Петте най-чести причини за нощно изпотяване

Нощното изпотяване може да се появи по различни причини и не е задължително да е сериозно във всички случаи.
Петте най-чести причини за нощно изпотяване

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 21 декември, 2022

Често причините за нощно изпотяване могат да бъдат намерени във вашата среда. Възможно е температурата да е прекалено висока, да спите с плътна пижама или да използвате твърде дебели одеяла. Понякога обаче, когато не се дължи на една от тези причини, може да се наложи да се разгледат други възможни фактори.

Изпотяването може да е признак за по-дълбок проблем. Ако често имате този проблем, той може да бъде причинен от едно от следните медицински състояния:

Чести причини за нощно изпотяване

1. Обструктивна сънна апнея

Мъж с дихателен апарат, докато спи.
При сънна апнея могат да се получат добри резултати с турбинопластика, но са необходими повече доказателства, за да се удостовери нейната ефикасност.

Хората, които страдат от това заболяване, не спят добре през нощта. Това е така, защото дихателните им пътища са блокирани. Това ограничава въздушния им поток. Невъзможността за дишане обаче също е една от честите причини за нощно изпотяване. Но това не е всичко. Други симптоми, които може да изпитате, ако страдате от апнея, са:

 • Раздразнителност
 • Умора през деня
 • Хъркане
 • Главоболие

Ако забележите един или повече от тези симптоми заедно с нощно изпотяване, най-добре поговорете с вашия лекар. Ако ви поставят диагноза обструктивна сънна апнея, трябва да я лекувате, преди да предизвика по-големи проблеми. Те могат да включват сърдечни проблеми или диабет.

Решението за повечето хора е използването на машина, която ви помага да дишате през нощта. Това ви позволява да спите по-добре и да се отървете от свързаните симптоми.

2. Причини за нощно изпотяване – менопауза

Менопаузата и възрастта причиняват покачвания и спадове в хормоните ви. Това ви кара да загубите контрол над тялото си. Тези постоянни промени също причиняват хаос в телесната температура.

Жените в менопауза често се събуждат, с чувство на задух и силен дискомфорт поради нощно изпотяване. Някои се събуждат по няколко пъти в една и съща нощ. Появяват се и следните симптоми:

 • Суха кожа
 • Лошо настроение
 • Нередовни менструални цикли

Средната възраст, в която започва менопаузата, е около 51. Въпреки това, можете да започнете да се изпотявате през нощта години преди да започнете менопаузата. Някои жени започват да страдат от нощно изпотяване през 30-те си години.

Менопаузата е нормална част от живота на жената и не е необходимо да се „лекува“. Ако обаче симптомите са твърде досадни, вашият семеен лекар може да ви предложи лечение. То може да ви помогне да преминете през този жизнен етап по-неусетно.

3. Тревожност

Жена с тревожност и нощно изпотяване.

Когато страдате от тревожност или хроничен стрес през деня, това може да се превърне в нощно изпотяване. В този случай решението на проблема може да бъде да се научите как да управлявате по-добре онези неща, които ви безпокоят.

Добре е да отидете при специалист, който може да ви помогне да облекчите симптомите на тревожност. Това е особено вярно, ако всъщност не знаете какво ги причинява. Много терапевти практикуват когнитивно поведение. Те ви учат да промените начина си на мислене. По този начин можете да идентифицирате и пренасочите мислите, които ви причиняват безпокойство или стрес.

Въпреки това, терапията може да не е достатъчна сама по себе си. Така че, важно и вие да дадете своя принос. Можете да опитате да възприемете и поддържате следните навици на живот:

 • Ежедневни упражнения
 • Култивиране на чувство за надежда
 • Балансирано хранене
 • Посещаване на терапия
 • Творчески дейности (рисуване, писане, скулптуриране, оцветяване и др.)

4. Причини за нощно изпотяване – определени заболявания

Не трябва автоматично да приемате проблемите, ако имате често изпотяване през нощта. Причините за нощното изпотяване са различни. Важно е обаче да посетите лекар, за да получите най-точната информация за вашето здравословно състояние. Нощното изпотяване е вторичен ефект на много заболявания. Някои могат да бъдат сериозни, като бактериални и вирусни инфекции. Може дори да бъде причинено от някои видове рак.

Когато е по-сериозен проблем, нощното изпотяване обикновено е съпроводено с други симптоми. Лекарят ви ще назначи подходящи изследвания, за да разбере какво се случва. Лечението варира в зависимост от заболяването, което имате.

5. Ниската кръвна захар може да причини нощно изпотяване

Човек, който измерва кръвната си захар.

Хипогликемията, известна още като ниска кръвна захар, може да бъде причина за нощно изпотяване при диабетици. Но това не е единственият симптом. Този проблем може да накара диабетиците да се потят много през деня.

Ниската кръвна захар обикновено е вторичен ефект. Може да бъде причинена от проблеми с инсулина или други лекарства, използвани за лечение на диабет. Ето защо, ако редовно имате тези проблеми, вашият лекар може да предложи някои промени в начина на живот. Освен това тези промени могат да намалят вероятността да страдате от ниска кръвна захар. Това може да включва редовното ядене на определени видове храни. Това също може да означава да следите отблизо нивото на кръвната си захар.

Консултирайте се с вашия лекар, ако имате нощно изпотяване

Нощното изпотяване, придружено от други симптоми, може да е знак, че нещо не е наред със здравето ви. Не винаги трябва да имате предвид най-лошия сценарий.

Обърнете специално внимание, ако често имате нощно изпотяване. Ако се появява заедно с други симптоми, обърнете внимание и на това. Следователно разговорът с вашия лекар може да ви помогне да разберете основната причина. Освен това бързо ще ви отведе по пътя към намирането на решение.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Viera, A. J., Bond, M. M., & Yates, S. W. (2003). Diagnosing night sweats. American Family Physician.
 • Archer, D. F., Sturdee, D. W., Baber, R., De Villiers, T. J., Pines, A., Freedman, R. R., … Warren, M. (2011). Menopausal hot flushes and night sweats: Where are we now? Climacteric. https://doi.org/10.3109/13697137.2011.608596
 • Mold, J. W., Holtzclaw, B. J., & McCarthy, L. (2012). Night Sweats: A Systematic Review of the Literature. The Journal of the American Board of Family Medicine. https://doi.org/10.3122/jabfm.2012.06.120033

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.