7-те най-подходящи храни за повишаване на тромбоцитите в кръвта

Въпреки че лекарите винаги ще ви предпишат необходимото ви лечение, има и някои храни, които спомагат повишаването на тромбоцитите в кръвта.
7-те най-подходящи храни за повишаване на тромбоцитите в кръвта
Maricela Jiménez López

Прегледано и одобрено от лекар Maricela Jiménez López.

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Тромбоцитите са малки фрагменти от клетките пренасящи кръвта. Задачата им е да съсирват кръвта, за да могат да зарастват раните, както и да спират кръвотечението.

Тромбоцитите се образуват в костния мозък и възстановяват увредените кръвоносни съдове, предпазват ви от силна кръвозагуба, когато се нараните.

Те имат малки торбички във вътрешността си наречени гранули. Освобождават химически вещества привличащи другите тромбоцити към мястото на нараняването и образуват така наречената шапка.

Те играят важна роля за контролирането на кръвоизливите. Затова наличието им в кръвта е жизненоважно за всеки човек.

Проблемът се състои в това, че някои болести засягат функционирането на тромбоцитите. Това може да се дължи на повишеното или намаленото им образуване или защото не изпълняват функциите си.

В резултат на това се стига до хронични проблеми със състава на кръвта и разбира се до повишен риск от сериозни кръвозагуби.

Най-важното е да бъде направен анализ на кръвта ви от специалист и проблемът да бъде лекуван, защото в противен случай ще доведе до по-сериозни усложнения и проблеми със здравето ви.

Освен това е добре да включите определени храни в менюто си, които ще ви помогнат да регулирате количеството на тромбоцитите в кръвта си.

Ето за кои храни става дума!

1.Тиква

Тиквата, включително и семките й, съдържат аминокиселини и важни минерали, спомагащи образуването на тромбоцитите.

Редовната консумация на тиква подобрява способността на организма да усвоява протеините и витамин A, хранителни вещества играещи важна роля в образуването на тези малки клетки.

Освен това заради мощните си антиоксиданти тиквата е страхотно средство за контролиране на вредното въздействие на токсините и свободните радикали.

2.Цитрусови плодове за тромбоцитите 

Умерената консумация на цитрусови плодове спомага избягването на проблемите със състава на кръвта ви.

Те съдържат витамин С, важно вещество повишаващо количеството на тромбоцитите в кръвта.

Усвояването му укрепва имунната система. Така повишавайки образуването на антитела се понижава риска от увреждане на тези клетки.

3.Цариградско грозде

Въпреки че е екзотичен плод и не е толкова популярно, цариградското грозде е част от храните, подобряващи здравето на имунната система и състава на кръвта.

То съдържа витамини A и C. Те спомагат образуването на тромбоцити, защитаващи организма.

Високото му съдържание на антиоксиданти намалява въздействието на оксидативния стрес и намалява риска от появата на хронични заболявания, свързани с понижаването на този вид кръвни клетки.

4.Сок от алое вера

Сокът от алое вера е продукт с много приложения. От векове се използва за подобряване на здравето.

Благодарение на важните витамини и минерали, които съдържа той е чудесно средство за пречистване и грижа за кръвните клетки. 

Хранителните му вещества контролират вредното въздействие на токсините и опасните вируси и бактерии и така се грижат за тромбоцитите.

Така се избягва разреждането на кръвта и се оптимизира използването на хранителните вещества при нараняване на кръвоносните съдове

5.Спанак

Спанакът е част от групата на зеленолистните зеленчуци със стотици полезни качества за организма.

В този случай спанакът е полезен, защото съдържа значително количество витамин K и протеини. Те играят важна роля в образуването на тромбоцитите, предотвратяващи появата на кръвоизливи в случай на нараняване.

Натуралният му сок значително повишава образуването на тези микроклетки, като същевременно оптимизира преноса на кръв през вените.

6.Папая

Вътрешността на папаята и листата й са полезно допълнение към лечението на заболявания, засягащи функционирането на тромбоцитите.

Сокът от този плод спомага регулирането на количеството на кръвните клетки, което предотвратява появата на хронични заболявания .

Въпреки че не е панацея, консумацията на папая спомага образуването на тромбоцитите.

7.Червено цвекло

Червеното цвекло е богато на антиоксиданти, предотвратяващи понижаването на количеството на тромбоцитите причинено от свободните радикали.

Съдържанието му на витамини A, C и K, както и на минерали, спомага пречистването на кръвта и намалява увреждането на кръвоносните съдове.

Под формата на сок укрепва имунната система и предотвратява появата на проблеми със състава на кръвта и кръвообращението.

Въпреки че лечението на проблемите с тромбоцитите варира в зависимост от причината, довела до появата им, консумирането на тези храни подобрява цялостното здравословно състояние.  Най-добре е да ги консумирате под лекарско наблюдение, тъй като той е запознат с лечението и режима ви .


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Arnoldussen IAC, Witkamp RF. Effects of Nutrients on Platelet Function: A Modifiable Link between Metabolic Syndrome and Neurodegeneration? Biomolecules. 2021 Oct 4;11(10):1455.
  • Bermejo, E. (2017). Plaquetas. Hematología. Vol 21 Nº extraordinario: 10-18. Fisiología de la hemostasia normal. [En línea] Disponible en: http://www.sah.org.ar/revista/numeros/vol21/extra/06-Vol%2021-extra.pdf.
  • Bordia, A., & Verma, S. K.  Effect of vitamin C on platelet adhesiveness and platelet aggregation in coronary artery disease patients. Clinical cardiology. 1985; 8(10): 552-554.
  • Domínguez-Fernández, R.N., Arzate-Vázquez, I., Chanona-Pérez, J. J., Welti-Chanes, J. S., Alvarado-González, J. S., Calderón-Domínguez, G., Garibay-Febles, V., Gutiérrez-López, G. F., EL GEL DE Aloe vera: estructura, composición química, procesamiento, actividad biológica e importancia en la industria farmacéutica y alimentaria. Revista Mexicana de Ingeniería Química [en linea] 2012, 11 (Sin mes) : [Fecha de consulta: 15 de enero de 2019] Disponible en:http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=62024415003 ISSN 1665-2738.
  • Echevarría, J. R. L. (2017). Alimentos hipolipemiantes que mejoran la salud cardiovascular. Revista Cubana de Cardiología y Cirugía Cardiovascular, 23(4), 549-582. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=7162557
  • Galmarini, C. R. (2005). La cebolla como alimento funcional. Pilquen-Sección Agronomía, (7), 6. https://dialnet.unirioja.es/descarga/articulo/2543768.pdf
  • Johnson M, McElhenney WH, Egnin M. Influence of Green Leafy Vegetables in Diets with an Elevated ω-6:ω-3 Fatty Acid Ratio on Rat Blood Pressure, Plasma Lipids, Antioxidant Status and Markers of Inflammation. Nutrients. 2019 Jan 31;11(2):301.
  • Hampilos K, Corn J, Hodsdon W, Wagner P, Roop R, Elise A, Troy L. Effect Of Carica Papaya Leaf Extract On Platelet Count In Chronic Immune Thrombocytopenic Purpura: A Case Series. Integr Med (Encinitas). 2019 Oct;18(5):30-35.
  • Hernáez Á, Lassale C, Castro-Barquero S, Ros E, Tresserra-Rimbau A, Castañer O, Pintó X, Vázquez-Ruiz Z, Sorlí JV, Salas-Salvadó J, Lapetra J, Gómez-Gracia E, Alonso-Gómez ÁM, Fiol M, Serra-Majem L, Sacanella E, Razquin C, Corella D, Guasch-Ferré M, Cofán M, Estruch R. Mediterranean Diet Maintained Platelet Count within a Healthy Range and Decreased Thrombocytopenia-Related Mortality Risk: A Randomized Controlled Trial. Nutrients. 2021 Feb 8;13(2):559.
  • Izak M, Bussel JB. Management of thrombocytopenia. F1000Prime Rep. 2014 Jun 2;6:45.
  • Innes AJ, Kennedy G, McLaren M, Bancroft AJ, Belch JJ. Dark chocolate inhibits platelet aggregation in healthy volunteers. Platelets. 2003 Aug;14(5):325-7.
  • Kawamori Y, Katayama Y, et al. Role for vitamin D receptor in the neuronal control of hematopoietic stem cell niche. Blood. Diciembre 2010. 116 (25): 5528-35.
  • Lederer AK, Maul-Pavicic A, Hannibal L, Hettich M, Steinborn C, Gründemann C, Zimmermann-Klemd AM, Müller A, Sehnert B, Salzer U, Klein R, Voll RE, Samstag Y, Huber R. Vegan diet reduces neutrophils, monocytes and platelets related to branched-chain amino acids – A randomized, controlled trial. Clin Nutr. 2020 Nov;39(11):3241-3250.
  • Moroi MK, Loloi J, Songdej N. Cranberry supplementation as a cause of major intraoperative bleeding during vascular surgery due to aspirin-like platelet inhibition. Blood Coagul Fibrinolysis. 2020 Sep;31(6):402-404.
  • Owu DU, Nwokocha CR, Ikpi DE, Ogar EI. Effect of Vitamin C Supplementation on Platelet Aggregation and Serum Electrolytes Levels in Streptozotocin-Induced Diabetes Mellitus in Rats. Niger J Physiol Sci. 2016 Aug 30;31(1):55-61.
  • Platelet Disorder Support Association. Diet and Lifestyle. Recuperado el 21 de abril de 2021. https://www.pdsa.org/treatments/complementary/food-as-a-cure.html.
  • Rao SS, Ikram R. Cocos nucifera (Coconut) water of different maturity stages affects hematological and coagulation parameters in rabbits: A positive lead. Pak J Pharm Sci. 2019 Jul;32(4):1631-1634.
  • Raubenheimer K, Hickey D, Leveritt M, Fassett R, Ortiz de Zevallos Munoz J, Allen JD, Briskey D, Parker TJ, Kerr G, Peake JM, Pecheniuk NM, Neubauer O. Acute Effects of Nitrate-Rich Beetroot Juice on Blood Pressure, Hemostasis and Vascular Inflammation Markers in Healthy Older Adults: A Randomized, Placebo-Controlled Crossover Study. Nutrients. 2017 Nov 22;9(11):1270.
  • Reports of Thrombocytopenia associated with complementary and alternative medicines, herbal remedies, nutritional supplements, foods and beverages. European Journal of Haematology. 2010. 84: 421-429.
  • Silczuk, A., & Habrat, B. Alcohol-induced thrombocytopenia: Current review. Alcohol. 2020; 86: 9-16.
  • Thomas, L. (2018). Cuenta del extracto de papaya y de plaqueta de la hoja de la papaya. News Medical Life Sciences. [En línea] Disponible en: https://www.news-medical.net/health/Papaya-Leaf-Extract-and-Platelet-Count-(Spanish).aspx
  • T. K. Lim. Edible Medicinal And Non-Medicinal Plants: Volume 4, Fruits, Springer Science & Business Media, 2012. Páginas 258/9.
  • University of Rochester Medical Center. What Are Platelets? Recuperado el 21 de abril de 2021. https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?ContentTypeID=160&ContentID=36.
  • Vallianou NG, Bountziouka VP, Georgousopoulou E, Evangelopoulos AA, Bonou MS, Vogiatzakis ED, Barbetseas JD, Avgerinos PC, Panagiotakos DB. Influence of protein intake from haem and non-haem animals and plant origin on inflammatory biomarkers among apparently-healthy adults in Greece. J Health Popul Nutr. 2013 Dec;31(4):446-54.
  • Winter FD Jr. Immune thrombocytopenia associated with consumption of tonic water. Proc (Bayl Univ Med Cent). 2015 Apr;28(2):213-6.
  • Morris, Van K., Et al. (2010) SEVERE THROMBOCYTOPENIA WITH IRON DEFICIENCY ANEMIA. Pediatric Hematology and Oncology Volume 27, 2010 pp. 413-419. Disponible en: https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.3109/08880011003739455?journalCode=ipho20

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.