защо не спазвате обещанията си? Може би сте променили мнението си с течение на времето, но все пак трябва да действате – не избягвайте отговорностите си. 

Ако вече не искате да спазвате дадено обещание, предложете нещо друго и го обсъдете.

В противен случай само си губите времето. Спазвайте обещанията си навреме, за да може другите хора да ви вземат насериозно и да разчитат на вас.

Вероятно е настъпил момента, в който трябва да кажете: “Достатъчно – не искам повече това!”. В това няма нищо лошо. Добре е да изразявате чувствата си, вместо да се борите с негативните последици в течение на години.

 Нямате ясно определени приоритети в животаенергията ви зависи от правилното подреждане на приоритетите

Какво искате в действителност от живота? Открийте какво е важното за вас във физически и емоционален аспект, за да се чувствате удовлетворени в живота.

Запълването на графика ви с абсурдни задачи ще доведе единствено до липсата на контрол, а накрая ще задоволите нуждите на другите, пренебрегвайки собственото си щастие.

Добре е да си дадете кратка почивка, да седнете и да анализирате ситуацията. Запомнете всяко живо същество има нужда от глътка въздух, за да порасте и да се развие.

Ако работите непрекъснато, губите ценна енергия, която никога няма да можете да си възстановите. А този изчерпващ енергията ви навик краде от времето ви.

Препоръчваме ви да прочетете и: 5 навика на честните хора

Домът ви е пълен хаос

Веднага ще се почувствате  по-добре, ако домът ви е чист и подреден. Ако е пълен с непотребни вещи ще поражда у вас усещане за тревожност и апатия. 

Ако искате да започнете отначало, първото нещо, което трябва да направите е да подредите дома си и да изхвърлите вещите, отнемащи от енергията ви.

Превърнете дома си в онова уютно място, в което винаги ще се връщате с радост. Изпълнете го с положителен заряд, за да можете да си почивате, без нотки на тъга и депресия.

Не се вслушвате в тялото сиВслушвайте се в тялото си, за да не изгубите енергията си.

Заради сивото, монотонно ежедневие понякога забравяме, че сме живи същества. Подлагаме организма си на дълги часове работа, стрес и напрежение, без да се вслушваме в това, което се опитва да ни каже тялото ни.

Практически е невъзможно да оцелеем при тези обстоятелства.  Имаме нужда да си поемем глътка свеж въздух, да медитираме или спортуваме, за да изхвърлим токсините от тялото си и вредните, източващи енергията навици.

Като същевременно е важно да се храним балансирано и да приемаме достатъчно витамини, минерали и полезни хранителни вещества, ако искаме да сме здрави.

Водите уседнал начин на живот

Колко често се раздвижвате? Няма значение, че прекарвате дълги часове през деня в офиса: не позволявайте на тялото си да свикне да стои седнало. Ако направите това, тялото ви ще изпадне в апатия.

Започнете да се движите и разхождате поне 30 минути дневно. Така ще освободите ендорфините в организма и ще повишите нивото на енергията си. 

Често се тревожите и така губите голяма част от енергията ситревожността отслабва енергията ви

Тревогите около ежедневните проблеми са нещо нормално. Притеснително е, когато не можете да контролирате тревожността си и тя превземе емоциите ви.

Тревожността може да се прояви под формата на следните симптоми:

Причината за това е по-голямата активност в лявото полукълбо на мозъка; казано с други думи логическото и рационалното мислене работят непрекъснато.

Всеки трябва да се сблъска със страховете си и да работи върху собственото си самочувствие.

Загърбете миналото си! Организирайте бъдещето си, за да поддържате стабилно нивото на енергията си като се откажете от всички тези вредни, изчерпващи я навици веднъж завинаги.