Начини за това как да избегнете инсулта

· 10.09.2018
Контролирането на теглото е ключово за предпазването от инсулт

Знаехте ли, че инсултът може да предизвика смъртоносни последствия върху човека? Именно поради това използваме възможността, за да разгледаме най-добрите начини да избегнете инсулта.

За целта, първо ще хвърлим поглед върху симптомите, които могат да са алармиращ сигнал. Така ще бъдете по-осведомени за потенциалните рискове за здравето ви.

Какво предизвиква инсулта?

Инсултът се проявява, когато кръвоносните съдове, намиращи се в мозъка, се запушат. Това може да се случи поради коагулация или вследствие на някакъв кръвоизлив. Симптомите зависят от тежестта на всеки отделен случай.

Основни симптоми

Когато инсултът настъпи, няколко области из цялото тяло, както и част от сетивата, биват поразени. Основно става дума за паметта, подвижността, речта, поведението и дори мислите ни.

Тези симптоми, заедно с още няколко други, могат да бъдат предупредителен знак, че нещо не е наред. Симптомите може да се проявяват бавно или пък дори след известен период от време – дни или седмици.

Сигнали за възможен сърдечно-съдов инцидент

поражения от инсулта, в зависимост от неговия вид

  • Изтръпване
  • Слабост или лека парализа на лицето, може да бъде поразена едната половина на тялото
  • Проблем с говора и разбирането
  • Мъгляво виждане
  • Много силно или внезапно главоболие съпроводено с високо кръвно налягане
  • Световъртеж
  • Загуба на баланс или на мускулния контрол

Ако усещате част от тези сигнали, задължително потърсете лекар възможно най-скоро, защото бързината е сред основните фактори за успешното възстановяване след инсулт. Така ще избегнете допълнително влошаване на здравословното състояние и последиците от инсулта.

Препоръки за предпазване от сърдечно-съдов инцидент

Контролирайте кръвното си налягане

Когато кръвното налягане е над 130/80, то започва се превръща в много високорисков фактор, предразполагащ към инсулт.

Тъй като високото кръвно не дава никакви предупредителни знаци, е абсолютно задължително да посетите лекар, който да ви направи изследване, за да се увери, че кръвното ви налягане е в нормални граници.

Ако не е, лекарят ще формулира важни препоръки, които трябва да следвате. Някои от тях могат да бъдат свързани с хранителното меню и начина ви на живот. Възможно е да ви посъветва да правите повече физически упражнения, да спрете цигарите и да намалите консумацията на алкохол.

Ще се наложи да положите усилия, за да премахнете лошите навици от живота си.

Ако кръвното ви налягане не подлежи на контрол, и ако е абсолютно задължително, лекарят ви ще ви назначи лечение.

Контрол на теглото

Контролирането на теглото е ключово за предпазването от инсулт. Ако сте над нормата, е важно е да свалите няколко килограма, за да се върнете към здравословното тегло, което вашият лекар ще ви препоръча да достигнете. Надебеляването и затлъстяването са изключителен риск, който предразполага към инсулт.

Най-добрият начин да свалите излишните килограми е като правите физически упражнения и като следвате балансирана диета.

Това означава да включите в менюто си много плодове и зеленчуци и да редуцирате консумацията на пържени храни и такива от заведенията за бързо хранене.

Балансирана диета

Балансираната диета се основава на здравословни храни, които наистина ще променят живота ви. Тя ви защитава от риска да получите инсулт, да се разболеете от диабет, да страдате от висок холестерол, високо ниво на триглицеридите, високо кръвно налягане и други подобни състояния.

За да следвате здравословна диета, е препоръчително да избягвате пържените храни и т.нар. „бърза храна“. В същото време трябва да увеличите консумацията на плодове, зеленчуци, бобови храни, пълнозърнести продукти, риба, пилешко и пуешко месо.

Запомнете: по-лесно е да се предпазите от болест, отколкото да се лекувате от нея!