Мозъчният удар: рискови фактори и симптоми

Има много рискови фактори и симптоми на един мозъчен удар. Например, може да предизвика внезапни главоболия, загуба на зрение или хемиплегия.
Мозъчният удар: рискови фактори и симптоми

Написано от Carmen Martín

Последна актуализация: 26 август, 2022

Мозъчният удар е внезапен неврологичен синдром, който идва заедно с много рискови фактори и симптоми. Включва кървене или загуба на кръвообращение в мозъка.

Когато притока на кръв не достигне до мозъка, тогава умират мозъчни тъкани. Освен това, се стига до неврологичен дефицит, който може да доведе до инвалидност или дори смърт.

Всъщност, с терминът удар просто се обозначава кървене или нарушаване на кръвта във всеки орган. Освен това, има много видове мозъчни удари в зависимост от засегнатия орган. Във всеки случай, употребата на тази дума самостоятелно обикновено има предвид мозъчно-съдов инцидент.

Разпространението на мозъчните удари е високо, особено при възрастните хора. Така че е важно да се знаят симптомите и рисковите фактори, които могат да доведат до него.

Какво представлява мозъчният удар?

В момента, термините удар, пулсация и мозъчно-съдов инцидент често се използват като синоними. Обаче има някои разлики:

 • „Пулсация“ или „удар“. Това обозначава спиране на притока на кръв в мозъка. Първо, може да бъде причинено от запушване в някои от кръвоносните съдове, които захранват мозъка (исхемия). Това обикновено е свързано с проблеми с атеросклерозата. Второ, може да възникне поради мозъчен кръвоизлив или мозъчен удар.
 • „Апоплексията“ е стар термин. Те първоначално са го използвали за име на прекъсването на определени мозъчни функции.

Мозъчният удар: рискови фактори

Мозъчният удар: схема на череп

Има много рискови фактори за мозъчния удар. От една страна, има непроменливи рискови фактори, които включват възраст, пол или семейна история. От 55-годишна възраст, рискът от мозъчен удар се удвоява с всеки 10 години, които преминават. В допълнение, има по-голямо разпространение при мъже отколкото при жени. Забележете също така, че ако член от семейството вече е имал удар, възможността за повторна поява се увеличава.

От друга страна, има няколко променливи фактори:

 • Артериална хипертония. Това е най-често срещаното съдово увреждане и неговото разпространение се увеличава с възрастта. Данните за нормално кръвно налягане са 130/88 mmHg. Така че, трябва да намалите вашия прием на сол до 2 грама на ден, за да контролирате по-добре вашето кръвно налягане и да намалите вашият риск от мозъчен удар.
 • Пушене. Това директно уврежда артериите.
 • Холестерол. Нивата над 200 мг/дл могат да доведат до проблеми с атеросклероза и повишен риск от запушване на артериите. Така че е важно да имате предвид вашата диета и да намалите вашата консумация на наситени мазнини.
 • Заседнал начин на живот. Трябва да се упражнявате или да правите разходки по половин час всеки ден, пет дни от седмицата, най-малко.
 • Стресът е също важен рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания.
 • Освен това, диабетът е детерминант и също така ако сте страдали в миналото от сърдечно-съдово заболяване.

Мозъчният удар: симптоми

Симптоми ма мозъчен удар

Симптомите варират в зависимост от засегната област на мозъка. Те могат да бъдат сетивни, двигателни или смесени. Най-често срещаните са:

 • Дизартрия. Състои се от трудности при говорене или разбиране на език.
 • Хемипареза и хемиплегия. Това е загубата на сила или парализа в ръката и крака от същата страна на тялото, както и част от лицето.
 • Проблеми при баланса и координацията. Обикновено има също и замаяност.
 • Трудности при ходене.
 • Внезапно и силно главоболие. Също може да има загуба на зрение.

Обаче има ситуации, при които мозъчният удар да е с ниска сила и продължителност и да мине незабелязан. Така че може да има фина мускулна слабост, малки периоди на амнезия и/или дезориентация.

Ако се появят някои от тези симптоми, тогава трябва да отидете на болница. Мозъчният удар е състояние, зависимо от времето и трябва да го лекувате колкото се може по-бързо.

Заключение

Когато сте изправени пред мозъчен удар е много важно да отидете на болница колкото се може по-бързо така че да започнете ранно лечение. Имайте предвид, че ще можете само да възстановите засегнатите мозъчни функции през първите часове.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.