Създаването на навик: Как да го направите?

Да се научите как да си създавате навици може да ви помогне да предприемете големи стъпки към проектите или целите, които искате да постигнете. В тази статия, ще ви разкажем как да започнете.
Създаването на навик: Как да го направите?
Isbelia Esther Farías López

Написано и проверено от философ Isbelia Esther Farías López.

Последна актуализация: 09 август, 2022

Създаването на навик не е лесно. Много хора не знаят как да го направят. Следователно, въпреки че може да сте искали да подобрите вашето здраве, да постигнете целите в кариерата си и да научите друг език, сред всички други постижения, може би никога не сте ги постигнали.

Навиците са важни за да постигнете всички неща, които желаете. Обаче, проблемът е, че може би имате извинения като например „Нямам време“, „Нямам мотивация“ или „Все още не съм подготвен“.

Създаването на навици: Какво е навик?

Както споменахме отгоре, навиците са наистина важни защото те могат да гарантират успех, ориентирайки ви към постигането на целите, които искате. Някои проучвания твърдят, че навик е:

Способността, която хората имат да се уреждат по-различен начин от природата.“

Освен това, те изтъкват че:

В психологията, навикът е действие, придобиито от опита и извършвано редовно и автоматично.“

Създаването на навик: една жена медитира

Невинаги е лесно да си създадете навик. Обаче е важно да правите това, за да постигнете каквото искате и да превъзмогнете оправданията.

Задължително е да правите разлика между навици и обичаи, тъй като тези термини не се отнасят за едно и също нещо. В този смисъл, докато обичаят е повтарянето на действия, които не са волеви или съзнателни, навиците включват вземане на решения от човека, който решава да ги научи.

С други думи, навиците са придобити по избор и се правят съзнателно. Ето защо настоящите теории подчертават, че навиците…

“… са автоматични отговори, основани на контекста.“

Последното определение твърди, че хората научават навици чрез процес, в който паметта играе важна роля чрез асоциативно учене.

Създаването на навик и как да го направите

Струва си да се спомене, че според някои специалисти, когато човек придобие навици от семейството, е по-вероятно да продължи да ги прави през останалата част от живота си.

Децата, в някои случаи, започват здравословни навици като имитират поведението на по-възрастните хора около тях.

Обаче, тъй като хората научават навиците, е възможно да придобият такъв по всяко време. Отдолу ще посочим някои съвети, които могат да ви помогнат да си създадете навик.

1. Създаването на навик: Помислете за нещо, което искате да постигнете

Може би често сте искали да подобрите някои аспекти от вашия живот, като здравословно ядене, отказване на вредните навици и стартиране на навременен режим.

Възрастна жена замислена

За да си създадете навик, е важно да уточните кое искате да подобрите. От там, можете да започнете да правите промени постепенно, докато те не се превърнат в навици.

2. Започнете, като предприемете първата стъпка

Не е нужно да правите големи промени за един ден. Например, ако вашата цел е да започнете да тичате за здраве всяка сутрин, тичайте пет или десет минути първия ден. Не се претоварвайте. Ще постигнете вашата цел постепенно.

3. Планирайте добре вашите навици 

Избягвайте да го правите по простия начин. Например, вместо да казвате „Аз ще тичам утре“, трябва да кажете „Утре ще се събудя в 6 часа и ще тичам за пет минути“. Бъдете конкретни когато става въпрос за планирането на навици.

4. Съставете план

Знайте, че когато искате да си създадете навик, някои оправдания ще ви дойдат на ум, които ще ви накарат да се върнете към старото ви поведение, като например: “Няма значение, ако не го направя днес“, „Ще го направя по-късно“ и „Чувствам се твърде мързелив днес“. За да избегнете това, съставете си план за моментите, в които оправданията навлезнат в ума ви.

Например, ако искате да се радвате на предимствата от медитацията, можете да приготвите постелката предишния ден и да напуснете стаята подготвени. Ако искате да тичате, пригответе спортното ви облекло в нощта преди това. Ако е нужно, сложете вашия телефон на режим беззвучен и избягвайте разсейващите неща, така че да можете да се фокусирате повече.

5. Задайте аларми на вашия телефон

Тези аларми трябва да включват конкретна задача. Ако звънне в 6 часа, уверете се, че е време да отидете да тичате. Можете да си оставите някои бележки на определени стратегически места от вашата къща, като огледалото или стаята за вечеря, които да ви напомнят за задачите.

Жена с телефон

Задаването на аларми може да бъде полезно напомняне за навиците, които искате да си създадете.

6. Водете си бележки и наблюдавайте

Когато имате вашия план на място и учите нов навик, ще видите колко е хубаво усещането за постиженията, които ви предстоят. Това ще държи вашето ниво на мотивация високо.

Заключение

Знайте, че заместването на старите навици или просто придобиването на нови навици започва чрез променяне на някои ограничаващи твърдения. Някои хора забавят този процес,  като си мислят и казват неща като „това съм си аз“.Тези твърдения са много ограничаващи и могат да ви попречат да постигнете големи цели. Може би трябва да започнете да ревизирате вашата система от вярвания.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.