Как да подобрите кожата по време на менопаузата

Страда ли вашата кожа докато преминавате през менопаузата? За да поддържате вашата кожа здраве по време на менопаузата, трябва да избягвате вредните навици и да сте правилно хидратирани- отвътре и отвън.
Как да подобрите кожата по време на менопаузата
Karla Henríquez

Прегледано и одобрено от лекар Karla Henríquez.

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 11 август, 2023

Менопаузата е период от сложни промени, през който жените трябва да се грижат за много различни аспекти, които не са само вътрешни, но също и външни. Кожата по време на менопаузата е една от областите, които страдат най-много, и е още по-отслабена от времето и климата.

В днешната статия ще ви кажем как да подобрите и овлажните вашата кожа през този период.

Какво се случва с кожата по време на менопаузата?

Кожата по време на менопаузата: усмихната жена в полето

Женската кожа е 25% по-тънка от мъжката през всеки етап от живота, но по време на менопаузата това е акцентирано.

С минаване на времето, дермата остарява и неговите основни функции започват да се променят. Те включват регулиране на телесната температура, защитавайки ви от слънчевите лъчи, бактериите и складирането на вода и хранителни вещества.

Въпреки че зависи от вашата генетика и цялостен начин на живот, след 50-годишна възраст ще забележите първите признаци на стареене на кожата:

  • Сухота
  • Отпусната кожа
  • Груба текстура
  • Бръчки

Ще забележите липса на твърдост, промени в пигментацията, доброкачествени израстъци и съдови проблеми.

  • Вашата дерма ще бъде по-малко хидратирана, което омаловажава нейната способност да възстановява тъканите и да заздравява раните.
  • Защото съдържа по-малко колаген, вашата кожа ще бъде по-малко еластична.
  • Тъй като тялото произвежда по-малко естроген, броят на клетките, отговорни за поддържането на тона на вашата кожа, намалява, причинявайки появата на петна.
  • Кожата на ръцете и петите на краката стават по-дебели и повече пукнатини се образуват.

Грижа за кожата по време на менопаузата

Можете да регулирате промените на хормонално ниво чрез медицинско лечение.

Има определени навици, обаче, които жените трябва да променят или подобрят ако искат да изглеждат по-неотразими и да имат свежа кожа по време на този период.

Обърнете внимание на следните съвети:

Кожата по време на менопаузата изисква да се предпазвате от слънцето

Въпреки че ултравиолетовите лъчи могат да са вредни за всяка възраст, по време на менопаузата вашата кожа има по-малко защитни сили за справяне с тях. Трябва винаги да използвате слънцезащитен крем с висок защитен фактор особено в средата на деня и през лятото.

Препоръчително е също да получите 15 минути излагане на слънце през деня за да се синтезира правилно витамин D . Това подобрява здравето на вашите кости като се улеснява поглъщането на калций, например.

Ако сте с много светла кожа, е най-добре да използвате слънцезащите крем (дори когато е облачно или студено).

Останете хидратирани

Жена пие вода от шише

Важно е да пиете от два до три литра вода на ден, така че хидратацията да започне отвътре.

Ако не ви харесва или ви е омръзнало да пиете само вода, можете да я заместите с натурални сокове, плодови смутита и билкови чайове. Кафето, безалкохолните напитки и алкохола не са включени в този списък защото имат обратен ефект.

Също е добра идея да използвате специално овлажняване за вашето лице и тяло. Има много комерсиални продукти налични за жените в този етап от живота. Прилагайте ги сутрин и вечер.

Пречистването

Притежаването на добра кожна хигиена е важно за вашия външен вид да е по-младолик и здрав.

Трябва да миете лицето си, използвайки натурален сапун, който ще държи pH на кожата леко киселинно и да не променя бариерата вода-липиди.

Когато сте готови, сложете крем за да предпазире кожата си.

Никога не прилагайте търкане при изсушаване за да избегнете раздразнение.

Подхранване

Освен използване на здравословни кремове за вашата кожа, ние препоръчваме също да ядете балансирана диета. Трябва да съдържа много витамини, минерали и антиоксиданти.

Плодовете и зеленчуците ще бъдат най-големите ви съюзници, тъй като не само са натурални, но и са пълни с вода и хранителни вещества.

Заделете настрана мазнините, брашната и захарта. Кажете не на обработената или бързата храна. Вместо това изберете домашно приготвени, здравословни и сезонни подправки.

Това ще даде на вашето тяло всичко, от което се нуждае, за да ви предпази от свободните радикали, които могат да навредят на здравето на кожата ви.

Ексфолирайте

Жена с маска на лицето

Препоръчително е да правите дълбока ексофолиация веднъж в седмицата за да премахнете всякакви нечистоти и да стимулирате възстановяването на клетките.

Можете да използвате домашно приготвени маски, които съдържат захар и мед, например. Те ще забавят ефектите от времето върху вашето лице и шия.

Правете упражнения

Физическата активност е много важна когато става въпрос за поддържането на вашата кожа неотразима във всеки етап от живота, но особено по време на менопаузата.

Правенето на упражнения е важно за премахването на токсините чрез вашите пори и повишаването на еластичността на вашата кожа.

И като че ли това не е достатъчно, упражненията предотвратяват остеопорозата, подобряват здравето на сърцето ви, намаляват стреса и добавят жизненост.

Следователно е важно да правите някакви упражнения, дори и да са спокойни и релаксирани. Ако не правите много упражнения обикновено, започнете с малко йога, пилатес или плуване.

Елиминирайте нездравословните навици

Към тази група можем да причислим пушенето, стреса и алкохола. Всички те влошават вашето здраве и това съответно засяга състоянието на вашата кожа.

Пушенето, например, не само добавя вредни токсини към вашето тяло, но също пречи на дермата да се регенерира и да стои хидратирана.

Относно алкохола, той може да има същите негативни ефекти като тези от пушенето. Това е така защо добавя токсини към вашето тяло, които са трудни за премахване.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.