Мозъчният удар: рискови фактори и симптоми

Има много рискови фактори и симптоми на един мозъчен удар. Например, може да предизвика внезапни главоболия, загуба на зрение или хемиплегия.
Мозъчният удар: рискови фактори и симптоми

Написано от Carmen Martín

Последна актуализация: 26 август, 2022

Мозъчният удар е внезапен неврологичен синдром, който идва заедно с много рискови фактори и симптоми. Включва кървене или загуба на кръвообращение в мозъка.

Когато притока на кръв не достигне до мозъка, тогава умират мозъчни тъкани. Освен това, се стига до неврологичен дефицит, който може да доведе до инвалидност или дори смърт.

Всъщност, с терминът удар просто се обозначава кървене или нарушаване на кръвта във всеки орган. Освен това, има много видове мозъчни удари в зависимост от засегнатия орган. Във всеки случай, употребата на тази дума самостоятелно обикновено има предвид мозъчно-съдов инцидент.

Разпространението на мозъчните удари е високо, особено при възрастните хора. Така че е важно да се знаят симптомите и рисковите фактори, които могат да доведат до него.

Какво представлява мозъчният удар?

В момента, термините удар, пулсация и мозъчно-съдов инцидент често се използват като синоними. Обаче има някои разлики:

 • „Пулсация“ или „удар“. Това обозначава спиране на притока на кръв в мозъка. Първо, може да бъде причинено от запушване в някои от кръвоносните съдове, които захранват мозъка (исхемия). Това обикновено е свързано с проблеми с атеросклерозата. Второ, може да възникне поради мозъчен кръвоизлив или мозъчен удар.
 • „Апоплексията“ е стар термин. Те първоначално са го използвали за име на прекъсването на определени мозъчни функции.

Мозъчният удар: рискови фактори

Мозъчният удар: схема на череп

Има много рискови фактори за мозъчния удар. От една страна, има непроменливи рискови фактори, които включват възраст, пол или семейна история. От 55-годишна възраст, рискът от мозъчен удар се удвоява с всеки 10 години, които преминават. В допълнение, има по-голямо разпространение при мъже отколкото при жени. Забележете също така, че ако член от семейството вече е имал удар, възможността за повторна поява се увеличава.

От друга страна, има няколко променливи фактори:

 • Артериална хипертония. Това е най-често срещаното съдово увреждане и неговото разпространение се увеличава с възрастта. Данните за нормално кръвно налягане са 130/88 mmHg. Така че, трябва да намалите вашия прием на сол до 2 грама на ден, за да контролирате по-добре вашето кръвно налягане и да намалите вашият риск от мозъчен удар.
 • Пушене. Това директно уврежда артериите.
 • Холестерол. Нивата над 200 мг/дл могат да доведат до проблеми с атеросклероза и повишен риск от запушване на артериите. Така че е важно да имате предвид вашата диета и да намалите вашата консумация на наситени мазнини.
 • Заседнал начин на живот. Трябва да се упражнявате или да правите разходки по половин час всеки ден, пет дни от седмицата, най-малко.
 • Стресът е също важен рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания.
 • Освен това, диабетът е детерминант и също така ако сте страдали в миналото от сърдечно-съдово заболяване.

Мозъчният удар: симптоми

Симптоми ма мозъчен удар

Симптомите варират в зависимост от засегната област на мозъка. Те могат да бъдат сетивни, двигателни или смесени. Най-често срещаните са:

 • Дизартрия. Състои се от трудности при говорене или разбиране на език.
 • Хемипареза и хемиплегия. Това е загубата на сила или парализа в ръката и крака от същата страна на тялото, както и част от лицето.
 • Проблеми при баланса и координацията. Обикновено има също и замаяност.
 • Трудности при ходене.
 • Внезапно и силно главоболие. Също може да има загуба на зрение.

Обаче има ситуации, при които мозъчният удар да е с ниска сила и продължителност и да мине незабелязан. Така че може да има фина мускулна слабост, малки периоди на амнезия и/или дезориентация.

Ако се появят някои от тези симптоми, тогава трябва да отидете на болница. Мозъчният удар е състояние, зависимо от времето и трябва да го лекувате колкото се може по-бързо.

Заключение

Когато сте изправени пред мозъчен удар е много важно да отидете на болница колкото се може по-бързо така че да започнете ранно лечение. Имайте предвид, че ще можете само да възстановите засегнатите мозъчни функции през първите часове.

Може да ви заинтересува ...
5 причини за често срещаното главоболие
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
5 причини за често срещаното главоболие

Знаете ли кои са основните причини за често срещаното главоболие?В момента главоболието е един от най-честите симптоми, водещ хората до лекарския к...
Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.