При възпаление на жлъчния мехур: 3 природни средства

В тази статия ще споделим най-добрите природни средства за лечение при възпаление на жлъчния мехур: лимонов сок със зехтин, куркумин и млечен бодил.
При възпаление на жлъчния мехур: 3 природни средства

Последна актуализация: 02 ноември, 2020

Холециститът е възпаление на жлъчния мехур, който често възниква поради камъни в жлъчния мехур. Други по-сериозни причини могат да са туморите или някои инфекции. Следователно, медицинското лечение е напълно задължително ако знаете или си мислите, че страдате от някое от тези заболяване. Обаче, също така има някои чудесни природни средства при възпаление на жлъчния мехур, които допълват медицинското лечение.  

3 природни средства при възпаление на жлъчния мехур

В тази статия, научете за някои интересни алтернативни средства за възпаление на жлъчния мехур: лимонов сок със зехтин, куркумин или млечен бодил. Тяхната консумация може да улесни лечението при по-леки случаи на възпаление. Обаче, е важно първо да се консултирате с вашия лекар преди да започнете каквото и да било лечение.

При възпаление на жлъчния мехур: какво представлява холецистита?

Холециститът е възпаление на жлъчния мехур, орган, който се намира под черния дроб и под бедрата от дясната част на тялото. Съдържа жлъчка, вещество, което черният дроб произвежда и участва в храносмилателния процес, особено при поглъщането на мазнини.

Обаче, в някои случаи, камъните в жлъчния мехур могат да се образуват и да предизвикат възпаление когато се натрупа жлъчката. Това предизвиква остра болка в корема. Освен това, тези камъни блокират проводите, което може да бъде опасно, ако не се лекува навреме.

При възпаление на жлъчния мехур: кои са рисковите фактори?

Въпреки че всеки може да пострада от холецистит, има някои фактори, които повишават риска от страдане от това заболяване на жлъчния мехур. Например, по-възрастните жени са подложени на по-голям риск. Обаче, има други фактори, които могат да се отразят на развитието на възпаление на жлъчния мехур:

Природни средства за лечение

1. Лимонов сок и зехтин

При възпаление на жлъчния мехур: лимонов сок и зехтин в чаша

Домашно приготвена комбинация от зехтин и лимонов сок може да е полезна за подобряване на функцията на жлъчния мехур и черния дроб.

Първо, едно от най-лесните и евтини природни средства за възпалението на жлъчния мехур е лимоновия сок. Древните средства за лечение включвали този цитрусов плод за разпадането на камъните в жлъчния мехур, в някои случаи, съчетани с други лечебни съставки като например зехтин.

Информацията относно как да почистите черния дроб и жлъчен мехур с цитрусови плодове, зехтин и магнезиеви соли може да се намери в някои уебсайтове. Обаче, това лечение носи рискове за здравето, така че не трябва да го предприемате без лекарски надзор.

За да се възползвате от това по здравословен начин, взимайте чаена лъжица лимоново масло на празен стомах всеки ден. Като правите това, ще улесните функцията на черния дроб и жлъчния мехур по лек и естествен начин.

2. Куркуминова добавка

Проучванията показват, че приемането на устна добавка от куркумин може да е ефективно за лечението на холецистит. Основната съставка в тази добавка е куркумата, природно антивъзпалително средство.

Въпреки че е нужно повече проучване за тези видове лечения, изглежда че куркуминът може да стимулира контракцията на жлъчния мехур. Това ще помогне за намаляване на образуването на жлъчни мехури и да улесни изхвърлянето на съществуващите камъни.

В допълнение, тази добавка има предимството, че няма никакви странични ефекти, дори при удължена употреба. Обаче, медицинският надзор е препоръчителен за правенето на диагноза, последвал преглед и за определяне на подходящата доза.

3. Млечен бодил

Млечен бодил семена и цветове

Млечният бодил е природно средство, което е било използвани от древни времена благодарение на своите предимства за здравето на черния дроб и жлъчния мехур. Можете да го пиете като отвара или да приемате добавки.

Млечният бодил е лечебно растение, което се отличава със своите лечебни свойства, които помагат за подобряването на функцията на черния дроб. Освен това, може дори да помогне за регенерирането на тъканите на този орган, ако е увреден. В допълнение, млечният бодил може да помогне също за почистване на жлъчния мехур и да ви помогне да изхвърлите камъните в жлъчния мехур. Следователно, е много ползотворен, ако имате холецистит, тъй като това е природно и лесно средство за възпаление на жлъчния мехур.

  • Можете да смесите млечния бодил в напитка по ваш избор или да го приемате като добавка под формата на капсула или хапче. Можете дори да намерите концентрирано неговото активно вещество, познато като силимарин.

Страдам ли от инфекция на жлъчния мехур?

Накрая, струва си да се спомене, че ако страдате от жлъчни колики, е много важно да спазвате тези съвети:

  • Избягвайте да ядете докато коликите не отминат.
  • Пийте много вода. Също можете да пиете неподсладен ябълков сок.
  • Когато започнете да ядете отново, избягвайте мазни храни и храни, причиняващи киселинност.

В допълнение, трябва веднага да се консултирате с лекар, ако болката е много остра, ако започнете да повръщате или имате затруднено дишане. Също така, обърнете внимание на вашата урина: ако е тъмно кафява, веднага се консултирайте с лекар. Освен това, ако вашите очи или кожа изглеждат жълтеникави, потърсете спешна лекарска помощ.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Rasyid, A., & Lelo, A. (1999). The effect of curcumin and placebo on human gall-bladder function: An ultrasound study. Alimentary Pharmacology and Therapeutics. https://doi.org/10.1046/j.1365-2036.1999.00464.x
  • Abenavoli, L., Capasso, R., Milic, N., & Capasso, F. (2010). Milk thistle in liver diseases: Past, present, future. Phytotherapy Research. https://doi.org/10.1002/ptr.3207
  • Sun, J. (2007). D-limonene: Safety and clinical applications. Alternative Medicine Review.
  • Gupta SC, Patchva S, Aggarwal BB. Therapeutic roles of curcumin: lessons learned from clinical trials. AAPS J. ;15(1):195–218. doi:10.1208/s12248-012-9432-8
  • Gaby, A. R. (2009). Nutritional approaches to prevention and treatment of gallstones. Alternative Medicine Review.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.