10 симптома, които могат да ви сигнализират за проблем с жлъчния мехур

Проблемът с жлъчния мехур причинява серия от симптоми, засягащи качеството на живот на болния. Открийте признаците за откриването му тук.
10 симптома, които могат да ви сигнализират за проблем с жлъчния мехур
Nelton Abdon Ramos Rojas

Прегледано и одобрено от лекар Nelton Abdon Ramos Rojas.

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 22 януари, 2023

Проблемът с жлъчния мехур обикновено се развива поради промяна в състава на жлъчката. За да го разберем по-добре, първо си струва да си припомним, че този малък орган с крушовидна форма – разположен под черния дроб – съхранява и освобождава жлъчка, вещество, чиято основна функция е да помага при разграждането на мазнините.

След като храната достигне тънките черва, жлъчният мехур се свива и сфинктерът на Оди се отваря. След това жлъчката се движи през него, за да изпълни впоследствие храносмилателната си функция. Въпреки това, редица промени могат да повлияят на този процес, което води до заболявания на жлъчния мехур. Как можете да ги разпознаете?

Какво трябва да знаете, за да разберете проблемите с жлъчния мехур?

Когато стомахът и червата усвояват храната, жлъчката се освобождава през общия жлъчен канал. След това изпълнява функцията си в тънките черва.

Болестите, свързани с функционирането й, обикновено се появяват, когато нещо възпрепятства преминаването на жлъчката през каналите. Това почти винаги се дължи на наличието на камъни в жлъчката, които се образуват от вещества, които се натрупват и втвърдяват, или защото са трудни за смилане, или защото се консумират прекомерно.

И въпреки че функционирането му не е от съществено значение за живота, развитието на всяка промяна в жлъчния мехур може да доведе до симптоми, които засягат качеството на живот на човека. Ето защо е толкова важно да сте нащрек и да потърсите навременна медицинска намеса за коригиране на проблем с жлъчния мехур.

лош дъх и проблеми с жлъчния мехур
Поради ролята си в храносмилателния процес, проблемът в жлъчния мехур има тенденция да се проявява с лошо храносмилане, болка и газове, наред с други стомашни симптоми.

Възможните симптоми на проблем с жлъчния мехур

Първоначално често е трудно да се открие проблем с жлъчния мехур поради липсата на очевидни симптоми. Възможно е клиничните прояви да се появят, когато заболяването прогресира. Във всеки случай е полезно да знаете за какви знаци да внимавате. Нека да ги разгледаме.

1. Болка в корема при проблем с жлъчния мехур

Болката в корема е един от основните предупредителни признаци за проблем с жлъчния мехур. Известна е още като “жлъчна колика” и обикновено се намира в горната дясна част на стомаха, точно под ребрата.

Както е обяснено в статия, докладвана в Националния център за биотехнологична информация, тази болка обикновено се причинява от запушване на жлъчните пътища поради образуване на камъни. Често е по-интензивна след ядене на големи, дразнещи ястия.

Особеност на тази болка е, че тя е на приливи. Често се появява с интензивност след много мазни ястия, тъй като жлъчният мехур се свива, за да освободи жлъчката и да подпомогне храносмилането.

2. Лошо храносмилане

Поради ролята на жлъчния мехур в храносмилателния процес, смущенията в неговата функция често причиняват продължителни епизоди на лошо храносмилане и газове.

 • Когато жлъчните сокове не достигат правилно до червата поради запушване или възпаление на каналите, храносмилането е по-тежко и коремът има тенденция да се подува.
 • Също така често се появяват оригване, метеоризъм и други симптоми, типични за трудно и бавно храносмилане.
 • Дискомфортът обикновено се появява след хранене, особено когато те са твърде обилни или богати на мазнини.

3. Гадене и повръщане при проблем с жлъчния мехур

Внезапното гадене и повръщане може да означава наличие на камъни в жлъчката или възпаление на жлъчния мехур. Въпреки че точната причина за този симптом е неизвестна, публикация в BMJ Case Reports предполага, че може да се дължи на холецистодуоденална фистула.

4. Липса на апетит

Внезапната загуба на апетит е симптом, който може да сигнализира за различни здравословни проблеми. Ето защо, когато се появи за продължителен период от време, е необходима консултация с лекар. Понякога може да се дължи на проблем с жлъчния мехур, като образуване на жлъчни камъни или възпаление на каналите.

5. Жълтеница при проблем с жлъчния мехур

Натрупването на жлъчка в жлъчния мехур може да причини чернодробни и храносмилателни затруднения, които с течение на времето могат да накарат кожата и бялото на очите да придобият жълт оттенък (жълтеница). Всичко това се дължи на факта, че веществото остава в кръвта и лесно достига до клетките и тъканите на тялото.

Трябва обаче да се отбележи, че не всички случаи на холестаза се проявяват с този симптом. Възможно е жълтеницата да се появи след хепатобилиарна операция или поради нараняване, или поради изтичане на жлъчния канал.

6. Промени в урината

Въпреки че промените в урината обикновено са свързани с бъбречен здравословен проблем, важно е да имате предвид, че те могат да бъдат причинени и от заболяване на жлъчния мехур.

Жлъчните пигменти, които се натрупват с камъните, карат урината да придобие жълтеникав или кафеникав цвят. В случай, че имаме този симптом, трябва да отидем на лекар или в спешното отделение възможно най-скоро.

7. Диария при проблем с жлъчния мехур

Храносмилателните разстройства, причинени от неправилно функциониране на жлъчния мехур , са причина за епизоди на диария. Този симптом обикновено се появява заедно с подуване на корема и болка, която постепенно се разпространява в целия корем.

8. Промени в изпражненията

Жлъчните камъни се образуват от смес от жлъчка, холестерол и билирубин, които, докато се втвърдяват, възпрепятстват храносмилането и увеличават болката. Тъй като могат да се увеличат значително, каналите се запушват и могат да причинят промени в изпражненията, като например блед или глинен цвят.

9. Халитоза

Дисфункцията на жлъчния мехур, отстраняването на жлъчния мехур или наличието на камъни в жлъчката може да се прояви с лош дъх (халитоза). Тъй като жлъчката не може да се използва оптимално по време на храносмилателния процес, се генерират неприятно оригване и лоша миризма от устата.

лош дъх и проблеми с жлъчния мехур
Наличието на камъни в жлъчката може да се прояви с неприятна миризма от устата.

10. Треска

Втрисането и епизодите на треска, които се появяват при някои нарушения на храносмилателната система, може да са признак за развитие на жлъчни камъни в жлъчния мехур или инфекция в каналите на жлъчния мехур. Според информация от Johns Hopkins Medicine, около една трета от пациентите с проблеми с жлъчния мехур страдат от тези симптоми.

Изпитвате ли тези симптоми? Ако е така, посетете вашия лекар!

Неправилното функциониране на жлъчния мехур може да доведе до сериозни здравословни усложнения, когато няма навременна намеса. Поради тази причина, ако се появят тези симптоми, важно е да посетите лекар и да ви бъде поставена диагноза.

Трябва да се отбележи, че тези симптоми могат да бъдат свързани с редица здравословни проблема, някои от които дори не са свързани с жлъчния мехур. Поради тази причина е решаващо лекарят да извърши съответните изследвания и да определи подходящото лечение според случая.

Може да ви заинтересува ...
5 съвета как да подобрите функцията на вашите черен дроб и жлъчка
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
5 съвета как да подобрите функцията на вашите черен дроб и жлъчка

Вашите черен дроб и жлъчка са два, пряко свързани един с друг, органa, които изпълняват редица общи функции.  Намират се в дясната страна на корема... • Jones MW, Small K, Kashyap S, et al. Physiology, Gallbladder. [Updated 2022 May 8]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482488/
 • Jones MW, Hannoodee S, Young M. Anatomy, Abdomen and Pelvis, Gallbladder. [Updated 2021 Nov 8]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459288/
 • Housset C, Chrétien Y, Debray D, Chignard N. Functions of the Gallbladder. Compr Physiol. 2016 Jun 13;6(3):1549-77. doi: 10.1002/cphy.c150050. PMID: 27347902.
 • JARAMILLO, D. G. (2009). Clasificación y fisiopatología de los cálculos biliares. Universitas Médica, 50(1), 91-97
 • Sigmon DF, Dayal N, Meseeha M. Biliary Colic. [Updated 2022 Aug 1]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430772/
 • Diehl AK. Symptoms of gallstone disease. Baillieres Clin Gastroenterol. 1992 Nov;6(4):635-57. doi: 10.1016/0950-3528(92)90044-f. PMID: 1486206.
 • McGowan DR, Norris JM, Zia K. Vomiting gallstones as a presenting feature of small bowel obstruction secondary to inflammatory stricture. BMJ Case Rep. 2013 Apr 22;2013:bcr2013008819. doi: 10.1136/bcr-2013-008819. PMID: 23608850; PMCID: PMC3645219.
 • Njeze GE. Gallstones. Niger J Surg. 2013;19(2):49–55. doi:10.4103/1117-6806.119236
 • Purca Romero, F. G. (2017). Halitosis, etiologia, diagnostico, tratamiento. http://repositorio.uigv.edu.pe/bitstream/handle/20.500.11818/1341/TRABAJO%20DE%20SUFICIENCIA%20FELIPE%20GENARO%20PURCA%20ROMERO.pdf?sequence=2&isAllowed=y
 • Stinton LM, Shaffer EA. Epidemiology of gallbladder disease: cholelithiasis and cancer. Gut Liver. 2012;6(2):172–187. doi:10.5009/gnl.2012.6.2.172
 • Shah R, John S. Cholestatic Jaundice. [Updated 2022 Jul 12]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482279/
 • Poniewierka E, Pleskacz M, Łuc-Pleskacz N, Kłaniecka-Broniek J. Halitosis as a symptom of gastroenterological diseases. Prz Gastroenterol. 2022;17(1):17-20. doi: 10.5114/pg.2022.114593. Epub 2022 Mar 18. PMID: 35371354; PMCID: PMC8942002.

Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.