Лекарства против диария: всичко, което трябва да знаете

Лекарствата против диария се прилагат като симптоматично лечение, тъй като диарията е симптом, а не заболяване само по себе си. Във всеки случай има общи насоки при лечението на този проблем.
Лекарства против диария: всичко, което трябва да знаете
Mariel Mendoza

Прегледано и одобрено от лекар Mariel Mendoza.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 14 декември, 2022

Лекарствата против диария се предписват, както подсказва името им, за лечение на диария. В зависимост от причината за заболяването и симптомите, които предизвиква, се предписва и подходящият продукт.

Диарията е много честа причина за посещение при лекар, както в първичната медицинска помощ, така и директно в аптеката. За да разберете по-добре как действат тези лекарства, важно е да имате по-добра представа за храносмилателното разстройство, за което се предписват.

Какво представлява диарията и защо се появява?

Диарията е състояние, което засяга храносмилателната система, по-специално фекалния транзит, което води до ускоряването му и прави изпражненията по-чести и с лоша консистенция.

Причините за това състояние обикновено е дисбаланс между веществата, които се абсорбират и секретират в червата. Въпреки това, диарията е и много честа нежелана реакция към много лекарства.

Инфекциите, причинени от определени патогенни микроорганизми, също могат да предизвикат този симптом. От друга страна, важно е да знаете, че диарията, най-общо казано, може да бъде класифицирана в два вида: остра диария и хронична диария.

Що се отнася до първата, тя засяга повече от един милиард души всяка година от световното население, особено в развиващите се страни. Обикновено се предизвиква от инфекция и не изисква медикаментозно лечение, изчезва от само себе си.

Хроничната диария възниква, когато диарията продължава след две до три седмици лечение. Този термин се използва, когато пациентът страда от това заболяване повече от два месеца и може да се дължи на различни причини, въпреки че най-често се дължи на стомашно-чревно заболяване.

Човек в тоалетната
Диарията е храносмилателен симптом, който може да възникне поради инфекция или като нежелана реакция към определени лекарства.

Лекарствата против диария – видове

Лекарствата против диария се прилагат като симптоматично лечение, тъй като диарията е симптом, а не заболяване само по себе си. Във всеки случай има общи насоки за лечение на диария:

  • Рехидратация: Когато пациентът страда от диария, той губи много вода и електролити, които е важно да се възстановят.
  • Прилагане на пребиотици: Много често чревната микробиота е засегната по време на диария.
  • Антидиарични лекарства: Те обаче не винаги са необходими.

Фармакологичното лечение на диарията варира в зависимост от интензивността, продължителността и причината за диарията и е насочено към намаляване или потискане на симптомите на диарията. Ето някои от най-често използваните средства против диария.

Лекарствата против диария – активен въглен или албумин танат

Тези лекарства имат локализирано действие. По-конкретно, те действат върху вътрешната стена на дебелото черво. Те са много безопасни варианти, с почти никакви неблагоприятни ефекти според проведените проучвания.

Като цяло имат малък ефект върху намаляването на количеството и честотата на изпражненията, но оказват влияние върху консистенцията на изпражненията.

Лоперамид

Това средство против диария засяга тонуса на аналния сфинктер и подобрява континенцията на изпражненията. Следователно това е лекарство, което засяга стомашно-чревния мотилитет, като го забавя. Този ефект води до засилване на реабсорбцията на вода и електролити в червата, което води до увеличаване на консистенцията на изпражненията.

Лекарствата против диария и действието им
Лекарствата против диария се предписват само в определени случаи. Лекарят може да предложи един или друг вариант в зависимост от причините и тежестта на диарията.

Антибиотици

Тези лекарства не се препоръчват като лечение – първи избор. Причината за това е, че почти всички диарии се причиняват от вирусна, а не от бактериална инфекция.

Въпреки това, ако диарията е причинена от бактериална инфекция, препоръчително е да се направи антибиограма. За да се установи чувствителността на патогена и по този начин да може да се приложи подходящ антибиотик.

Антибиограмата е изследване, извършвано в лаборатория, което се състои в култивиране на заразена проба и третиране с различни антибиотици, за да се установи кой е по-ефективен.

Заключение

За щастие в днешно време разполагаме с широка гама от лекарства против диария, които гарантират, че диарията не е една от основните причини за смърт в развитите страни.

За да знаете какво лекарство против диария да използвате, важно е да знаете какво е отключило това неприятно състояние. Препоръчваме ви да се консултирате с вашия лекар или фармацевт, ако имате въпроси относно този вид лекарства.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Barreiro de Acosta, M., & Domnguez Muoz, J. E. (2004). Tratamiento de la diarrea. Medicine – Programa de Formaci?N M?Dica Continuada Acreditado. https://doi.org/10.1016/s0211-3449(04)70013-2
  • del Arco, RT Sánchez, JM Machín Lázaro, and P. Checa Díaz. “Protocolo diagnóstico y terapéutico de la diarrea aguda.” Medicine-Programa de Formación Médica Continuada Acreditado 12.87 (2019): 5135-5139.
  • Di John, D. “Tratamiento farmacológico de la diarrea aguda.” ARS MEDICA Revista de Ciencias Médicas 17.2 (2017): 59-64.
  • Inhibición del tránsito intestinal por el extracto metanólico de las hojas de Annona muricata L (guanábana) en ratones. (2011). Ciencia e Investigación.
  • Román, E., María, Y., & Cilleruelo, L. (2003). Ensayos clínicos y práctica clínica Racecadotrilo en la gastroenteritis aguda infantil. An Pediatr Contin.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.