Случаите на сифилис и други венерически болести се увеличават

Защо случаите на сифилис се увеличават в Съединените щати и по света? Учените имат различни обяснения за тази ситуация, която е проблем на общественото здраве.
Случаите на сифилис и други венерически болести се увеличават
Leonardo Biolatto

Написано и проверено от лекар Leonardo Biolatto.

Последна актуализация: 06 ноември, 2023

Публикуването на последния доклад на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) за болестите, предавани по полов път, предизвика тревога. Според данните на институцията случаите на сифилис се увеличават от 2017 г. насам с тревожна скорост.

Но не само тази болест е в светлината на прожекторите. В Съединените щати беше отбелязано забележително увеличение на други венерически болести, като например гонорея. Защо, какво общо има с това пандемията от COVID-19? И по-важното: какво правим, за да се грижим за себе си?

Данните на CDC разкриват, че случаите на сифилис нарастват

Докладът на CDC събира данни от 2017 до 2021 г. в Съединените щати. С тези данни експертите успяха да начертаят тенденциите по отношение на болестите, предавани по полов път. И това, което откриха, беше много голямо увеличение.

Статистиката, разкрита на официалния сайт на институцията, отчита следното:

  • Докато през 2017 г. имаше 101 590 потвърдени случая на сифилис, през 2021 г. този брой нарасна до 176 713 пациенти.
  • Случаите на гонорея се увеличиха от 555 608 през 2017 г. на 710 151 през 2021 г.
  • Хламидията се е увеличила през последната отчетена година от 1 579 885 случая през 2020 г. на 1 644 416 през 2021 г.
Ако преведем информацията в проценти, откриваме, че случаите на сифилис са се увеличили в САЩ със скорост от 74% през последните 4 години. За същия период гонореята регистрира ръст от 28%.

Тълкуването, направено от професионалистите на CDC в доклада, приложен към тази статистика, е тревожна тенденция. По-специално, това показва, че има малцинствени групи, които са били по-засегнати, като например мъже, които правят секс с мъже. При тях увеличението на диагнозите е значително.

Афро-американци присъстват в приблизително 30% от тези докладвани случаи. А хомосексуалните и бисексуалните мъже представляват една трета от случаите на гонорея през 2021 г.

От 2001 г. случаите на първичен и вторичен сифилис са се увеличили със 781% в Съединените щати.

Увеличават ли се случаите на сифилис в останалия свят?

За медицинските специалисти сме изправени пред пандемия от сифилис през новия век. Преглед от 2016 г. вече предупреди за тенденцията проблемът да бъде по-ясно изразен в страните с по-ниско икономическо развитие.

Според Световната здравна организация (СЗО) всеки ден 1 милион души се заразяват с болест, предавана по полов път, която може да бъде излекувана с подходящо лечение. Всяка година на планетата се диагностицират 376 милиона нови случая на сифилис, гонорея, хламидия и трихомониаза.

От своя страна Панамериканската здравна организация (PAHO) стартира през 2021 г. своя Епидемиологичен преглед на сифилиса в Америка.. В него се обяснява, че Латинска Америка и Карибите са регистрирали увеличение от 0,7% на случаите през последните 30 години.

В Европа тенденциите бяха променливи, но вече са в крак с глобалната реалност. Публикация на университета в Кеймбридж съобщава, че между 2000 и 2010 г. сифилисът е намалял при европейските граждани. От 2010 г. обаче случаите на сифилис са се увеличили от 4,4 диагнози на 1 000 000 души до 6,1 за същия брой хора през последното десетилетие.

Каква роля изигра пандемията?

Докладът на CDC за увеличаването на венерическите заболявания обяснява, че част от процеса се дължи на пандемията от COVID-19. Инфекциологът Мария Алкайде ясно заявява:

Пандемията от COVID-19 може да е допринесла за увеличаването на случаите на ППИ, тъй като имаше по-малък достъп до образование, тестване и лечение.

~ Д-р Мария Алкайде ~

Бележка, публикувана в списанието Болести, предавани по полов път, гласи, че случаите на сифилис са се увеличили след пандемията, тъй като това е утежняващ фактор. С други думи, вече имаше ситуации, които благоприятстваха заразата, които бяха изострени от задържането вкъщи и всичко, което то донесе.

Авторите подчертават положението на жените. При тях има значително увеличение на случаите по време на раждане, което води до повече бебета с вроден сифилис. Предполага се, че невъзможността да се движат свободно, за да се явят на прегледи, е ускорила проблема.

Как трябва да се грижим за себе си?

Предотвратяването на болести, предавани по полов път, винаги е приоритет, въпреки че сега знаем, че случаите на сифилис нарастват. Мерките, които вече са научно доказани, намаляват риска от заразяване и са постижими. Ето някои от тях.

1. Мерки срещу сифилис – използвайте презерватив

Презервативите са най-ефективният наличен метод за предотвратяване на болести, предавани по полов път. Разбира се, тази превенция е ограничена до зоната, покрита от презерватива.

Ето защо трябва да вземете допълнителни предпазни мерки, ако правите орален секс например. Също така е необходимо да знаете правилния начин за поставянето му, за да увеличите максимално ефективността му.

Експертите продължават да подчертават, че презервативите са в центъра на превантивните стратегии. Всъщност небрежността в употребата им е едно от обясненията защо случаите на сифилис нарастват в САЩ.

2. Изследвайте се

Инфекцията със сифилис може да остане незабелязана. Първоначалната лезия е безболезнена и понякога е скрита в гениталиите или игнорирана от пациента.

Затова кръвният тест за сифилис е много полезен. Има ситуации, в които анализът се насърчава, както е при бременни жени. Но ако имате някакви въпроси, най-добре е да попитате вашия лекар.

С прост кръвен тест е възможно да се направи биохимично изследване, което, ако е положително, ще позволи ранно лечение. Сифилисът може да бъде излекуван с известни и ефективни антибиотици, като пеницилин.

3. Мерки срещу сифилис – не употребявайте наркотици

Въпреки че изглеждат далечни, истината е, че имат връзка. Според проучвания, употребяващите наркотици за развлечение са сред групите с най-висок риск от заразяване със сифилис. Бразилското общество по тропическа медицина припомня, че според техните доказателства наркоманията е рисков фактор за полово предавани болести.

Отново експертите на CDC коментираха в своя доклад, че увеличаването на употребата на опиати в Съединените щати е отчасти отговорно за увеличаването на случаите на сифилис. Всичко това е отделно от другите вредни ефекти, които наркотиците имат върху физическото и психическото здраве.

Социална отговорност

Няма едно единствено решение за намаляване на случаите на сифилис и венерически болести. CDC настоява за съвместни действия:

Можем да сглобим парчетата в стремежа си да обърнем тенденциите, като продължим напред с нов подход, който използва холистични и координирани грижи за справяне със съпътстващи епидемии и несъответствия в здравето.

~ Леандро Мена, директор по превенция на ППБ в CDC ~

Информирайте се и се погрижете за себе си. Прости действия, които предотвратяват и подобряват качеството на живот.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.