Най-добрите средства за лечение на трихофития на скалпа

Страдате от трихофития на скалпа? Разберете правилния начин за предотвратяване и лечение на най-често срещания тип гъбички по главата в тази статия.
Най-добрите средства за лечение на трихофития на скалпа
José Gerardo Rosciano Paganelli

Прегледано и одобрено от лекар José Gerardo Rosciano Paganelli.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 11 август, 2023

Най-често срещаният вид гъбички по главата е трихофития на скалпа, известна още като tinea capitis. Въпреки че може да засегне хора на всяка възраст, най-често се среща при деца. Причинява сърбящи, люспести плешиви петна по кожата. В по-сериозни случаи може да причини тежко възпаление и трайна загуба на коса. И така, какво можете да направите, за да се излекувате?

Ако смятате, че имате трихофития, важно е да посетите вашия лекар или дерматолог. Този вид инфекция обикновено изисква лекарства. Има и някои шампоани и домашни средства, които могат да помогнат за облекчаване на симптомите. Продължете да четете, за да научите повече за това състояние, както и за някои домашни средства за лечението му.

Как изглежда трихофития на скалпа и какво я причинява?

Има различни видове гъбични инфекции на главата, но най-често срещаният тип е известен като tinea capitis. Тази инфекция се причинява от дерматофитни гъбички.

Според статия в научното списание Mycopathologia, симптомите могат да варират в зависимост от нивото на капилярна инвазия, имунната система на пациента и степента на възпалителната реакция.

Хората с лека форма на трихофития могат да получат известна загуба на коса и малки, трудно забележими люспести петна. В по-сериозни случаи заболяването може да причини болезнени, подути лезии по кожата, които покриват голяма част от скалпа и инхибират растежа на косата.

Признаците и симптомите на гъбичките по главата tinea capitis варират, но обикновено причиняват сърбящи и люспести плешиви петна по скалпа.

Ако косата ви често е мокра или влажна, микроорганизмите, които причиняват трихофития на скалпа, могат да процъфтяват. Можете също да получите трихофития, ако имате порязване или рана на главата си и не я почиствате правилно.

Тази инфекция е заразна, така че трябва да избягвате контакт с други хора и да избягвате да използвате същите лични аксесоари за грижа. Потърсете професионална помощ възможно най-скоро, за да можете да лекувате инфекцията правилно.

Лечение на трихофития на скалпа

След посещение при лекар или дерматолог за гъбичната инфекция на главата, която имате, специалистът може да предложи определени перорални противогъбични лекарства като тербинафин, итраконазол, гризеофулвин и флуконазол. В момента итраконазол и тербинафин дори са разрешени в някои страни за употреба при деца.

Ако лекарят ви предпише едно от тези лекарства, може да се наложи да го приемате в продължение на шест месеца или повече. Може също да ви препоръча да използвате и лечебен шампоан. Този продукт помага за унищожаването на спорите на гъбичките и предотвратява разпространението на инфекцията.

Най-често препоръчваният лечебен шампоан е този, който включва 2% кетоконазол. Всички деца в домакинството с болен човек трябва да използват този шампоан поне два пъти седмично в продължение на 6 седмици. Възрастните трябва да го използват само ако имат симптоми.

Също така, рецидивите на tinea capitis са много чести, тъй като гъбичките оставят спори върху ежедневните предмети. Затова заразените хора трябва да перат кърпите в гореща сапунена вода след употреба. Освен това се препоръчва накисване на гребени и четки в разтвор на белина за един час на ден в продължение на два последователни дни.

Как да предотвратим инфекции с трихофития на скалпа

Според клиниката Mayo, гъбичните инфекции на скалпа са трудни за предотвратяване, защото са силно заразни. Въпреки това, има някои мерки, които можете да предприемете, за да намалите риска.

Те включват:

 • Избягвайте да държите косата си мокра за дълги периоди от време.
 • Не носете шапки, които не позволяват на косата ви да изсъхне след измиване.
 • Поддържайте косата си чиста и използвайте добър шампоан.
 • Избягвайте контакт със заразени животни.
 • Информирайте децата и възрастните за рисковете от заразяване с тази инфекция.
 • Опитайте се да не използвате вещи на други хора, като гребени, пинсети, шапки, възглавници, кърпи и др.
 • В същото време поддържайте чисти всички предмети, които използвате за косата си.

6 средства, за да се отървете от трихофития на скалпа

Като допълнение към медицинското лечение на гъбички по главата, можете да опитате някои лекарства от естествен произход, които – според вярванията – могат да помогнат за успокояване на дискомфорта.

Трябва обаче да се отбележи, че доказателствата за тяхната безопасност и ефикасност са ограничени. Поради това те трябва да се използват с повишено внимание и никога като заместител на лечението, предписано от лекаря.

Ако имате съмнения относно тяхната употреба и други свързани аспекти, винаги се консултирайте с медицински специалист. Освен това, ако забележите някаква неблагоприятна реакция или странични ефекти след прилагане, спрете да ги използвате незабавно и изплакнете скалпа си обилно със студена вода.

1. Разтвор на чесън за нанасяне върху скалпа

Чесънът има множество антибиотични, противогъбични и антисептични свойства, така че се използва при множество инфекции. Всъщност едно in vitro проучване показва, че много дерматофити не са в състояние да оцелеят при концентрации по-големи от 1000 микрограма на децилитър чесън.

Приложението с чесън е популярно средство за лечение на гъбички по главата и трихофития. Въпреки това, трябва да имате предвид , че може да бъде малко силен за чувствителните типове кожа. Така че, първо направете малък тест, преди да го използвате.

Чесънът съдържа мощни противогъбични агенти.

Съставки.

 • ½ чаша лимонов сок (125 мл)
 • 6 листа розмарин
 • 5 скилидки чесън

Как се използва

 • Обелете скилидките чесън и ги оставете да заврат с лимоновия сок и листата от розмарин за около 10 минути.
 • Нанасяйте получената смес ежедневно върху скалпа.

2. Скраб със сода за хляб

Поради своята текстура, содата за хляб служи като чудесен ексфолиант за премахване на люспите и мъртвите клетки, които се натрупват по скалпа. Освен това приложението й помага и за успокояване на сърбежа.

Въпреки това, както и в предишния случай, трябва да се използва с повишено внимание в случай на чувствителен скалп.

Съставки

 • 1 чаша гореща вода (250 мл)
 • 1 супена лъжица сода за хляб (9 г)

Как се използва

 • Смесете чашата гореща вода със супена лъжица сода за хляб.
 • След душ нанесете върху скалпа с кръгови движения и оставете да подейства за 5 минути.
 • Изплакнете с вода.

3. Ябълков оцет за трихофития на скалпа

Противогъбичните свойства на ябълковия оцет са изследвани, но все още липсват стабилни научни доказателства. Въпреки това популярната култура го приема като алтернативно средство за лечение на гъбични инфекции като трихофития.

Ето как да го използвате.

Съставки

 • ¼ чаша оцет (62 мл)
 • 1 чаша вода (250 мл)

Как се използва

 • Разредете ябълковия оцет в чаша вода.
 • Нанесете сместа върху скалпа си и я оставете за 10 минути, преди да изплакнете с вода.
Ябълков оцет за трихофития на скалпа
Въпреки че няма научни изследвания, които да доказват ефектите на ябълковия оцет при лечение на гъбички по главата, много хора твърдят, че помага.

4. Смес от кисело мляко и лимон за гъбички по главата

Няма научни доказателства, че обикновеното кисело мляко и лимонът могат да помогнат за лечение на гъбични инфекции на скалпа. Въпреки това, пробиотичните продукти като кисело мляко могат да насърчат противогъбичната активност поради съдържанието им на живи активни култури.

Съставки

 • ½ чаша натурално кисело мляко (100 г)
 • Няколко капки лимонов сок

Как се използва

 • Смесете двете съставки.
 • След това ги нанесете върху скалпа си и ги оставете да действат поне 30 минути.
 • Изплакнете с вода и след това изсушете добре косата си. Можете да повторите процедурата три пъти седмично.

5. Бял оцет

Подобно на ябълковия оцет, белият оцет като средство за лечение на гъбички е продукт на популярната култура. Препоръчително е да го използвате разреден във вода, тъй като може да бъде много агресивен към скалпа в естественото си състояние.

Съставки

 • ¼ чаша оцет (62 мл)
 • 1 чаша вода (250 мл)

Как се използва

 • Смесете съставките.
 • След като измиете добре косата си, нанесете сместа върху скалпа си и я оставете за 5 минути.
 • Накрая изплакнете с вода.

6. Гел от алое вера

Алое вера съдържа алоин. Това е вещество, за което се смята, че има противогъбичен ефект. Всъщност проучване в медицинското списание Oman Medical Journal твърди, че алоинът наистина има противогъбични свойства.

Алое за трихофития на скалпа
Алое вера има отлични свойства за вашата кожа.

Съставки

 • Ще ви трябва само гел от алое вера

Начин на приложение

 • Разнесете гела от алое вера върху скалпа си с четка, така че да е в пряк контакт със скалпа.
 • Оставете го за около 10 минути и след това изплакнете обилно с вода.

Последни бележки

Наличието на гъбички по главата е проблем, който трябва да бъде решен от професионалист. Въпреки че има допълнителни лекарства, най-добрият начин за преодоляване на тази инфекция е да спазвате назначеното ви медицинско лечение. Освен това трябва да се вземат превантивни мерки, за да се предотврати разпространението върху други хора.

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.