Какво е аромантична личност и с какво се характеризира?

Вие сте аромантична личност? Научете повече по темата днес
Какво е аромантична личност и с какво се характеризира?
Maria Fatima Seppi Vinuales

Написано и проверено от психолог Maria Fatima Seppi Vinuales.

Последна актуализация: 05 юни, 2023

„Не мога да си представя как можеш да живееш без любов“, „да бъдеш романтичен е това, което крепи една връзка“това са някои от фразите, с които една аромантична личност се сблъсква ежедневно.

В свят, в който романтизмът е надценен, аромантичните хора са определяни като “студени”, “роботи” или “капризни”. Истина ли е това? Разбира се, че не е. Да бъдеш аромантичен няма нищо общо с прищявка или противопоставяне на системата. Това е ориентация, валидна като всяка друга. Да видим за какво става въпрос.

Какво означава да си аромантична личност?

Специалистите по темата отбелязват, че да си аромантичен е ориентация, но не свързана със сексуалната, а точно във връзка с романтичната ориентация. Няма нищо общо с отказ да подарите цветя или да вървите ръка за ръка на лунна светлина. Това може да е аспект, но не е съществен.

Аромантичната личност е тази, която просто няма интерес да прави това, не изпитва нужда или желание да има романтична връзка с друг или други хора. Тези хора не са мотивирани да установят такъв вид връзка с другите.

Връщайки се към предишния пример, важно е да имате предвид, че празнуването на Свети Валентин или подаряването на шоколадови бонбони е социална и културна конструкция, която се използва за категоризиране на жестовете като „романтични“. Те обаче не са пряко свързани с “аромантизма”.

Има спектър от опции; сред тях “демиромантични” хора, които се свързват романтично, стига да имат предишна връзка, и “сиви аромантични” хора, които могат да бъдат привлечени, ако са налице определени условия.

Аромантично и асексуално – едно и също нещо ли е?

Какво е аромантична личност?
Както аромантичните, така и асексуалните хора могат да бъдат социално принудени да имат интимни връзки, без това да представлява истински интерес за тях.

Не, не са едно и също нещо. Както обсъдихме, и двата термина са ориентации, но единият е романтичен, а другият е сексуален. Асексуалният човек не изпитва сексуално влечение. В този момент ще е необходимо да се направи разграничение от други ситуации като въздържание. Последното е избор, докато асексуалността не е. Просто няма сексуално влечение.

Много хора претендират и за двата термина и подчертават, че трябва да им се даде повече видимост. Те казват, че са социално “наказани” само защото не се интересуват от живот, изпълнен с романтична комедия или защото не се вписват в общество, което наричат “сексцентрично”.

Дори, в случай на асексуалност, те почти винаги трябва да се изправят пред патологични коментари като „със сигурност ще има лекарство за това“. Разстройството на хипоактивното сексуално желание е една от класификациите, които „разболяват асексуалността“.

И накрая, във връзка с асексуалността, от 2001 г. в Мрежата за образование и видимост на асексуалността (AVEN) от 2001 г. работи за нейната положителна страна. Там можете да намерите информация, опит и ресурси.

Какво представлява една романтична връзка?

В зависимост от вида на връзката, тя може да бъде като всяка друга. Например между приятели това може да е привързаност, обич, изслушване или съпричастност. Това обаче не ги прави романтични.

Много често се чува, че аромантичните хора са такива, защото имат проблеми с общуването. Това обаче не е вярно. Те може да имат приятели и да бъдат забавни. По отношение на това да имат партньор или не и какъв ще бъде типът на връзката, те установяват споразумения с партньора си.

От друга страна, има и “squish”, което е вид увлечение без романтика или секс. Желанието е да имате интензивна връзка с друг човек. Например, когато аромантична личност изпитва емоционално привличане, по-силно от това на приятелството.

Разяснения за разглежданата аромантична личност

Ясно е, че с появата на концепция се появява и свързан мит. Ето някои разяснения, базирани на най-често срещаните обърквания или погрешни вярвания.

Да си аромантична личност не означава да си студен човек

Често се смята, че аромантичните хора не изпитват чувства, че са “твърди като камък”, че не се вълнуват от нищо. Всичко това е невярно.

Това, че не се интересуват от романтична връзка, не означава, че не могат да изпитват чувства или любов към други хора, например приятелите си, любов между братя и сестри и т.н.

Избягвайте да бъркате аромантичността с митовете за романтичната любов

Дълго време ни учеха, че всички хора имат по-добра половинка, че е възможно да изпитваш любов само към един човек, че любовта може да направи всичко, наред с други идеи.

Това са така наречените митове за романтичната любов, които в много случаи са отговорни за разочарованието във връзките. Това, което се случва, е, че губим фокуса на идеята, че любовта е връзка, нещо, което се изгражда ежедневно и което включва усилия.

Чрез тези митове любовта се оценява от гледна точка на романтизъм, докато изконното във всяка любовна връзка е грижата и уважението. Ето защо, когато една двойка или връзка не отговарят на този идеал за „розова любов“, много хора започват да се чувстват неспокойни и съдят само въз основа на фантазията.

Можете ли да бъдете аромантична личност и да харесвате любовни истории?

Двама души на кафе.
Вярването, че аромантичният човек няма чувства и не може да изпитва съпричастност към други любовни истории, е погрешно.

Да, двата случая не са несъвместими, тъй като можете да харесате романтичния жанр в забавлението. Също така, да си аромантичен означава, че не се интересуваш от създаване на романтична връзка с някого. Но това не означава, че не можеш да слушаш приятел, когато ти говори за своята връзка. Просто не проектирате себе си в тази история.

Дали един аромантичен човек е такъв, защото има травми от детството си?

Това е абсолютно невярно. Няма връзка между щастливото детство и това да си аромантичен или не. Това е обяснение, базирано на мит, подобен на този, който се поддържаше известно време за хомосексуалността, че хомосексуалните хора са били малтретирани в детството си.

В знак на уважение трябва да бъдем много внимателни с подобни митове, тъй като те са обидни и насърчават дезинформация и предразсъдъци.

В допълнение, той утвърждава само един начин за любов или чувство за привличане към други хора, когато в действителност има множество начини за изживяване на взаимоотношения, сексуалност и любов.

Аромантизмът съществува и е естествен

Цял живот сме слушали обяснения за най-добрия начин да обичаме. Как да имаме връзки, случаен и неслучаен секс и безброй други теми.

Много от тях ни доведоха до единствения пристан, неудовлетвореност от това, че не знаем какъв етикет да използваме, самопотискане за дефиниция, опит да се съобразим с нормативните параметри за взаимоотношенията, наред с други.

Гей, лесбийка, бисексуален, пансексуален, асексуален, аромантичен, хоморомантичен, хетероромантичен, хетероромантичен. Няма значение; има много сексуално-афективни ориентации и всички те са еднакво валидни и заслужават уважение и собствено място в обществото.

Никоя от тях не пречи и не боли. Най-важното е да се грижим за хората и да им позволяваме свободата на изразяване. Въпреки че понятията помагат да се изяснят ситуациите, те не могат да функционират като връзки.

Може би в някои аспекти е време да мислите по-малко за това какво сте и какво не сте. И да оставите някои неща просто да се случват, стига това да е в среда на яснота, уважение и емоционална отговорност между участващите страни.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Botell, Miguel & Bermúdez, Marieta. (2015). Asexualidad: la cuarta dimensión sexual. Revista Cubana de Medicina General Integral. 31.
  • Moral de la Rubia, José (2011). Orientación sexual en adolescentes y jóvenes mexicanos de 12 a 29 años de edad. Psicología desde el Caribe, (27),112-135.[fecha de Consulta 9 de Junio de 2021]. ISSN: 0123-417X. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=21320708006.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.