Шум в ушите: Как да го намалим чрез диетата си

Червените боровинки в диетата ви могат да ви помогнат да намалите интензивността на шума в ушите си. Освен това, те са и отлично средство за намаляване на кръвното налягане!
Шум в ушите: Как да го намалим чрез диетата си

Последна актуализация: 14 декември, 2018

Според Американската академия за Отоларингология, появата на шум в ушите е сравнително често срещан проблем сред населението на света.

И, говорейки за шума в ушите, понякога интензивното бучене, създаващо илюзия за пищящи звуци, може да нарасне до наистина дразнещ проблем.

Шумът в ушите идва и си отива, като може да обхване както само едното, така и двете уши. Известни са различни причини, които водят до този проблем, но една от най-основните без съмнение е бруксизмът.

Важно да се знае е, че шумът в ушите не означава непременно, че имате някакво заболяване. Но е симптом на нещо, което трябва да бъде открито.

Понякога проблемът или възпалението може да е свързано с вътрешното ухо. При други обстоятелства може шумът да е вследствие на продължително излагане на силни шумове.

Без значение каква е причината, съществуват няколко техники, които облекчават и намалят проблема, в зависимост от причинителя. В случай на бруксизъм, най-добре е да носите предпазител за уста докато спите. Ако изпитвате проблеми със слуха, аудиологът ще ви предпише най-доброто лечение.

Въпреки това, диетата може да бъде също толкова ефективна при тези обстоятелства. Храните, например, които имат способността да редуцират кръвното налягане и да се борят с възпаленията, могат да бъдат от полза.

По-долу ще ви намерите предложения, които да имате предвид.

Храни, които ще ви помогнат при шум в ушите

Съществуват няколко различни техники, които подпомагат редуцирането на шума.

Някои хора намират облекчение чрез “бели звуци”, докато други се опитват да контролират източниците на стрес. Това може да бъде полезно и при проблеми, свързани с бруксизъм.

Най-добре е да намерите подходящият за вас начин.

Тези хранителни съвети могат да бъдат от полза на всеки, именно защото подобряват кръвообращението, редуцират болката, борят се с високите нива на холестерол и имат успокояващ ефект.

Готови ли сте да записвате?

Ананас

 • Ананасът е най-добрият противовъзпалителен плод, който може да намерите. Това е така, защото съдържа от изключителния ензим: бромелаин.
 • Бромелаинът е толкова ефективен, че към момента се използва при лечение и редуциране на възпаленията, свързани с тендинит, навяхвания, малки мускулни травми, както и при болки в гърлото и ушите.
 • Ако шумът в ушите се е превърнал в ежедневен ваш враг, не се чудете. Хапвайте свеж ананас всеки ден.
Ананас

Чесън и лук

 • Лукът и чесънът подпомагат редуцирането на съществуващи инфекции. Добра идея е добавянето им в сурово състояние и малко количество към салати и други ястия.
 • Нещо повече, техните антибактериални и противогъбични свойства могат също така да помогнат за подсилване на имунната система.

Червени боровинки

Ако диетата ви е бедна на натрий, ще понижите кръвното налягане, а заедно с това и силата на шума, който чувате в ушите си.

 • Ако там, където живеете, имате достъп до червени боровинки, здравето ви ще е забележимо по-добро. Тази малка и вкусна суперхрана е богата на антиоксиданти, не съдържа натрий, и изобилства от калий, калций и магнезий.
 • Всички тези хранителни вещества помагат при възпаление, облекчават болката и се грижат за здравето на сърцето ви.
 • Ако решите да си направите пресен сок от червени боровинки, той ще ви помогне също да преборите умората и тревожността.
Червени боровинки при шум в ушите

Пшеничен зародиш при шум в ушите

Ще намерите пшеничен зародиш в био магазините, както и в специалните щандове за натурални храни във супермаркета до вас. Сред отличните хранителни вещества в него можем да открием и витамин F.

Витамин F е линолеева киселина, която позволява на тялото да балансира много едновременни функции. Тя регулира функциите на черния дроб, както и усвояването на мазнини и захари, като същевременно понижава кръвното налягане…

 • В допълнение, високото съдържание на витамините от група В в пшеничния зародиш подобряват импулсите на нервната система.

Тази фантастична група хранителни вещества оптимизира нервната система и невротрансмитерите, които могат да намалят умората.

Пробвайте да добавите по една супена лъжица от пшеничния зародиш във вашето смути или кисело мляко.

Лайка

Пийте по чаша чай от лайка един час преди лягане и ще усетите колко по-пълноценен е сънят ви така.

 • Често оплакване е, че звъненето и бученето в ушите се засилват през нощта.

Освен, че трябва да се погрижите за диетата си, както и да следвате съветите от личния си лекар, може да опитате да започнете някакви релаксиращи занимания, за да предотвратите влошаване на проблема.

 • Взимайте горещи душове, правете йога, изпълнявайте леки упражнения… Всички тези неща ще са от полза. Най-добре е да ги изпълнявате приблизително 2 часа преди лягане. После, след лека вечеря, приемайте чая от лайка.
Чай

Сред всички природни напитки, които можете да изберете, за да лекувате шум в ушите, несъмнено тази е най-добрата.

И за да заключим, ако страдате от шум в ушите, първо се консултирайте с лекар. Следвайте предписаното лечение и правете всичко възможно за да водите по-здравословен начин на живот.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Piñeiro, E. (2009). La bromelina de la piña, nuevo complemento dietético. Fundación Erosky, 2.
 • Roberts, L. E., Eggermont, J. J., Caspary, D. M., Shore, S. E., Melcher, J. R., & Kaltenbach, J. A. (2010). Ringing Ears: The Neuroscience of Tinnitus. Journal of Neuroscience.
 • Langguth, B. (2011). A review of tinnitus symptoms beyond ‘ringing in the ears’: a call to action. Current Medical Research and Opinion.
 • Ramírez, C. (2016). Efectos Terapéuticos del Ajo (Allium Sativum). Salud y Administración3(8), 39–47.
 • Srivastava, J. K., Shankar, E., & Gupta, S. (2010). Chamomile: A herbal medicine of the past with a bright future (review). Molecular Medicine Reports.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.