Сексуално здраве: 7 често срещани симптома на ППБ

Ранното идентифициране на болестта, предавана по полов път, е от съществено значение за нейното лечение и за избягване на нови инфекции. Секреция, болезнено уриниране и вагинално кървене са някои често срещани симптоми на ППБ.
Сексуално здраве: 7 често срещани симптома на ППБ
Leonardo Biolatto

Прегледано и одобрено от лекар Leonardo Biolatto.

Написано от Jonatan Menguez

Последна актуализация: 09 октомври, 2023

Болестите, предавани по полов път (ППБ), са разнообразни и могат да имат различни симптоми. Някои от най-честите са сърбеж в областта на гениталиите, необичайно течение и поява на брадавици, мехури или рани по интимните части. Много полово предавани болести могат да бъдат излекувани, така че е важно да знаете симптомите на полово предаваните болести и да ги лекувате незабавно.

Какво представляват ППБ и как се разпространяват?

Както подсказва името, болестите, предавани по полов път, известни също като инфекции, предавани по полов път (ППИ), са група от патологии, които се разпространяват по време на полов акт. Те възникват, когато вируси, паразити или бактерии, свързани с този метод на предаване, заразят тялото.

Според Световната здравна организация приблизително 374 милиона души годишно се заразяват с едни от най-често срещаните ППИ. Те включват хламидия, сифилис и гонорея. В допълнение, същата организация изчислява, че повече от 500 милиона души на възраст между 15 и 49 години са носители на генитална инфекция, причинена от вируса на херпес симплекс (HSV).

Повечето полово предавани болести се разпространяват по време на полов акт чрез телесни течности. Но контактът със заразена кожа също може да причини предаване. Като цяло с гениталната област.

Съществува и възможност за заразяване чрез споделяне на лични вещи, които влизат в контакт с кръвта на заразени хора. Например пиърсинг и игли за интравенозни инжекции.

Най-често срещаните ППБ са следните:

Запознайте се с тези 7 често срещани симптома на ППБ

Описаните полово предавани болести могат да причинят различни симптоми, които е важно да се идентифицират, за да се лекуват възможно най-скоро. Въпреки това, някои от тях могат да бъдат безсимптомни, така че е препоръчително да се прави годишен преглед, ако сте сексуално активни.

Ако имате съмнения за възможни инфекции, трябва да посетите специалист. Междувременно трябва да се избягва всякакъв вид полов акт, за да не се заразят други хора.

1. Необичайни секрети

Когато вагината или пениса произвеждат необичайни секрети, това вероятно е симптом на ППБ. Женските генитални пътища обикновено се проявяват със зеленикав или жълтеникав секрет, понякога с неприятна миризма. В такъв случай трябва да се направи тест за полово предавани болести, тъй като това може да е признак на гонорея или трихомониаза, наред с други.

За мъжкия генитален тракт всяко отделяне, различно от урина, сперма или предсеменна течност, трябва да се счита за необичайно течение. Вероятно е причинено от хламидия или гонорея, така че трябва да се консултирате със специалист.

2. Вагинално кървене

Вагиналното кървене извън редовните периоди може да бъде причинено от ППБ, особено хламидия или гонорея. Въпреки това, може да е симптом на множество други състояния, като полипи на матката или ендометриоза. Затова се препоръчва да посетите специалист за лечение на симптома, без да правите секс, докато причината не се потвърди.

3. Болка по време на секс

Друга необичайна реакция е усещането за болка по време на секс. Някои полово предавани болести могат да увредят или раздразнят гениталните тъкани, причинявайки дискомфорт в такива ситуации.

4. Болезнено уриниране

„Дизурия“ е медицинският термин за болезнено уриниране. Много често имате усещане за парене в пикочния мехур.

Това може да се дължи на често срещани болести, предавани по полов път. Например гонорея, херпес или хламидия.

Въпреки това, също е често срещан симптом при много инфекции, различни от ППБ. Някои с по-голяма, други с по-малка тежест.

5. Брадавици

Някои полово предавани болести, особено някои човешки папиломавируси, могат да причинят генитални брадавици. Особено в области като вулвата, тялото или върха на пениса, скротума и ануса.

От съществено значение е да не се прилагат домашни лечения, целящи отстраняването на такива брадавици. Всеки подход трябва да бъде сертифициран от лекар.

6. Рани и мехури

Появата на рани или мехури в областта на гениталиите трябва да предизвика тревога и мисъл за възможна полово предавана болест. В случай на рани, трябва да се обърне специално внимание, ако това е шанкроид. Това е първичната инфекция на сифилис.

Раната се появява около три седмици след заразяването. Макар и безболезнено, ако не се лекува, може да доведе до вторичен или третичен сифилис.

7. Подуване или сърбеж

Прекомерният сърбеж на гениталиите, ануса или близката област може да бъде причинен от ППБ. В допълнение, подуване и бучки също са свързани с този тип заболяване.

Други възможни симптоми на ППБ

Въпреки че следните симптоми могат да бъдат причинени от други състояния, те също трябва да се разглеждат като възможни последствия от полово предавани болести. Особено ако се появяват във връзка с някой от седемте вече споменати симптома:

  • Коремни и мускулни болки
  • Висока честота на уриниране
  • Нощно изпотяване
  • Треска и втрисане

Предотвратяване на ППБ за по-добро сексуално здраве

Тъй като това са заболявания, които се предават по време на полов акт, най-важното е да се вземат необходимите предпазни мерки. Например използването на латексови презервативи и внимателният и съзнателен избор на партньори.

Информацията и осведомеността за начините, по които се предават полово предаваните болести и симптомите са основни за избягването на полово предаваните болести.

Редовните прегледи допринасят за превенцията, както и избягването на полови контакти, ако имате някакви симптоми. Ако подозирате, че имате полово предавана болест, не правете секс, докато не посетите лекар, за да избегнете разпространението й.

Ако имате някой или няколко симптома на ППБ, важно е незабавно да посетите специалист. Вероятно ще бъдат извършени редица тестове, включително анализ на урината, кръвни тестове и проби от секрети.

Повечето полово предавани болести могат да бъдат излекувани, но ранното лечение е от съществено значение.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.