Шум в ушите – какво го причинява и как да го лекуваме

Сред причините са перфорирано тъпанче, наличие на чуждо тяло, инфекция на средното ухо, болест на сърцето или затлъстяване, промени в кръвното налягане
Шум в ушите – какво го причинява и как да го лекуваме

Написано от Katherine Flórez

Последна актуализация: 26 август, 2022

Появяването на шум в ушите може да бъде неприятно за всеки и да се случи по всяко време, но когато това е чест или хроничен проблем, може да доведе до по-сериозно разстройство на слуха.

Този проблем, характеризиращ се с постоянен звук на звънене, което засяга едно или и двете уши, обикновено се дължи на факта, че вътрешното ухо е пълно с течност и предава звук към слуховия нерв.

Това е шум, който чува само потърпевшият и може да бъде свързан със загуба на слуха.

Ето защо е много важно да се направи разграничение между шум в ушите от време на време, който може да бъде причинен от близък звук, и хроничен шум в ушите, който може да е сигнал за наличието на много по-сериозен проблем със слуха.

Какви са симптомите на шум в ушите?

Може да имате шум в ушите, ако сте изпитвали следните симптоми:

 • Звънене
 • Постоянно жужене
 • Звук като от клаксон
 • Свирене в едно или в двете уши

Каква е причината за шум в ушите?

Шумът в ушите не се смята за болест само по себе си, но се проявява като симптом на по-сериозни проблеми със слуха. В интерес на истината, това може да е проблем навсякъде в ушите или по друг начин да е свързано със слуха, което да доведе до появата на шум в ушите.

В повечето случаи не съществува конкретна причина, която да може да се диагностицира, но това, което е сигурно е, че шумът в ушите може да окаже отрицателно влияние върху здравето на слуха. При по-тежки случаи дори може да е необходима незабавна медицинска помощ.

Понякога се появява и вторичен вид шум в ушите, който е следствие от конкретна причина и не включва загуба на слуха, но произвежда постоянното бръмчене.

Всички случаи на шум в ушите обикновено се свързват с увреждане на слуховата система, защото тя е много чувствителна.

Сред причините са:

 • Натрупване на ушна кал в ушната мида
 • Окапване на косъмчета в ушния канал, който допира тъпанчето
 • Инфекция на средното ухо или втвърдяване на тънките костици в тази област
 • Излагането на силни шумове
 • Наличието на чуждо тяло в ухото
 • Травма на ухото
 • Промени в кръвното налягане
 • Използването на някои лекарства
 • Болест на сърцето или затлъстяване
 • Тумори
 • Перфорирано тъпанче

Как можете да лекувате шум в ушите естествено?

шум в ушите

Трябва да посетите личния лекар за поставяне на правилна диагноза, но съществуват някои здравословни и естествени начини за намаляване на симптомите.

1. Контролирайте затлъстяването и холестерола

Пациентите, които са в състояние да загубят 10% от теглото си и да подобрят нивото на холестерола, са значително по-склонни да намалят симптомите на шум в ушите.

2. Следвайте здравословна диета

В идеалния случай трябва да подобрите цялостното хранене, като следвате диета, богата на зеленчуци, витамини, минерали, протеини и антиоксиданти, като същевременно ограничите приема на мазнини и захар.

3. Избягвайте силните шумове

Хората, които по някаква причина са изложени на постоянни силни или досадни шумове, са с повишен риск от развитие на шум в ушите и загуба на слуха.

Важно е да опитате да избегне тези шумове и да използвате някакъв вид защита на слуха за намаляване на отрицателното им въздействие в ушите.

4. Не взимайте аспирин или подобни продукти

Аспирин

Високото съдържание на ацетилсалицилова киселина в аспирина може действително да влоши симптомите.

5. Правете редовно упражнения

Правенето на упражнения всеки ден може да подобри цялостното кръвообращение и да предотврати появата на шум в ушите

6. Пийте много вода

Да сте добре хидратирани е от съществено значение за здравето на цялото тяло, включително и това на ушите. Дехидратацията също така се свързва с повторната поява на шум в ушите.

7. Контролирайте кръвното налягане

Кръвно налягане

Повечето хора вече знаят, че високото кръвно налягане увеличава риска от инсулт и сърдечни заболявания. Това, на което малко хора отдават значение е, че то също е свързано със загуба на слуха и появата на шум в ушите.

8. Приемете някои техники за релаксация

Техниките за релаксация не са лекарства сами по себе си, но се препоръчват за контролиране на тревожност и депресия, които може да възникнат, когато шумът в ушите е хроничен проблем.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.