Пречиствател на въздух против полени и алергии

Един пречиствател на въздух може да бъде отличен вариант, ако искате да се радвате на по-чист и здравословен въздух. Това важи особено, ако живеете в силно замърсена градска среда.
Пречиствател на въздух против полени и алергии

Написано от Maite Córdova Vena

Последна актуализация: 09 август, 2022

Началото на пролетта е причина повечето от нас да се радват на хубавото време. Температурите започват да се повишават, има повече светли часове през деня, птичките пеят, пчелите, цветята и пъпките на дърветата се събуждат за нов живот… Но немалко хора страдат от пролетни алергии. За щастие един пречиствател на въздух може да помогне!

Сърбеж в носа и гърлото, течащи очи, хрема и често кихане – тези симптоми на алергиите могат да ви попречат да се насладите на хубавото време. Но имаме добри новини за вас: пречиствателите на въздух филтрират и ефективно премахват полените в дома ви.

Важно е да запомните, че пролетта е сезонът на полените. Това означава, че не можете да избегнете насищането на въздуха с полени. Например Испанската асоциация по алергология и имунология съобщава, че замърсяването на въздуха в градска среда засилва действието на полените. Затова хората със сенна хрема страдат от още по-сериозни симптоми.

Точно в тези случаи ще ви свърши работа един пречиствател на въздух.

Какво прави един пречиствател на въздух?

Пречиствателите на въздух са изключително полезни уреди в ежедневния живот, тъй като спомагат премахването на хиляди микроскопични частици, които потенциално застрашават здравето ви. Освен това те елиминират и неприятната миризма.

Важно е да подчертаем, че не става въпрос само за прахови частици, но и за акари, алергени от животни, плесени, полени, бактерии, вируси и химически замърсители като цигарен дим и въглероден оксид.

Тези, които вече са пробвали ефективността на пречиствателите на въздух, казват, че ги считат за основно средство за по-чист и без полени дом.

Как функционират пречиствателите на въздух?

Пречиствателите на въздух са изключително полезни в големите градове, имайки предвид високото ниво на замърсяване на околната среда. Но независимо от това можете да се възползвате от предимствата на тези уреди навсякъде!

Просто включете устройството към електрическата мрежа и то ще започне да работи.

След като пуснете устройството си, то ще се адаптира автоматично. Когато го пуснете следващия път пречиствателят на въздух ще пречисти въздуха в дома ви за по-малко от 10 минути.

Ефикасен пречиствател на въздух

Пречиствателят на въздух Intense Pure на Rowenta филтрира и пречиства 100% от най-фините частици във въздуха. А това ви позволява да дишате чист, свеж въздух. Този модел е отличен вариант за тези, страдащи от алергии, астма, ринити, бронхити и други заболявания на дихателната система.

Уредът ще ви помогне най-много през пролетта, когато алергените (полените, гъбичните спори, акарите и дразнителите от животните) създават най-много неудобства и проблеми.

Успехът на технологията се дължи на четиристепенната филтрираща система. Устройството успява да улови всички частици, които лесно биха причинили развитието на редица заболявания. Пречиствателят работи дискретно, без да оказва влияние върху ежедневния ви живот, дейности и най-вече почивка.

Тъй като пречиствателят на въздух трябва да бъде свързан към източник на електрическа енергия, той има и таймер. Този пречиствател на въздух се предлага с множество програми за предотвратяване на прекомерната консумация на енергия. Той може да бъде контролиран чрез смартфон, от и извън дома, което ви осигурява несравним комфорт.

Препоръчваме ви да прочетете и: Почистване и укрепване на бронхите с билки

Дали пречиствателите на въздух са подходящи само за дома?

Употребата на пречистватели на въздух в дома става все по-популярна и препоръчвана. Но можете да поставите и използвате устройството  навсякъде, където има хора прекарващи дълго време – например на работното място.

Здрава работна среда
Пречиствателите на въздух на Rowenta се препоръчват от Испанската асоциация по алергология и имунология (SEAIC).

Тема за размисъл

Въпреки че един пречиствател на въздух е изключително полезно устройство, ако искате да се радвате на чист въздух в дома си, не можете да разчитате само на него.

Дори когато устройството функционира правилно, е важно и необходимо да бъдат предприети редица мерки като:

  • Ежедневно проветряване на дома за поне 10-15 минути.
  • Редовно почистване с прахосмукачка на килимите и завесите.
  • Махнете плюшените играчки и други подобни вещи за избягване натрупването на алергени.
  • Ако имате климатик или друг пречиствател на въздух, запомнете, че трябва да сменяте и почиствате филтрите редовно. Ако не правите това в тях могат да се натрупат замърсители и ще спрат да работят правилно. Запомнете, че някои ароматизатори и HEPA филтри не могат да бъдат използвани дълго време. Трябва да ги сменяте редовно.
  • Спрете да използвате вълнени матраци и възглавници (за да избегнете размножаването на акари).
  • Пречиствателят на въздух Intense Pure трябва да бъде почистван на всеки 2- 4 седмици. Прочетете ръководството за употреба на уреда, за да разберете как да го използвате и почиствате.

Накрая потребителите трябва да запомнят, че пречиствателите на въздух не черпят толкова енергия колкото климатиците. Освен това работят дневно по-малко от 10 минути, което не е свързано с потреблението на много ток.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.