Shikanji, аюрведичното мохито: какво представлява и как да го приготвите?

Чували ли сте някога за Shikanji? Разказваме ви за ползите от тази напитка и как да я приготвите у дома.
Shikanji, аюрведичното мохито: какво представлява и как да го приготвите?

Последна актуализация: 27 декември, 2023

Shikanji, наричан още Shikanjabeen или Nimbu Shikanji, е напитка на базата на лимон и подправки, типична за Индия и северен Пакистан. На запад е известна като “аюрведично мохито”, сравнявайки го с традиционния коктейл.

Въпреки това, не съдържа алкохол и съставките й предлагат редица ползи за здравето. Освен това се смята за добро средство за утоляване на жаждата, тъй като едновременно хидратира и освежава. Как се приготвя?

Какво е Shikanji?

Някои хора познават шиканджи като „индийска лимонада с подправки“, „аюрведична лимонада“ или „аюрведично мохито“. Това е така, защото това е напитка на основата на лимон, в която също се добавят подправки като кимион на прах, черен пипер, мента, джинджифил и чаат масала (индийска подправка).

Всъщност в Индия и Пакистан, към тази напитка се добавя домашен прах, наречен Shikanji Masala. За да се приготви, се използват различни смлени подправки, като цели семена от кориандър, семена от кимион и цели зърна черен пипер, които се изпичат и смилат.

След това се комбинира с чаат масала, черна сол и обикновена сол. В допълнение към това се използва минерална вода или газирана безалкохолна напитка и кубчета лед. Резултатът? Освежаваща напитка, пълна с вкус, която също осигурява някои хранителни вещества.

Потенциални ползи от Shikanji

Като традиционна напитка Шиканджи е свързана с различни ползи за здравето. Въпреки това е важно да се отбележи, че към днешна дата няма научни изследвания в подкрепа на нейните свойства. Ефектите, които й се приписват, идват до голяма степен от популярната литература и анекдотични данни.

В този смисъл се казва, че е полезна за следното:

 • Отслабване
 • Стимулиране на храносмилането
 • Сърдечно-съдово здраве
 • Предотвратяване на инфекции
 • Здраве на кожата и капилярите

Въпреки това, някои от нейните ефекти се основават на хранителната стойност, съдържаща се в основните й съставки. Лимонът например се отличава с богатото си съдържание на витамин С, диетични фибри, калий, витамини В комплекс, магнезий и калций.

Проучване, споделено чрез BMC Chemistry, посочва, че съдържа също флавоноиди, алкалоиди, кумарини, лимоноиди и етерични масла, които са полезни за тялото. Приписват му се антиоксидантни, противовъзпалителни, храносмилателни и имуномодулиращи ефекти.

Аюрведичните подправки имат микроелементи и антиоксиданти, които се ценят в традиционната медицина. Преглед, докладван в Current Cardiology Reviews, гласи, че тяхното калорично съдържание е ниско и са интересен източник на антиоксиданти и биоактивни съединения.

За да бъдем по-точни, установено е, че имат противовъзпалителен, антипролиферативен и антихиперхолестеролемичен потенциал. Според тази публикация те са полезни за насърчаване на здравето на сърцето.

Няма проучвания, които конкретно да оценяват ефектите от тази напитка. Освен това трябва да се има предвид, че съдържа захар, което може да бъде контрапродуктивно при някои хора, като тези с метаболитен синдром.

Shikanji спомага ли загубата на тегло?

Твърди се, че съставките, използвани в тази индийска напитка, са полезни за подпомагане на загубата на тегло. Това обаче не е съвсем вярно. Докато лимонът и подправките се считат за здравословни, рецептата включва добавена захар.

Според информация от списание Nutrients, консумацията на захари предразполага към повишено затлъстяване, повишено телесно тегло и в крайна сметка наднормено тегло и затлъстяване.

Това не означава, че пиенето на Shikanji води до наддаване на тегло. Стига консумацията на напитката да е умерена. И все пак, ако следвате план за отслабване, най-добре е да я избягвате.

Shikanji добър избор ли е за хидратация?

Shikanji може да не поддържа загуба на тегло, както някои твърдят. Въпреки това се счита за добър избор за хидратация. Тъй като съчетава сол, подправки (които осигуряват микроелементи), вода и захар, помага за попълване на течности и електролити, загубени чрез потта и урината.

Как да приготвим Шиканджи у дома?

Има много версии на рецептата за приготвяне на Шиканджи. Както бе споменато по-горе, някои се правят с домашен шиканджи масала на прах, който може да се приготви или закупи готов на пазара. Други методи използват подправките в натурален вид. Ние предлагаме последното. Да се захващаме за работа!

Съставки

 • 2 лимона
 • 500 милилитра вода
 • 1/2 супена лъжица кимион на прах (2 грама)
 • 1 щипка черен пипер на прах
 • 1/2 супена лъжица сол (2 грама)
 • 1 супена лъжица захар (15 грама, по желание)
 • 1 щипка настърган джинджифил
 • 5 грама джинджифил на прах
 • 4 листа мента или мента
 • Лед

Инструкции

 • Като начало изстискайте сока от два лимона в кана. След това добавете водата.
 • След това добавете солта, кимиона, черния пипер, захарта, ситно нарязания джоджен и настъргания джинджифил.
 • Разбъркайте добре съставките, докато се смесят добре.
 • Добавете лед на вкус и сервирайте.
 • Гарнирайте с резени лимон и листенца мента.

Забележка: Можете да пропуснете употребата на захар, за да направите напитката по-здравословна или ако не можете да консумирате захар.

Shikanji е освежаваща и хидратираща напитка

Шиканджи е напитка от аюрведичен произход, която съчетава вкуса на лимон с редица здравословни подправки. Приета в умерени количества, може да бъде добър вариант за хидратиране и утоляване на жаждата в горещите дни.

Оригиналната рецепта съдържа добавена захар, така че не е подходяща за хора с диабет, наднормено тегло, затлъстяване или други състояния, свързани с метаболитен синдром. Въпреки това може да се приготви без добавена захар.

Защо не я опитате?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.