Жлъчният мехур и 6 признака на проблеми, свързани с него

Усещате замаяност, коремно подуване или липса на апетит? Не подценявайте тези симптоми, могат да бъдат знак за нещо сериозно
Жлъчният мехур и 6 признака на проблеми, свързани с него

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Жлъчният мехур е малък орган, разположен под черния дроб. Основната му задача е да отделя жлъчката, която помага за разграждането на мазнините.

Освобождавайки жлъчката в жлъчния канал, жлъчният мехур помага да се разрушат някои от отпадъците, които се задържат в червата.

Понякога това обаче създава проблеми във функционирането му. В крайна сметка някои вещества се задържат в каналите, натрупвайки запушвания, които пречат на преминаването на жлъчката.

В резултат на това има редица симптоми, които ако не се вземат предвид своевременно, могат да окажат силно влияние върху качеството на живот.

Поради това е важно да знаем как се проявяват тези трудности. След това, след като ги идентифицирате, е важно да посетите лекар, за да започнете лечение.

Сега искаме да споделим някои симптоми на проблеми с жлъчния мехур.

Жлъчният мехур: 6 признака на проблеми с него

1. Възпаление и газове

жлъчният мехур може да се възпали и да предизвика дискофморт

Жлъчният мехур участва в храносмилането. Той прави освобождаване на вещество, което е ключът към разграждането на мазнините.

Когато има запушвания или проблеми в каналите, които улесняват преминаването на жлъчката, храносмилането става все по-трудно. Тогава възникват симптоми като възпаление и излишен чревен газ.

Това се дължи на натрупването на отпадъци. Когато не се изхвърлят по оптимален начин, този газ ферментира и причинява дискомфорт.

2. Болка и коремна тежест

В съчетание с предишния дихателен дискомфорт, проблемите с жлъчния мехур предизвикват коремна болка и тежест.

Този симптом, който понякога се простира до дясната част на гърба, идва от възпалителните дисбаланси, причинени от лошото храносмилане.

  • Болката обикновено се появява внезапно и продължава около 15 минути.
  • След това изчезва и се появява отново, като трае между 12 и 15 часа.

Този сигнал трябва да бъде анализиран с медицинска помощ, тъй като може да показва наличието на жлъчни камъни.

3. Гадене и замаяност

жлъчният мехур предизвиква чувство за гадене, когато има камъни в нвго

В допълнение, гаденето и повтарящите се симптоми на замаяност никога не трябва да се пренебрегват.

Вярно е, че могат да възникнат поради множество причини. Все пак имайте предвид, че те могат да се появят в присъствието на проблеми с жлъчния мехур.

Това се дължи на тяхната неспособност да използват жлъчни сокове в процеса на храносмилане на мазнините, което увеличава наличието на отпадъци в червата и кръвта.

Освен това, когато се образуват камъни в жлъчката, се получава натиск в стомаха, който може да причини гадене и повръщане.

4. Лош дъх

Знаем, че лошият дъх може да бъде причинен от бактериални инфекции или лоши хигиенни навици.

Въпреки това, когато това е повтарящо се и трудно да се контролира, то може да възникне поради трудностите във функционирането на черния дроб и проблеми с жлъчния мехур.

В последния случай в устата ви може да има метален вкус, който заедно с неприятната миризма създава дискомфорт.

Натрупването на токсини и ниското производство на жлъчка са отговорни за този проблем.

5. Липса на апетит

липсата на апетит също е индикатор за проблеми с жлъчният мехур

Освен това, внезапната загубата на апетит е знак, че нещо не функционира добре в тялото ви.

Въпреки че може да се дължи на хронични възпалителни заболявания, това също е често срещано поради храносмилателните проблеми, причинени от неправилното функциониране на жлъчния мехур.

  • Липсата на апетит, която продължава няколко дни, може да покаже, че жлъчните пътища са възпалени или запушени поради образуването на камъни.
  • Със задълбочаване на проблема, засегнатите пациенти чувстват възпаление и ситост.

6. Жълтеница

Ако кожата или бялото на очите ви има жълтеникав оттенък, е важно да се консултирате с лекар, за да определите дали това се дължи на развитието на жълтеница.

Това състояние възниква поради натрупването на жлъчка в жлъчния мехур, което понякога води до образуването на камъни.

  • Веществото може да премине през кръвта, достигайки няколко клетки и тъкани на тялото.
  • Това е опасен здравословен проблем, който трябва да бъде лекуван при медицински надзор.

Разпознавате ли някои от споменатите симптоми? Имате ли две или повече от тях? Ако е така, консултирайте се с лекар, за да направите съответните изследвания, които помагат при откриването на проблеми в този орган.

Ако диагнозата е положителна, имайте предвид, че трябва да подобрите жизнените си навици заедно с лечението, предписано от специалиста.

Освен това е от съществено значение да избягвате заседнал начин на живот. Преди всичко, трябва да поддържате балансирана диета, която е с контролирано съдържание на мазнини, захари и калории.

И накрая, черният дроб и жлъчният мехур се нуждаят от помощ за прочистване, за да елиминират токсините и да функционират правилно.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.