Начини за предотвратяване и лечение на инфекции на пикочните пътища през лятото

Инфекциите на пикочните пътища през лятото са чести, особено при жените. Ето защо е важно да знаете как да ги предотвратите и лекувате.
Начини за предотвратяване и лечение на инфекции на пикочните пътища през лятото
Valeria Sabater

Написано и проверено от психолог Valeria Sabater.

Последна актуализация: 27 януари, 2023

Инфекциите на пикочните пътища са често срещани през лятото, особено при жените. Ето защо е важно да знаете как да ги предотвратите и лекувате.

Възможно е да забележите промяна внезапно. Обикновено има дискомфорт, спешна нужда от тоалетна и усещане за парене при уриниране. Лятото без съмнение е много благоприятно време за развитие на този вид инфекция и следователно е важно да вземете мерки и да се научите как да правите това предварително.

Лекарите предупреждават, че този проблем се дължи главно на отслабено тазово дъно, както и на някои рутинни промени в ежедневието ни: плувни басейни, мокри бански и пиене на по-малко вода.

Следва малко информация по тази тема, с надеждата, че тя ще послужи като ръководство, което да ви помогне да предотвратите тази често срещана инфекция, когато настъпи лятото.

Инфекции на пикочните пътища през лятото

Нашите навици често се променят през лятото. Понякога, далеч от това да служим като идеално извинение за почивка, често се занимаваме с дейности, които може да включват пренебрегване на здравето ни.

Склонни сме да отсъстваме от дома повече часове, храната ни не е много балансирана и често посещаваме плувен басейн с много хора, които се къпят едновременно. В морето сме в контакт със сол и други вещества, често не се хидратираме толкова, колкото би трябвало, и се случват поредица от събития, които могат да доведат до инфекция на пикочните пътища.

Има няколко фактора, които могат да доведат до този вид инфекция и ние ще говорим за тях по-долу. Трябва обаче да сме наясно, че и през лятото здравето ни може да бъде отслабено и да сме по-уязвими към много инфекции, не само към класически цистит.

Всъщност, според д-р Хорхе Салданя Гало, медицински директор на Центъра по урология в Лима (Перу), въпреки че има много видове микроби, които могат да причинят инфекция на пикочните пътища, по-голямата част от тях произхождат от бактерията Escherichia coli (Е. коли).

Въпреки че живее нормално в червата, E. coli може да се колонизира в областта около влагалището, да навлезе в уретрата и да достигне до пикочния мехур.

Имайки това предвид, бихме искали да обясним как да предотвратим това да се случи.

Как да се предпазим от инфекции на пикочните пътища през лятото

1. Пазете се от мокри бански

 • Топлината и влажността в интимната зона са два фактора за развитието на инфекции на пикочните пътища. Простият факт – ежедневното ходене на плажове и плувни басейни може да промени вагиналната ни флора и да причини проблеми.
 • Често ни казват, че обществените плувни басейни са много опасни за интимното ни здраве.
 • Хлорът и други химикали, добавени към факта, че прекарваме известно време с мокър бански, могат да ни накарат да страдаме от дисбаланс на вагиналната микробиота, като по този начин благоприятстват развитието на инфекции на пикочните пътища.
 • Затова се опитайте да не прекарвате твърде много време с мокри бански. Веднага след като приключите с плуването в басейна или на плажа, преоблечете се, вземете душ и облечете сухи дрехи.

2. Менопауза

 • Също така много често инфекциите на пикочните пътища да се наблюдават при жени на възраст между 50 и 60 години.
 • Има дефицит на естроген, който ги прави по-уязвими към инфекции през това време.
 • Тазовото дъно може да страда от друго състояние, като уринарна инконтиненция или дори малки генитални пролапси (когато тазовите органи губят опората си и са смъкнати). Всичко това ги прави по-изложени на инфекции.

3. Физични и химични фактори

На следващо място, не можем да пренебрегнем, че лятото ни кара да се потим малко повече. И че понякога, поради по-интензивния живот, който водим през лятото (пътувания, басейни, екскурзии), често сменяме интимната си хигиена и употребата на определени продукти.

Има определени гелове или сапуни, които можем да използваме в този момент, които далеч не ни помагат, всъщност могат да причинят вреда. Пример са много киселинни продукти или дори душове, които в крайна сметка могат да променят нашата вагинална флора и нейните естествени защитни механизми.

Струва си да помислим над това.

Предотвратяване и лечение на инфекции на пикочните пътища през лятото

Жена, тичаща навън, пиеща от бутилка вода.
Важно е да пиете много течности, за да предотвратите инфекции на пикочните пътища.

Насоки за предотвратяване на инфекции на пикочните пътища

 • Не прекарвайте много време с мокър бански.
 • Поддържайте интимната си зона суха и чиста.
 • Избягвайте използването на много агресивни хигиенни продукти.
 • Избягвайте тесните дрехи, тъй като те ни карат да се потим повече.
 • Поддържайте правилна хигиена след интимни отношения.
 • Погрижете се за имунната си система и поддържайте силна естествената си защита, когато настъпи лятото.
 • Пийте много течности.

Как да лекуваме инфекции на пикочните пътища през лятото

 • Веднага щом забележите дискомфорт или започнете да имате треска, отидете на лекар. Важно е да знаете какво причинява инфекцията. Макар че може да се дължи на бактерии, може да се дължи и на проблем с бъбреците. Така че избягвайте да го лекувате „самостоятелно“ и си направете медицинска диагноза.
 • Консумирайте сок от червена боровинка. Той има способността да инхибира адхезията на бактериите към стените на пикочния мехур. И е много ефективен както за профилактика, така и за лечение.
 • Вземете запарка от бреза и коприва: За да я направите, кипнете 1 литър вода и добавете 3 чаени лъжички (15 г) листа от бреза и 1 чаена лъжичка (5 г) сушена коприва. Оставете да се запари 15 минути и пийте през целия ден, 20 минути след хранене. Загрейте го малко, за да е хладък, когато го пиете.
 • Сутрин може да изпиете и чаша вода с една трета чаена лъжичка сода бикарбонат и сока на половин лимон. Въпреки това, не забравяйте да попитате вашия лекар дали това лекарство е подходящо за вас.
 • Яжте пресни череши.
 • Правете салати с репички.
 • Консумирайте пресен и натурален ананас.
 • Правете запарки от магданоз: Всичко, от което се нуждаете, е 1 чаша (200 мл) вода с половин чаена лъжичка (3 г) от това лечебно растение.
 • Приемайте ехинацея, за да подобрите здравето на имунната си система.

Като цяло, това са някои естествени начини за предотвратяване на инфекции на пикочните пътища през лятото. Важно е да се подчертае, че ако имате проблем или подозирате инфекция, трябва незабавно да отидете на лекар.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Hakan S, Zeynep B, Sadik A, Mehmet S, Meral C. Patients with Recurrent Urinary Tract Infection Using Bilberry. AASCIT Journal of Health. 2017; 4(3): 22-26.
 • González F, Palacios R, Alcover J, Campos J et al. La infección urinaria y su prevención. Actas Urológicas Españolas. 2012; 36(1): 48-53.
 • Jiménez J, Broseta E, Gobernado M. Infección urinaria. Actas Urol Esp. 2002; 26(7): 563-573.
 • Simmering JE, Polgreen LA, Cavanaugh JE, Erickson BA et al. Warmer Weather and the Risk of Urinary Tract Infections in Women. J Urol. 2021 Feb;205(2):500-506.
 • Byron JK. Urinary Tract Infection. Vet Clin North Am Small Anim Pract. 2019 Mar;49(2):211-221.
 • Foxman B. Urinary tract infection syndromes: occurrence, recurrence, bacteriology, risk factors, and disease burden. Infect Dis Clin North Am. 2014 Mar;28(1):1-13.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.