Каквo са водоразтворимите витамини?

Водоразтворимите витамини се разтварят във вода и не се съхраняват в тялото. Затова е важно да ги набавите чрез храната. Научете повече в тази статия!
Каквo са водоразтворимите витамини?

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Витамините са необходими хранителни вещества за правилното функциониране на организма. Като цяло има както мастноразтворими, така и водоразтворими витамини, в зависимост от това къде се разтварят, както подсказват имената. За разлика от някои минерали, водоразтворимите витамини действат в много малки количества. Освен това тялото не е в състояние да ги произведе. Ето защо трябва да ги включите в диетата си.

Като цяло основните функции на витамините са активиране на окисляването на храната, метаболитни реакции и използване и освобождаване на енергията, осигурена от храната. По този начин значението на тези органични хранителни вещества за жизнеността на клетките е лесно да се види. Затова определено трябва да ги включите в диетата си чрез храните, които ядете.

Витамини

Редовният прием на витамин С е важен за здравето.

Всяка клетка има функцията да трансформира аминокиселини, минерали и други съединения в протеини, хормони и ензими. Някои витамини са част от тези получени съединения, които са незаменими за правилното функциониране на тялото. Като цяло от 13 различни витамини, които са известни в момента, можем да различим две групи:

  • Водоразтворими витамини. Те се разтварят във вода. По този начин тялото не може да ги съхранява. Поради тази причина е необходимо да ги консумирате всеки ден, тъй като излишъкът се изхвърля чрез потта и урината.
  • Мастноразтворимите витамини се разтварят в мазнини. Следователно те се съхраняват в мастните тъкани на тялото и черния дроб. Въпреки това, прекомерната консумация на тези витамини може да навреди на вашето здраве. Ето защо трябва да внимавате с витаминните добавки и винаги да се консултирате с вашия лекар или фармацевт.

На следващо място, нека да разгледаме по-подробно витамините от първата група.

Водоразтворимите витамини

Първо, тази витаминна група включва витамините, които се разтварят във вода и не се съхраняват в тялото. Ето някои от тях:

Витамин В1 или тиамин

Можете да откриете този витамин в ядки, пълнозърнести храни, бобови растения, бирена мая и пшеничен зародиш. Като цяло основната функция на този витамин е да освобождава енергията, която съдържат въглехидратите.

Следователно дефицитът на витамин В1 може да причини:

  • Значително понижение на нивата на кръвната захар или хипогликемия.
  • Умора и раздразнителност.
  • Мускулна слабост.
  • Липса на концентрация.

Също така, трябва да прочетете: Защо комарите хапят мен, но не и другите?

Водоразтворимите витамини – Витамин В2 или рибофлавин

На следващо място, този витамин катализира окисляването на мазнини, протеини и въглехидрати. Като цяло доста добри източници на този витамин са мляко, черен дроб, боб, леща, сирене и ядки.

Липсата на този водоразтворим витамин може да доведе до зрителни нарушения и възпаление на лигавицата на устната кухина и гърлото.

Витамин В3, ниацин или никотинова киселина

Можете да го откриете най-вече в бобови растения, ядки, зърнени храни и пивоварна мая. Що се отнася до неговата функция, тя помага да преобразувате храната в енергия.

Заболяването, причинено от дефицит на витамин В3, пелагра, заслужава да се спомене. Това е състояние, характеризиращо се с появата на кожни петна и храносмилателни и нервни разстройства.

Водоразтворимите витамини – Витамин В5 или пантотенова киселина

Той е част от имунната система, тъй като помага на тялото да се защити от инфекции. В допълнение, също така той играе роля в метаболизма на мазнини, протеини и въглехидрати. Можете да го намерите във всички животински и растителни тъкани, както и в бирената мая.

Недостигът на този водоразтворим витамин може да доведе до отслабена имунна система, благоприятстваща развитието на инфекции.

Витамин В6 или пиридоксин

Водоразтворимите витамини са важни за здравето.

Този витамин играе роля в преработването на аминокиселините и синтеза на хемоглобин. Дефицитът на витамин В6 се проявява с диетични проблеми.

Бананите, авокадото, пълнозърнестите храни и зеленчуците са най-богатите източници на витамин В6.

Водоразтворимите витамини – Витамин В8 или биотин

Той се намира в много растителни и животински храни, поради което хората не са склонни да страдат от недостиг на витамин В8. Той се свързва с определени ензими, които играят роля при образуването или използването на въглероден диоксид, поради което упражнява коензимна функция.

Витамин В9 или фолиева киселина

Той е от съществено значение за синтеза на ДНК в клетките на нови тъкани. Има го в плодовете например. Също така, той играе роля в синтеза на червените кръвни клетки. Недостигът му предизвиква анемия.

Леща, боб, зеленчуци и черен дроб са най-богатите източници на витамин В9.

Витамин В12 или цианокобаламин

Основният източник на витамин В12 е черният дроб. Този витамин е от съществено значение за синтеза на червените кръвни клетки. Това е единственият витамин, който съдържа минерал, кобалт, оттук идва и името му.

Освен това никое растение или животно не го произвежда, само някои микроорганизми. Недостигът на този витамин също причинява анемия.

Витамин С или аскорбинова киселина

Витамин С

И накрая, витамин С играе роля за образуването на протеини от съединителните тъкани и регенерацията на костния хрущял. По този начин, дефицитът може да причини отвори в съединителната тъкан, подкожно кървене и трудно зарастване на раните, наред с много други проблеми.

За щастие витамин С се получава много лесно: той се намира в безброй плодове и зеленчуци, но най-вече в цитрусовите плодове и листните зелени зеленчуци. 

Заключение

Както видяхте витамините са жизненоважни вещества за доброто ни здраве. Тъй като споменахме само свойствата на водоразтворимите витамини, важно е да се има предвид, че мастноразтворимите витамини също са много важни – но това е тема за друга статия!

Не забравяйте да си набавяте хранителни вещества и да поддържате определени хранителни навици, за да подобрите или запазите здравето си и да задоволите хранителните нужди на вашия организъм.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Lemoine P., Bablon JC., Da Silva C., A combination of melatonin, vitamin B6 and medicinal plants in the treatment of mild to moderate insomnia: a prospective pilot study. Complement Ther Med, 2019. 45: 104-108.
  • Qiu Hua Chan C., Low LL., Hock Lee K., Oral vitamina B12 replacement for the treatment of pernicious anemia. Front Med, 2016.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.