Серхио Рико се възстановява: Възможно ли е да се върна към спорта след индуцирана кома?

Вратарят от Севиля се събуди след 22 дни в кома. Очаква го дълга рехабилитация и въпреки че не се знае дали ще изпита някакви ефекти от лечението, други спортисти успяха да се върнат към спорта след изкуствена кома.
Серхио Рико се възстановява: Възможно ли е да се върна към спорта след индуцирана кома?
Leonardo Biolatto

Прегледано и одобрено от лекар Leonardo Biolatto.

Написано от Jonatan Menguez

Последна актуализация: 28 юли, 2023

След 22 дни в изкуствена кома след инцидент с яздене на кон, Серхио Рико, вратарят на ПСЖ , се събуди и успя да излезе от седация. Партньорката му Алба Силва каза, че е разпознал близките си, въпреки че все още не е възвърнал говора си.

Въпреки че това е важна и обнадеждаваща стъпка, последствията могат да бъдат различни, а процесът – дълъг. Въпреки това, други спортисти са преминали през изключителни рехабилитации, позволила им да се върнат към професионалния спорт.

Серхио Рико и неговата предизвикана кома

След като спечели титлата в Лига 1 с Пари Сен Жермен, испанският вратар пътува до село Ел Росио в Уелва, Испания. Там той претърпява падане, докато язди кон по време на религиозно поклонение. Животното го е ритнало в главата, причинявайки му черепно-мозъчна травма.

Той незабавно е приет в отделението за интензивно лечение (ICU) на болница Virgen del Rocío в Севиля, където е интубиран и поставен в индуцирана кома. Известна още като “фармакологична кома”, това е процедура, която умишлено намалява мозъчните функции.

Чрез различни лекарства пациентът се успокоява, така че мозъчните дейности изискват по-малко кислород, кръв и глюкоза. По този начин органът “почива” и се подпомага възстановяването.

Тъй като мозъчните травми повишават вътречерепното налягане, предизвиканата кома се стреми да предпази от такова увреждане чрез намаляване на кръвния поток и натрупването на течности. Междувременно пациентът се наблюдава постоянно, за да се следи състоянието му.

Въпреки че като цяло е безопасна процедура, тя крие рискове, което означава, че трябва да се използва само в крайни случаи.

Как ще продължи възстановяването на Серхио Рико?

Времето, което пациентът прекарва във фармакологична кома, зависи от индивидуалния случай, но лекарите винаги се опитват да го поддържат възможно най-кратко. Може да бъде между 2 дни и 2 седмици, въпреки че има хора, които са прекарали повече от 6 месеца.

Що се отнася до възстановяването, то зависи от първоначалните щети, наред с други аспекти. В случая на Серджо Рико става въпрос за мозъчна травма.

Обичайно е хората да преминават през следните проблеми, когато излязат от индуцирана кома:

Тези проблеми могат да имат физически или психологически последствия. Въпреки това е много трудно да се определи тяхната степен, тъй като това зависи от тежестта на травмата. Що се отнася до Серхио Рико, няма съмнение, че вратарят е направил голяма крачка към възстановяването.

Възможно ли е Серхио Рико да се върне към спорта след изкуствена кома?

Рехабилитацията е бавна и прогресивна. Първото нещо, което обикновено се прави, е поредица от оценки от физиотерапевти, психолози, кинезитерапевти и логопеди. Всички тези професионалисти придружават процеса на възстановяване, тъй като е обичайно да отнеме седмици или месеци, за да проговорите или да проходите отново.

Освен това трябва да се възстанови загубената мускулна маса; нещо, което е ключово за футболист като Серхио Рико. Поради тази причина ролята на кинезиолозите е съществена. Те обикновено изпълняват упражнения за съпротивление и укрепване на мускулите, кардиореспираторно активиране и когнитивна стимулация, наред с други неща.

Упражнение за възстановяване

Възстановяването е различно във всеки отделен случай, но с времето много хора се възстановяват напълно. Публикация на Cochrane Library, която събира няколко проучвания, проведени върху пациенти, които са били подложени на интензивно лечение, предполага, че положителният ефект от програмите за упражнения зависи от всеки отделен случай.

Компилацията включва 6 проучвания, проведени върху 483 участници. Половината от тях съобщават за подобрения във функционалния капацитет за упражнения, докато останалите не откриват ефект. Публикацията заключава, че не е възможно да се определи цялостният ефект от тези упражнения след изписване от интензивното отделение.

Спортисти, които са се върнали към активния спорт след индуцирана кома

Ето няколко примера за хора, които са преминали през фармакологична кома и са успели да се върнат към спортните дейности.

Фабио Якобсен

Холандският колоездач претърпя сериозно падане по време на обиколката на Полша през 2020 г., което причини наранявания на челюстта, лицето и черепа. Той загуби почти всичките си зъби, получи 130 шева на лицето и гласните му струни бяха парализирани.

След няколко дни в изкуствена кома и няколко операции, той започна да се възстановява благоприятно. Въпреки контузиите, само 3 месеца след събитието той успя да се завърне в колоезденето, а 8 месеца по-късно се върна към професионалните състезания в Обиколката на Турция.

Якобсен представлява емблематичен случай в спортното възстановяване след преминаване през изкуствена кома. Освен физическата работа, се откроява и психическата му сила да се върне в елитните състезания, където постигна значими победи.

И други спортисти са били в ситуацията на Серхио Рико.

Алваро Триго

Този бегач от Мадрид, Испания, претърпя инцидент през 2018 г. Къщата, в която е отседнал, се запалва и той получава изгаряния по 63% от кожата си. Остана в кома в продължение на 10 дни, докато трябваше да се подложи на множество присадки, за да възстанови кожата си.

Малко по малко той започна да ходи отново и въпреки че прогнозите да може да бяга отново не бяха обнадеждаващи, той съсредоточи усилията си върху тренировките, което направи възможно да се включи в маратона в Севиля. Само година след инцидента Триго успява да участва в това състезание.

След това участва в плувното събитие Форментера до Севиля през 2021 г., а през следващата година плува на островите Сиес до Виго. В същото време продължи да тренира за нови маратони и състезания с каяк.

Алваро Триго

Джуниър Самбия

През 2020 г. френският футболист беше поставен в изкуствена кома поради тежестта на симптомите, от които страдаше, след като се разболя от COVID. Наложи се да бъде интубиран и поставен на вентилаторно дишане.

Въпреки това успя да се събуди от комата и да започне възстановяването си. Самбия започна да играе отново и подписа договор с италианския клуб Салернитана, където в момента играе като полузащитник.

Джуниър Самбия.

Серхио Рико се възстановява, но му предстои дълъг път

Новината, че вратарят е излязъл от упойката, е обнадеждаваща за цялостното му здравословно състояние. Рехабилитацията му обаче е тежка и прогресивна.

Малко се знае за степента на първоначалното мозъчно увреждане, което е претърпял, така че е трудно да се знае дали ще има последствия или дали ще може да се върне към състезанията. Въпреки това, както видяхме, е възможно да се върнете към спорта след индуцирана кома.

Основно изображение на REUTERS.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.