Да бъдем щастливи не е утопия: размисли за щастието

Възможно ли е да бъдем щастливи? Дали парите са синоним на щастието? Какво прави хората щастливи? В тази статия психологът Марсело Себерио отговаря на тези и други въпроси и споделя размислите си за щастието.
Да бъдем щастливи не е утопия: размисли за щастието
Marcelo R. Ceberio

Написано и проверено от психолог Marcelo R. Ceberio.

Последна актуализация: 09 август, 2022

Въпреки че всички имаме правото да бъдем щастливи, не всеки един знае какво е щастие и как наистина да бъде щастлив. Щастието е нещо напълно лично и субективно. Затова и всяко едно човешко същество дава различно определение за щастие.

В следващите редове ще разсъждаваме по темата за щастието, което често бива бъркано с материални придобивки, времето, което прекарваме, за да изкараме пари, за да си купим време, репутация, както и мита, че щастието се купува с пари. В този смисъл трябва да споменем, че понякога този мит води до катастрофален завършек.

Можем ли да бъдем щастливи, ако имаме пари?

Концепцията за щастието се е променяла в зависимост от обществено-културните фактори, циклите на еволюция, теоретичните перспективи и областите на науката. Всеки се е опитвам да определи какво представлява щастието – от китайски и гръко-римски философи до етолози, невролози и психолози като Дарвин, Екман, Фрайзен, Маслоу, Фройд, Селигман и други.

Един от направените изводи е, че щастието, също като останалите абстрактни понятия като любов, лоялност, честност и щедрост, трудно може да бъде определено. Причината за това е, че всеки един дава свое собствено определение със субективни, лични параметри.

Щастието не е утопия.

Произходът на думата щастие е от латинското „Фелиситас“ превеждано като ‘плодороден’. Това разбиране е много точно, тъй като когато препрочетете и изучавате различните определения на щастието, можете да откриете именно това навсякъде. Плодовитостта, плодородието е свързано с развитие, растеж, порастване, инициатива и прогрес, които са синоними на това да бъдем щастливи.

Щастието

Това понятие е свързано със състояние на ума, при което човек се чувства удовлетворен, щастлив и весел. Затова щастието е свързано с удоволствие и чувството да бъдем щастливи:

  • Обединява различни невроендокринни и биологични фактори
  • Включва лимбичната система на мозъка
  • Обхваща емоционални фактори, тъй като щастието определено е чувство, частично базирано върху радостта (една от шестте основни емоции на Дарвин)
  • Включва когнитивни фактори и кара хората да мислят позитивно, елиминирайки автоматичните негативни мисли и подривните социологични фактори.

От друга страна, вие също можете да бъдете “плодородни” в това, което правите. Когато усещате, че напредвате в процеса на постигане на целите си и когато наистина ги постигнете, вие сте щастливи. Това означава, че плодовитостта води до щастие. С други думи щастието е свързано и с високо самочувствие и самоуважение.

Резултати от научни проучвания върху щастието

Фразата “Не можете да си купите щастие с пари” е научно доказана. Специалистите доказаха, че парите си имат своя „праг“. Например, ако човек получава и харчи повече от месечната си заплата, това може да го доведе до депресия. Как си обяснявате това?

Експертите са изучавали щастието повече от 10 години. Има следдипломни проучвания на неврологията на щастието и има доклади за щастието в световен мащаб, подреждащи страните в зависимост от определени стандарти.

Разбира се, щастието е свързано с участието на определени невротрансмитери и неврохормони, като серотонин – хормона на спокойствието, мира и усещането за вътрешен комфорт. Липсата му може да доведе до депресия. Ендорфините, вътрешният ни морфин (отделяни по време на физическа активност, секс и когато се смеем), допаминът, който освен многобройните си полезни качества ни мотивира, и накрая  – хормонът на любовта, окситоцин, който се отделя от родителите, при прегръдки и по време на раждането.

Скали на щастието

С помощта на скалите на щастието, състоящи се от протоколи с различни променливи, експертите откриват следното:

  • В страните със сериозни икономически проблеми и значително ниво на бедност, стойността на парите се приравнява с щастието.
  • В държавите с добър доход на глава на населението, икономическият фактор не играе такава роля. С други думи – не е сред променливите осигуряващи щастие.

Добрите възнаграждения в развитите държави осигуряват на хората достъп до собствено жилище, храна, образование, забавления и почивки, както и организация поддържаща този план. Превишаването на този приход е пряко пропорционално на задължението за осигуряването му (по-дълго работно време, повече данъци, покупко-продажба на недвижими имоти, придобиване на ненужни материални блага). Затова хората имат по-малко време да се забавляват. А това може да доведе до депресия, както и до стрес, различни зависимости и използването на психотропни наркотични вещества.

Парите и проблемите, свързани с тях

Изкарването на повече пари води и до появата на още повече проблеми. Не става въпрос само за времето, което хората отделят за работа, но и за данъците, които трябва да платят. Колкото повече пазаруват, толкова и таксите по кредитните им карти се увеличават, разходите им растат и стават по-трудни за контролиране. Печеленето на повече пари и проблемите вървят ръка за ръка.

За да бъдем щастливи не е необходимо да имаме много пари.

Материалните или очевидните „блага“

В капиталистическите страни, материалните блага се превръщат в очевидните блага. Например голямата къща, луксозната кола, дизайнерските дрехи…всичко това е израз на благополучие. Тези стоки се купуват, за да се покаже съответното положение в обществото.  И възниква въпросът: На кого е нужно да показвате, че сте по-добри от някого и че имате повече пари от един средностатистически човек?

Изразът “Парите не купуват щастие” се използва в противовес на мита за важността на парите (парите като средство за придобиване на материални блага, които би трябвало да ни донесат щастие).

Живеем (или сме си изградили) в едно напълно елитарно общество, в което значение имат единствено славата, социалната разпознаваемост, професията или работата, материалните блага, пътуванията, дрехите и вечната младост на променливите на успеха.

Ние сме биологично сродни същества, изграждащи връзки и търсещи начини да бъдем приемани и включвани в определени групи. Въпросът е: при какви параметри биваме включвани и приемани? Ако решим да се фокусираме само върху материалните блага, за да бъдем щастливи, тогава правим огромна грешка и се отклоняваме от правилния път.

Успехът е по-скоро “привиден ” отколкото “действителен”. Затова които и да е било материални блага могат да бъдат определящи за признаването.

Лошо поведение

Ако вашето поведение е такова, мислите повече за мнението на другите за вас, отколкото за собственото си благополучие. Воден именно от това известният психолог Ерих Фром прави проучване за това “да имаш” и “да бъдеш”. Затова вярването, че стойността ви се измерва от това, което имате, е погрешно.

Това, което хората обикновено забравят, забързани да печелят още повече пари, за да си купят материални блага и за да подобрят репутацията си, е че единственото нещо, което не могат да си купят, е време. Време, което използват, за да изкарват пари и за да бъдат щастливи. Те никога не са щастливи, тъй като нямат достатъчно време и живеят напрегнато и бързо. Красив и садистичен парадокс.

В тази връзка може би вярвате, че по-бедните, средностатистически семейства със собствени проекти и мечти са по-щастливи от богатите двойки. От социална гледна точка една от най-мотивиращите сили е желанието. С други думи, липсата на нещо поражда желание в човешките същества. Желанието е могъщ мотиватор за изпълняване на плановете и проектите ни. Става въпрос за желание, а не за необходимост.

Биологичните нужди

Въпреки че други автори се спират на необходимостта от биологична гледна точка (нуждата да пием вода, когато сме жадни например), все още важи твърдението, че по-бедните класи са по-нуждаещи се. Казано по друг начин те по-скоро изпитват нужда отколкото желание (въпреки че това не означава, че нямат желание) за работа, храна, здравеопазване и образование.

Средните класи (основно семействата от средното и под средното ниво), които имат най-големи желания в краткосрочен план. Например искат да сменят колата си с по-добра или нова или такава на по-малко километри. Тревожат се за неща като боядисването на дома си или вземането на заем за купуване на собствено жилище, за да не са повече под наем. Въпреки че тези стремежи не са показни, те са съществени за тези социални класи. Докато по-висшите слоеве на населението не ценят този тип цели.

Живот в лукс

Славата, красотата и парите – лоша съдба

Както виждате щастието е напълно субективно понятие. Всяко едно общество, контекста на всяко едно общество, всяко едно семейство в контекста на едно общество и всеки един индивид в дадено семейство си имат свое разбиране за щастието.

Колкото по-висока е социалната класа, толкова по-високо е и нивото на елитаризъм и съответно на баналност. Икономическата сила потиска желанието. В резултат на това хората губят вдъхновението си. Тъй като им липсва мотивация. Като добавим и факта, че вниманието е съсредоточено върху признаването от останалите, личните ценности губят смисъл. В луксозните квартали хората започват негласни надпревари. Това „състезание“ е за по-добро имение (имение, не дом) или за автомобил, показващ високата ви покупателна способност.

Холивуд

Добър пример за това са холивудските звезди, обсипани със слава, красота и богатство, които често се подлагат на лечение заради зависимостите си или тежки форми на депресия – проблеми, появили се при превръщането им в знаменитости и милионери. Превръщането им в милионери, им е попречило да постигнат много други цели в живота си. Те са имали възможност да спечелят много пари, но за сметка на това са изгубили емоционалния си свят.

Най-дългото проучване на щастието в световен мащаб проведено от Харвардския университет (в продължение на 80 години) доказва горното. За целта на проучването учените изследват и следят живота на 3000 човека. Изводът, до който стигат е, емоционалните връзки като тези на родителите, партньорите, децата и приятелите са тези, които ни правят истински щастливи. А не парите.

Препоръчваме ви да прочетете и: 10 храни, които ви карат да се чувствате щастливи

Ако се фокусирате прекалено много върху славата и парите, със сигурност ще пренебрегнете емоционалния си свят. Така той ще обеднее и ще изгуби стойността си. Ако сте на върха на богатството, славата и красотата, какво още бихте могли да искате?

Последиците

Ако водещата сила за желанието и планирането е мотивацията, породена от желанието, а вие искате именно това, което ви липсва, тогава логично, ако нищо не ви липсва ще изгубите желание. А човек без желание губи смисъла на съществуването си. А това може да има пагубни последици.

Такива последици са различните зависимости, депресията и самоубийствата, заемащи мястото на “липсата”. Затова тези хора нямат желание за нищо, тъй като си мислят, че не им липсва нищо. В действителност те нямат истинска любов. Въпреки че са заобиколени от лукса на успеха, на тях им липсва истинската любов на искреното приятелство, партньора или семейството.

Те са сами, в лошия смисъл на думата, като синоним на изоставянето и маргинализацията на истинската обич. Причината за това е съсредоточаването им върху славата. В резултат на това те получават банална обич, а не истинска, дълбока и безкористна любов.

Елитарни теории и книги

Книги като Богат татко, беден татко или Тайната, според които основната цел в живота трябва да бъде превръщането на човека в милионер, са книги превърнали се в бестселъри, тъй като теориите им се базират на елитаризма.

Тези книги са фокусирани върху популярната идеология, че парите са синоним на щастие, добра репутация и социален статус. С други думи те целят да развенчаят действията, водещи хората към сбъдването на баналните им мечти.  Не можем да отречем, че авторите им са съгласни с действията си. Тези книги направиха авторите си богати от получените възнаграждения за авторски права на милионите продадени копия. Така тези книги са променили живота им и са ги направили известни.

В този етап на развитието ми, трябва да поясня, че нямам нищо против славата; аз съм против злоупотребата със славата. Хората искат да бъдат известни. Но превръщането на славата в основна цел в живота е нещо друго. Тази цел не е правилна и добра.

Да бъдем щастливи далеч надхвърля казаното. Това е психология на живота. Знанието, че има и добра страна на живота въпреки трудностите, през които преминаваме. Знанието, че има хора, на които да разчитаме и които обичаме. Именно това трябва да разберат хората – че любовта е част от щастието.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.