Домашни средства срещу метеоризъм

· 30.10.2017
Омръзна ли ви да имате газове? Важно е да установите кои храни ви причиняват метеоризъм, за да намалите възможно най-много консумацията им или да ги комбинирате с други храни, които улесняват отделянето на газове.

Газовете в червата се дължат на различни храни, на въздуха, който поемаме докато се храним и на бактериите и дрождите, обитаващи храносмилателната ни система.

По-голямата част от тези газове се образуват заради бактериалната ферментацията в дебелото черво. Ако страдате от прекомерно подуване, ето някои домашни средства, които биха могли да ви помогнат.

Каква е причината за поява на метеоризъм?

метеоризъм

Образуването на газове може да бъде доста неприятно и смущаващо. Макар че само по себе си не представлява заболяване, то може да посочва за наличие на някакъв здравословен проблем.

В зависимост от вида и количеството на храната, която консумираме, отделяме повече или по-малко чревни газове.

Основните причини за появата на този проблем са:

  • Лактозна непоносимост или алергии към определени храни,
  • Консумация на храни, които могат да образуват газове (зеле, газирани напитки или бира),
  • Твърде обилно хранене (храната, която не се усвоява напълно, се превръща в газове),
  • Хроничен запек (неспособност за изхождане в продължение на повече от 4 дни),
  • Неправилно или твърде бързо сдъвкване на храната,
  • Прием на слабителни или редуциращи холестерола средства,
  • Прекомерната консумация на брашно, захар и мазнини също може да влоши проблема.

Вижте още: Как да открием чувствителност към глутена

Най-добрите натурални рецепти против метеоризъм

За здравия човек отделянето на газове е едва доловимо и лесно. Метеоризмът възниква вследствие на прекомерно количество газове в червата, които организмът не може напълно да изхвърли.

В такъв случай ви препоръчваме да се възползвате от следните домашни средства:

Джинджифил

джинджифил

Коренът на джинджифиловото растение се използва за лечение на всякакъв вид храносмилателни и чревни проблеми.

За да се предпазите от прекомерно образуване на газове, трябва да изяждате по малко парче джинджифил след всяко хранене. Можете също да го използвате в различни рецепти (ще придаде на ястията ви специфичен вкус).

Чаят от джинджифил също спомага за контролиране на метеоризма.

Съставки

  • 1 супена лъжица джинджифил на прах (10 г)
  • 1 чаша вода (250 мл)

Начин на приготвяне

  • Сложете водата и джинджифила в тенджера.
  • След това сложете на слаб огън докато заври, след което оставете на котлона за 10 минути.
  • Отстранете от котлона. След 5 минути прецедете напитката и пийте.
  • Консумирайте до три пъти дневно (сутрин, следобед и вечер).

Синап

Синапените семена имат множество свойства, като сред тях е способността да редуцират образуването на чревни газове. Може да ги включите в ястията си и ги консумирате през целия ден.

Препоръката ни е следната:

  • Започнете деня с прием на 2 синапени семена заедно с чаша вода на празен стомах.
  • На следващия ден ги увеличете до 4, на по-следващия – 6 и така, докато стигнете до 12 семена на ден.

Канела

канела

Канелата редуцира образуването на газове и възпалението на стомаха. Освен това придава на чайовете и десертите страхотен вкус!

Може да консумирате комбинация от канела и мляко (при лактозна непоносимост можете да използвате бадемово мляко или сходно на него растително мляко) при всеки случай на метеоризъм.

Съставки

  • 1 чаена лъжица канела на прах (5 г)
  • 1 чаша мляко (250 мл)

Начин на приготвяне

  • Стоплете млякото, без да го оставяте да заври.
  • Добавете канелата и разбъркайте добре.
  • Отстранете от котлона и пийте (ако желаете, може да подсладите напитката с малко мед).
  • Консумирайте всяка вечер преди лягане.

Семена от кимион

Ако сте предразположени към храносмилателни проблеми, чревни газове или спазми, трябва винаги да държите вкъщи семена от кимион. Редовното пиене на чай от тези семена стимулира синтеза на стомашни сокове и намалява метеоризма.

Съставки

  • 1 чаена лъжица семена от кимион (5 г)
  • 1 чаша вода (250 мл)

Начин на приготвяне

  • Изсипете водата в тенджера и я сложете да заври.
  • След като заври, махнете от огъня и добавете семената от кимион.
  • Покрийте съда и оставете да престои 5 минути.
  • Прецедете и консумирайте преди лягане. Ако искате да получите възможно най-добри резултати, трябва да пиете от тази напитка три пъти дневно или пък да ядете семената препечени.

Алое вера

алое вера

Ако страдате от стомашни болки или газове, ви препоръчваме да пиете сок от алое вера. Може да го разреждате с хладка вода, но най-добрият вариант е да го пиете чист. Консумирайте всеки ден или винаги, когато се почувствате зле.

Вижте също: Облекчете киселините с тези 5 натурални средства

Ябълков оцет

Ябълковият оцет се използва често за лечение на храносмилателни проблеми и за премахване на газовете. Той има свойството да успокоява стомаха и да облекчава болките почти мигновено.

Съставки

  • 2 супени лъжици ябълков оцет (20 мл)
  • 1 чаша вода (250 мл)

Начин на приготвяне

  • Сложете водата и ябълковия оцет в тенджера и разбъркайте добре.
  • След това сложете сместа на котлона за няколко минути (не позволявайте да заври).
  • Отстранете от огъня и консумирайте, когато достигне стайна температура.

Чесън

Чесънът е страхотен антисептик, който може да ви е от полза, ако страдате от газове. Това се дължи на свойството му да стимулира образуването на стомашни сокове, които подпомагат усвояването на храната.

В такъв случай може да си приготвите чеснова супа или да прибавите тази вкусна съставки в различни ястия.

Някои хора предпочитат да консумират този чай с чесън и кимион:

Съставки

  • 3 скилидки чесън
  • 1/2 чаена лъжица млян черен пипер (2 г)
  • 1/2 чаена лъжица семена от кимион (2 г)
  • 1 чаша вода (250 мл)

Начин на приготвяне

  • Сложете водата, черния пипер и кимиона в тенджера.
  • След това обелете скилидките чесън и ги нарежете наполовина.
  • Изсипете ги в тенджерата с останалите съставки и сложете на котлона.
  • Оставете да се вари в продължение на 5 минути, за да извлечете всички свойства от продуктите.
  • Отстранете от огъня и оставете да престои още 5 минути, след което прецедете.
  • Може да консумирате напитката, когато достигне стайна температура. Пийте от нея до три пъти дневно.