Шокова загуба след трансплантация на коса: Защо се случва?

Шоковата загуба на коса след трансплантация на коса е по-често срещана отколкото си мислите. Природни фактори и грешки в самата процедура могат да доведат до това състояние.
Шокова загуба след трансплантация на коса: Защо се случва?
Leidy Mora Molina

Прегледано и одобрено от медицинска сестра Leidy Mora Molina.

Написано от Luz Marina Carpio Hernández

Последна актуализация: 08 юни, 2023

Шокова загуба е терминът, даден за загуба на коса след трансплантация на коса и предизвиква голямо безпокойство у пациентите. Незабавната загуба на присадените кичури е погрешно схващане, тъй като най-често срещаното явление след процедурата е шокова загуба. Тази загуба на коса кара хората да мислят, че интервенцията не е проработила и че косата няма да порасне отново или че ако порасне, ще бъде твърде слаба.

Експертите посочват, че целта на трансплантацията на коса е да прехвърли косата върху плешивите зони на скалпа и че няколко седмици по-късно е нормално кичурите да паднат. Това е често срещана ситуация, чиито причини сега ще разгледаме по-подробно.

Какво е “шокова загуба”?

Шоковата загуба, известна още като отделяне или телогенен ефлувиум, е явление, причинено от промени в естествените фази на растеж на косата. Според Асоциацията по естетична медицина в Мадрид, ефектът настъпва, след като космените фоликули преминат от етапа на растеж към етапа на покой.

Загубата е временна и често срещана след трансплантация на коса. Статия, публикувана в Annals of Dermatology, показва, че този ефлувиум е типичен за цикатрициална алопеция и понякога се свързва с физиологични стресови събития и остри или хронични заболявания.

Отделянето на косата има тенденция да се случва в областта на донора на косата и в региона на реципиента, но е по-често в новотрансплантираната област. Тъй като това не е окончателно състояние, не трябва да бъде причина за безпокойство, защото космите се раждат отново с по-голяма сила.

Загубата на коса поради шокова загуба започва да става очевидна 2 седмици след присаждането. Някои случаи обаче могат да възникнат до 12 седмици след процедурата. Що се отнася до времето, необходимо за обновяване на косата, то се оценява на около 4 месеца след опадването.

Причини за “шокова загуба” след трансплантация на коса

Цикълът на смяна на косата включва фаза на растеж, фаза на почивка и крайна преходна фаза. В последния етап косата пада, за да направи път на новите косми.

При пациентите с трансплантирана коса това се случва по същия начин, подсилено от травмата на скалпа, при което има прескачане на фазата на растеж, преминаване направо към почивка и продължаване на прехода. С други думи, присадките получават кичурите коса наведнъж по време на периода на почивка, но след това ги губят в периода на падане; този етап е последван от естествена регенерация.

В допълнение към отслабването на кожата на косата поради трансплантацията, има отделни причини, които ускоряват падането на косата. По време на операцията фоликулите могат да пострадат и разрезите може да са твърде близо един до друг или твърде големи. Също така, натискът, причинен от присадката, влияе върху крехкостта на вече съществуващите фоликули.

Случайни микропункции, които увреждат здравата коса, също са причини за ефлувиум след трансплантация.

Как да възстановим здравето на косата след падането й

Поддържането на косата здрава след телогенен ефлувиум включва спазване на инструкциите за грижа, дадени от хирурга след процедурата. Сред начините, предложени от специалистите за ускоряване на растежа на косата, се открояват локални стимуланти. Които насърчават изобилието на кичурите коса. По същия начин, пероралните лекарства са подходящи за сгъстяване на косата. И регулиране на работата на хормоните, свързани с растежа на косата.

Някои предписания включват консумация на миноксидил и финастерид. Но всяко лекарство за продължаване на еволюцията на импланта трябва да бъде строго предписано от лекаря.

Добавките, богати на витамини A, B, C, D и E, заедно с тези от B групата, също са полезни срещу косопад. Американската академия по дерматология съветва за няколко метода за водене на здравословен начин на живот и за забавяне на косопада.

  • Нежна техника за стилизиране
  • Избягване на химикали, включително бои за коса
  • Спазване на хигиена на скалпа
  • Прилагане на продукти с възстановяващи свойства
  • Здравословна диета, включваща желязо, хранителни вещества и протеини.
  • Ограничаване използването на топлинни уреди върху косата или пръскане с термопротектор за коса преди употреба.
  • Да не се пуши, тъй като това причинява възпаление на тялото, което влошава състоянието на косата.

Предотвратима ли е “шоковата загуба” след трансплантация на коса?

Публикацията Facial Plastic Surgery Clinics of North America подчертава, че много от усложненията, свързани с възстановяването на косата, са предотвратими. Те твърдят, че лекарят може да контролира изпълнението на техниката. Намалявайки вероятността от неуспех на операцията за коса и постигайки естествена подмяна на косата.

Шоковата загуба обаче е почти неизбежна; само малък процент от пациентите не я изпитват. Съществена част от процеса е търпението и разбирането, че след няколко месеца ще имате силна нова коса.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.