7 източващи енергията ви навици, от които трябва да се откажете

Всяко човешко същество се нуждае от определено количество енергия всеки ден; трябва да знаем как да я използваме разумно, без да си губим времето за ненужни неща.
7 източващи енергията ви навици, от които трябва да се откажете

Последна актуализация: 21 юли, 2019

Ако усещате, че нивото на енергията ви намалява, то тази статия е за вас. Време е да изоставите вредните, източващи енергията ви навици.

Можем да запазим спокойствие, когато сме под напрежение, ако притежаваме качества като търпение, постоянство и разбира се – разум.

Но какво се случва, когато балансът бъде нарушен? Енергията играе изключително важна роля в ежедневните ни дейности, но е трудно да запазим постоянно нивото й през деня, ако притежаваме източващи енергията навици.

Важно е да имаме план за контролиране на енергията, която използваме през деня, имайки в предвид всяка една дейност, за да бъдем по-ефикасни и продуктивни.

Става въпрос за балансиране на физическите и емоционалните ни потребности, за да се радваме на оптимално здраве.

Важното е да действате в хармония с тялото си, с темпото, което мозъкът и тялото ни диктуват, като не трябва да притискате организма си и да преминавате разумните граници.

Често сме свикнали да работим в продължение на часове без почивка и не знаем какво да правим, когато имаме малко време за себе си.

Опитваме се да свършим много неща наведнъж, оставайки други недовършени. 

А ето и кои са най-вредните източващи енергията навици, които ви пречат да живеете пълноценно:

Вие сте кошчето за емоции на някой около вас
не бъдете кошче за емоциите на токсични хора - това изтощава енергията ви

Колкото и неприятно да звучи, има токсични хора, които единствено ви използват, за да ви натоварят с проблемите, страховете и разочарованието си.

Най-добре е да не им позволявате да ви товарят с негативната си енергия, поне не постоянно. Този източващ енергията ви навик ще ви вреди несъзнателно ден след ден.

Вие сте в правото си да решавате кого да допуснете в света си и с кого да прекарвате времето си. Въпреки че може да ви е грижа за определен човек, той или тя може да вреди на личното ви развитие и може би е дошло време да прекъснете тази връзка.

Това е нещо напълно естествено: хората около вас правят едно от тези две неща – помагат ви да се развиете или ви дърпат надолу.

Дори някой да има добри намерения, не е задължително да ви помага. Започнете да прекарвате по-малко време с такива хора.

 Не спазвате обещанията си

Защо не спазвате обещанията си? Може би сте променили мнението си с течение на времето, но все пак трябва да действате – не избягвайте отговорностите си. 

Ако вече не искате да спазвате дадено обещание, предложете нещо друго и го обсъдете.

В противен случай само си губите времето. Спазвайте обещанията си навреме, за да може другите хора да ви вземат насериозно и да разчитат на вас.

Вероятно е настъпил момента, в който трябва да кажете: “Достатъчно – не искам повече това!”. В това няма нищо лошо. Добре е да изразявате чувствата си, вместо да се борите с негативните последици в течение на години.

 Нямате ясно определени приоритети в живота
енергията ви зависи от правилното подреждане на приоритетите

Какво искате в действителност от живота? Открийте какво е важното за вас във физически и емоционален аспект, за да се чувствате удовлетворени в живота.

Запълването на графика ви с абсурдни задачи ще доведе единствено до липсата на контрол, а накрая ще задоволите нуждите на другите, пренебрегвайки собственото си щастие.

Добре е да си дадете кратка почивка, да седнете и да анализирате ситуацията. Запомнете всяко живо същество има нужда от глътка въздух, за да порасте и да се развие.

Ако работите непрекъснато, губите ценна енергия, която никога няма да можете да си възстановите. А този изчерпващ енергията ви навик краде от времето ви.

Препоръчваме ви да прочетете и: 5 навика на честните хора

Домът ви е пълен хаос

Веднага ще се почувствате  по-добре, ако домът ви е чист и подреден. Ако е пълен с непотребни вещи ще поражда у вас усещане за тревожност и апатия. 

Ако искате да започнете отначало, първото нещо, което трябва да направите е да подредите дома си и да изхвърлите вещите, отнемащи от енергията ви.

Превърнете дома си в онова уютно място, в което винаги ще се връщате с радост. Изпълнете го с положителен заряд, за да можете да си почивате, без нотки на тъга и депресия.

Не се вслушвате в тялото си
Вслушвайте се в тялото си, за да не изгубите енергията си.

Заради сивото, монотонно ежедневие понякога забравяме, че сме живи същества. Подлагаме организма си на дълги часове работа, стрес и напрежение, без да се вслушваме в това, което се опитва да ни каже тялото ни.

Практически е невъзможно да оцелеем при тези обстоятелства.  Имаме нужда да си поемем глътка свеж въздух, да медитираме или спортуваме, за да изхвърлим токсините от тялото си и вредните, източващи енергията навици.

Като същевременно е важно да се храним балансирано и да приемаме достатъчно витамини, минерали и полезни хранителни вещества, ако искаме да сме здрави.

Водите уседнал начин на живот

Колко често се раздвижвате? Няма значение, че прекарвате дълги часове през деня в офиса: не позволявайте на тялото си да свикне да стои седнало. Ако направите това, тялото ви ще изпадне в апатия.

Започнете да се движите и разхождате поне 30 минути дневно. Така ще освободите ендорфините в организма и ще повишите нивото на енергията си. 

Честите тревоги унищожават голяма част от енергията ви
тревожността отслабва енергията ви

Тревогите около ежедневните проблеми са нещо нормално. Притеснително е, когато не можете да контролирате тревожността си и тя превземе емоциите ви.

Тревожността може да се прояви под формата на следните симптоми:

Причината за това е по-голямата активност в лявото полукълбо на мозъка; казано с други думи логическото и рационалното мислене работят непрекъснато.

Всеки трябва да се сблъска със страховете си и да работи върху собственото си самочувствие.

Загърбете миналото си! Организирайте бъдещето си, за да поддържате стабилно нивото на енергията си като се откажете от всички тези вредни, изчерпващи я навици веднъж завинаги.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Afari, N., & Buchwald, D. (2003, February). Chronic fatigue syndrome: A review. American Journal of Psychiatry.
  • Fukuda, K., Straus, S. E., Hickie, I., Sharpe, M. C., Dobbins, J. G., & Komaroff, A. (1994). The chronic fatigue syndrome: A comprehensive approach to its definition and study. Annals of Internal Medicine121(12), 953–959.
  • Hockey, G. R. J., Maule, A. J., Clough, P. J., & Bdzola, L. (2000). Effects of negative mood states on risk in everyday decision making. Cognition and Emotion14(6), 823–855.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.