Как да стимулираме растежа на брадата

Грижата за окосмяването по лицето изисква търпение. Но не оставяйте всичко на генетиката или хормоните. При прилагането на определени препоръки е по-вероятно растежът на брадата да се случи малко по-бързо.
Как да стимулираме растежа на брадата

Написано от Luz Marina Carpio Hernández

Последна актуализация: 25 август, 2022

Растежът на брадата протича по различен начин при всеки мъж. В някои случаи окосмяването расте бързо и е гъсто, докато в други отнема известно време или не се образува гъста брада.

Има няколко лесни трика, които благоприятстват появата на косми по мъжкото лице. Например, доста тъмните и дебели косми създават впечатлението за гъста брада, дори ако всъщност нямате толкова много косми. Понякога обаче е необходимо повече от тактика, за да се подпомогнат процесите на растеж на косата в тялото.

Защо понякога растежът на брадата е неравномерен?

Смята се, че растежът на космите по лицето е по-динамичен от растежа на косата на скалпа, но не на всеки брадата расте със същата скорост. Има неправилни бради поради генетични фактори и хормонални вариации.

Като причини за бавния растеж на окосмяването по лицето при мъжете се открояват дефицитът на витамини и хранителни вещества, както и начинът на живот, нараняванията и някои дерматологични заболявания.

Едно от медицинските състояния е обяснено в статия, публикувана в списание Actas Dermo-Sifiliográficas. Нарича се псевдофоликулит и е хроничен процес, който е следствие от бръснене и други методи за обезкосмяване.

Също така е вероятно светлите петна в тази област на лицето да се дължат на алопеция ареата. Както се посочва в Медицинския речник на Clínica Universidad de Navarra (CUN), тази необичайна загуба на окосмяване засяга не само скалпа, а ако е от андрогенен тип, засяга предимно мъжете.

Препоръки за стимулиране на растежа на брадата

Когато няма преобладаващи здравословни причини, които предотвратяват растежа на брадата, можете да опитате средства, които могат да ви помогнат да ускорите растежа на косата. Мнозина разчитат и прилагат естествени рецепти, които обещават външен вид като на мачо.

Истината обаче е, че няма силни научни доказателства, които да подкрепят ефектите от подобни лекарства. А друга серия от съвети съобщава за по-голяма ефективност по отношение на растежа на брадата. Ето някои от тях.

Как да стимулирате растежа на брадата?
Бръсненето може да доведе до псевдофоликулит на лицето, което забавя растежа на брадата.

Планирайте оформянето на брадата

Ако искате гъста брада, веднага щом забележите растежа на косата, спрете бръсненето за поне месец. Това дава шанс брадата да се сгъсти и да придобие обем.

След няколко седмици я оформете. Тези, които имат малко окосмяване по лицето и искат забележима брада, вярват, че оформянето и намаляването на брадата влияе на растежа.

Проучване в списание Cell обаче показа, че скубането при различна плътност реагира води до регенериране на до 5 пъти повече косми от неоскубаните съседни такива.

Правете масажи на лицето за растеж на брадата

Опитайте вещества, които омекотяват и придават блясък. Използвайте ги за масаж на лицето, особено в областта на брадата.

Всеки път, когато търкате кожата, вие активирате отново кръвообращението, което благоприятства появата на здрави, твърди косми. Маслата от бадем, арган или евкалипт са отлични овлажнители за дермата.

Почистете и овлажнете

Кожата натрупва омазняване и всякакъв вид мръсотия от околната среда, което влошава шансовете за растеж на косата. Следвайте ежедневна почистваща програма, която насърчава развитието на косата и естетическия външен вид.

Измийте лицето си със сапун и овлажнете. Това ще помогне за поддържане на порите чисти.

Освен това, преди бръснене, нанесете гел, крем или масло и заложете на електрически самобръсначки, както предлага Американската академия по дерматология (AAD), наред с други неща.

Използвайте биотин

Въпреки че ефективността на биотина (витамин В7) върху брадата все още се проучва, се смята, че той стимулира растежа на космите като цяло в по-големи количества. Всъщност документ, публикуван от Националната медицинска библиотека, съобщава, че добавките с витамин В7 могат да помогнат за растежа на косата при хора с дефицит.

Във всеки случай той трябва да бъде предписан от лекар. По естествен начин можете да си го набавяте и чрез храни, които съдържат много биотин.

Грижа за вашата диета за растеж на брадата

Балансираната диета с протеини и зеленолистни зеленчуци осигурява на тялото витамини, антиоксиданти, фолиева киселина, желязо и цинк; всичко това е от съществено значение за укрепване на здравия растеж на косата.

Включете в менюто си препарати с такива микроелементи. По-специално, витамин А спомага производството на себум, който поддържа кожата и космените фоликули здрави. Витамините С и Е също са свързани с растежа на косата.

Колкото до хидратацията, не си я осигурявайте само с кремове и гелове. Пийте достатъчно вода, тъй като това ще овлажни космените фоликули.

Сресване

Дори ако току-що е пораснала, срешете брадата си. Това е метод за работа върху нейната форма, освобождаване на естественото омазняване в кожата, премахване на мъртвите кожни клетки и оставяне на кожата да диша. Използвайте специална четка за лицето, за да направите това.

Ексфолиране

Грижата за кожата е от съществено значение за растежа на брадата. Правете си интензивен седмичен пилинг, за да отпушите порите си. Ексфолиантите за брада лесно се намират в магазините и дрогериите.

Можете също да направите такъв, като смесите зехтин и една чаена лъжичка сол. Масажирайте го в лицето си с кръгови движения с върховете на пръстите си. Не забравяйте да измиете и овлажните кожата след процедурата.

Грижа за външния вид а мъжа
Ежедневната грижа за кожата е задължителна за мъжете, които искат по-добър растеж на брадата.

Минимизиране на стреса

Стресът повишава нивата на кортизол в тялото и това минимизира производството на тестостерон. Мъжките белези като окосмяване по лицето зависят от този полов хормон, както твърди Общността по ендокринология.

Един от начините за регулиране и намаляване на стреса е чрез упражнения. Чрез упражнения увеличавате производството на тестостерон, което увеличава възможността за развитие на брада.

Освен това спете поне 8 часа на ден. Почивката насърчава кръвообращението в лицето. За да оптимизирате съня си, избягвайте електронните устройства и изкуственото осветление преди лягане.

Как да се грижим за брадата си

След като постигнете целта си – гъста брада, следващата стъпка е поддръжката. На този етап намесата на стилист е много полезна. С негова помощ ще определите външния вид, който искате, като имате предвид вашите характеристики и вкус.

Освен това ще координирате честотата на оформяне, използването на шампоани, сапуни, масла, вакси и самобръсначки, ако ще се бръснете у дома.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.