Какво представлява биостимулацията на косата с богата на тромбоцити плазма?

Тази статия обяснява какво представлява биостимулацията на косата с богата на тромбоцити плазма, как се извършва и ползите от нея.
Какво представлява биостимулацията на косата с богата на тромбоцити плазма?
Leidy Mora Molina

Прегледано и одобрено от медицинска сестра Leidy Mora Molina.

Написано от Rafael Victorino Muñoz

Последна актуализация: 13 февруари, 2023

Биостимулацията на косата с богата на тромбоцити плазма (PRP) е алтернатива за борба с алопецията и оплешивяването, както и за предотвратяването им. Както подсказва името, това лечение се състои от използване на PRP, извлечен от собствената кръв на пациента. Тя се центрофугира, за да се отделят онези компоненти, които са богати на растежни фактори.

Тази техника е разработена в Европа преди повече от десетилетие. Днес тя се използва по целия свят и то не само за естетически цели. Прочетете и ще ви разкажем повече за биостимулацията на косата с богата на тромбоцити плазма.

Какво представлява биостимулацията на косата?

Алопецията е проблем както за мъжете, така и за жените над определена възраст. При хора над 30-годишна възраст регенерационният капацитет на тялото започва да намалява, което засяга дори косата.

Това е една от най-честите причини за консултация в дерматологията, поради значението, което се отдава на косата от гледна точка на външния вид. Следователно загубата на коса може да доведе до проблеми със самочувствието, карайки хората да се чувстват по-малко привлекателни.

Съществува обаче голямо разнообразие от средства за лечение на алопеция, вариращи от хирургични процедури (като импланти) до естествени подходи с различни растителни екстракти. Например алое вера или мента.

По-специално биостимулацията на косата се отнася до процедури, при които някои хранителни вещества се прилагат върху космения фоликул, за да стимулират растежа на нова коса или да спрат косопада. Има няколко начина за извършване на тези процедури:

 • Трансдермално
 • С миноксидил
 • С богата на тромбоцити плазма.

Какво е богата на тромбоцити плазма?

Плазмата е течност, в която се намират различни видове кръвообразуващи елементи: еритроцити, левкоцити и тромбоцити. Последните, освен че активират процеса на коагулация, притежават и растежни фактори.

По този начин богатата на тромбоцити плазма е продукт, получен от кръв чрез специален процес на центрофугиране. Получава се висока концентрация на тромбоцити; между 300% и 700% повече от нормалното.

PRP обикновено е автоложна, т.е. получава се от самия пациент. Въпреки това, може да бъде и алогента. От своя страна, този продукт намира приложение в регенеративната медицина и за различни видове естетични лечения:

 • Язви
 • Абдоминопластики
 • Зъбни импланти
 • Стягане на дупето
 • Намаляване на белези
 • Лечение на стрии и отпуснатост
 • Съживяването на кожата на лицето
 • Предотвратяване на преждевременно стареене
Биостимулация на косата
Козметиката все повече използва богата на тромбоцити плазма за подобряване на гладкостта на кожата.

Какво представлява биостимулацията на косата с богата на тромбоцити плазма?

Тенденция е прилагането на биостимулация на косата с богата на тромбоцити плазма при хора с андрогенна алопеция. По този начин кръвните растежни фактори се използват за стимулиране на регенерацията на тъканите в скалпа.

Васкуларизацията на космения фоликул се увеличава, засилва растежа на косата, укрепва я и намалява косопада.

Биостимулацията на косата с богата на тромбоцити плазма се описва като проста процедура, която не изисква допълнителна подготовка или прекомерна последваща грижа. Освен това, тъй като е по-малко инвазивна, рискът от инфекция е намален.

Процесът се извършва в съответствие със следните стъпки:

 1. Кръвта се извлича и центрофугира по контролиран начин в продължение на 10 минути, за да се отделят плазмените фракции, богати на растежни фактори. Въпреки че не е болезнено, при някои чувствителни индивиди може да се приложи студена или локална анестезия.
 2. PRP се въвежда в космените фоликули чрез микроинжекции за стимулиране на регенерацията.
 3. След като приключи, лицето може да се върне към дейностите си, тъй като процедурата не изисква възстановяване.

Въпреки това трябва да се извършат няколко сесии с интервал от един месец между всяка през първата година. След това се извършва поддръжка с две годишни сесии.

Резултатите и ползите

След като PRP проникне в капилярната тъкан, се стимулира циркулация и дори образуването на кръвоносни съдове. Резултатите са прогресивни, забележими от втория месец.

В този смисъл през първата година пациентите започват да забелязват, че губят по-малко коса. След това косата увеличава плътността си.

Сигурно е, че тази процедура е ефективна за лечение на лека до умерена плешивост, като помага за намаляване на косопада и увеличава както плътността на косата, така и скоростта на растеж. Би помогнала за предотвратяване на бъдещи проблеми, тъй като благоприятства производството на колаген и противодейства на ефекта на свободните радикали.

Също така се счита за ефективна при трансплантация на коса, като подобрява заздравяването на донорната зона и стимулира регенерацията в реципиентната област. По този начин се увеличава възможността за оцеляване и успех на присадките.

В обобщение биостимулацията на косата с богата на тромбоцити плазма осигурява различни предимства:

 • Подхранва и укрепва косата.
 • Насърчава образуването на колаген.
 • Намалява отслабването на нишката.
 • Обръща процеса на косопад.
 • Увеличава оросяването във фоликулите.
 • Увеличава процента на окосмяването в зоната на алопеция.
 • Подобрява метаболизма на кутикулите при дистрофична коса.

Какво казва науката за биостимулацията на косата?

Въпреки че прогнозата обикновено е добра, резултатът варира от човек на човек. Зависи дори от това колко напреднала е алопецията или причината за алопецията. Анекдотично, клиники, които го практикуват, съобщават за успех от 80%.

Тези ползи от биостимулацията на косата с богата на тромбоцити плазма са анализирани в редица проучвания. Но мненията по темата изглежда са разделени.

От една страна, изследванията твърдят, че тези техники за регенеративна медицина могат да обърнат загубата на коса за по-кратко време и с по-добро качество. Други рецензии са по-скептични, като твърдят, че много от проучванията са непоследователни и информацията е недостатъчна, за да се определи ефикасността на тези приложения при конкретни лечения.

Някои изследователи твърдят, че употребата на PRP не само е претърпяла забележителен бум през последните години, но и че в литературата могат да бъдат намерени проучвания с добри резултати за алопеция. Ползите от нея обаче все още не са доказани категорично.

Според експертите, въпреки че тези протеини стимулират клетъчните рецептори, биологичният отговор зависи не само от броя на растежните фактори, но и от клетъчните рецептори на всеки пациент. Следователно са необходими допълнителни проучвания.

Биостимулацията на коса при оплешивяване
Не всяка алопеция е еднаква . Следователно не може да се гарантира, че лечението с плазма е ефективно при всеки пациент.

Рискове, ефекти и противопоказания

Едно от основните предимства на биостимулацията на косата с богата на тромбоцити плазма е, че това е минимално инвазивна процедура и следователно относително безопасна. Няма разрези и рискът от инфекция е минимален.

Но след микроинжекции за PRP инфилтрация могат да се появят някои ефекти като зачервяване на третираната зона, както и парене. Гарантирано е, че няма риск от алергии, свръхчувствителност или други реакции, тъй като не се въвежда чуждо тяло.

Разбира се, за да сведете до минимум рисковете, препоръчително е да отидете при акредитиран здравен специалист. По-специално, трябва да е дерматолог, сертифициран за този тип процедури.

За кого се препоръчва?

Биостимулацията на косата с богата на тромбоцити плазма е по-ефективна при някои пациенти, отколкото при други, дори при наследствена плешивост. Но процедурата не е благоприятна във всички случаи.

И въпреки че е насочена към реактивиране на скалпа и регенериране на косата при хора с алопеция, всеки пациент трябва да бъде предварително диагностициран от специалист. Последното подобрява вероятността за успех и контрола на страничните ефекти.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Bencomo Hernández Antonio A. Los derivados plaquetarios en medicina regenerativa. Rev Cubana Hematol Inmunol Hemoter. 2012; 28(4): 308-309.
 • Cash T. The psychology of hair loss and its implications for patient care. Clin Dermatol. 2001; 19(2):161-166.
 • Conde Montero E, Fernández Santos M, Suárez Fernández R. Plasma rico en plaquetas: aplicaciones en dermatología. Actas Dermo-Sifiliográficas. 2015; 106(2): 104-11.
 • Del Ojo Cordero C. Plasma rico en plaquetas, ¿es útil en dermatología? Med Cutan Iber Lat Am. 2015; 43(2): 87-89.
 • García-García M, Lirón-Ruiz R, Martín-Lorenzo J, et al. Uso del plasma rico en plaquetas autólogo en abdominoplastias. Rev Chil Cir. 2015;  67(5): 506-510.
 • García García V, Corral I, Bascones Martínez A. Plasma Rico en Plaquetas y su utilización en implantología dental. Avances en Periodoncia. 2004;  16(2): 81-92.
 • Kramer, ME, Keaney, TC. Systematic review of platelet-rich plasma (PRP) preparation and composition for the treatment of androgenetic alopecia. J Cosmet Dermatol. 2018; 17: 666– 671.
 • Morales M, Cisneros P, López M, et al. Dutasteride micro-injections in androgenetic alopecia. Dermatología Cosmética, Médica y Quirúrgica. 2019; 17(2): 89-93.
 • Robinson Rodríguez R, Ali Pérez N. Bioestimulación capilar con plasma rico en plaquetas contra la caída del cabello. MEDISAN. 2016; 20(9): 2118-2122.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.