Три чая облекчаващи симптомите на грип

Когато решите да си приготвите чай от джинджифил трябва да потърсите мнението на специалист, за да избегнете евентуалните странични ефекти, ако приемате други лекарства.
Три чая облекчаващи симптомите на грип

Последна актуализация: 27 декември, 2019

Има много хора, които искат да допълнят назначеното им медикаментозно лечение за облекчаване симптомите на грип с натурални средства.

В случай на грип или настинка, лечението се определя въз основа на оплакванията ви. Лекарят ще прецени кои са най-подходящите средства за облекчаване на дискомфорта и за контролиране на секретите. Можете да използвате и чайове, които ще ви помогнат да облекчите симптомите на грип като допълнение на предписаното ви лечение.

Научете повече от следващите редове!

Кои са симптомите на грип?

Облекчете настинката с натурални средства.

Грипът е заболяване причинено от група вируси познати като вируси на настинка или инфлуенца.

Има три вида грипни вируси: A, B и C. По-голямата част от грипните епидемии са предизвикани от вируси тип А. Вирусите тип В причиняват по-рядко епидемии и от тях се боледува по-леко. Вирусите тип С се срещат по-рядко и действието им е краткотрайно.

Грипните вируси се предават от човек на човек обикновено чрез отделените секрети при кашляне и кихане. Грипът е остро инфекциозно заболяване засягащо дихателната система и водещо до появата на редица добре познати симптоми като:

  • Главоболие
  • Висока температура
  • Респираторни проблеми като кашлица, зачервено гърло и течащ нос
  • Проблеми с храносмилателната система
  • Обща отпадналост.

Въпреки че заболяването е сравнително леко, в определени случаи може да има сериозни, тежки последици. При по-възрастните болни и тези с хронични заболявания – респираторни или други – болестта може да бъде опасна.

Тъй като е с вирусен произход предписването на антибиотици е напълно противопоказно и повишаващо риска от усложнения.

Как да се предпазите от грип

Има редица съвети, които можете да използвате за предпазване от това често срещано заболяване през зимата.

Редовният прием на витамин C помага укрепването на имунната система. Така организмът ви ще бъде подготвен да се справи с различните инфекциозни микроорганизми.

Има и ваксина срещу грипните вируси. Особеното при тази ваксина е, че тя се произвежда всяко година в зависимост от вида/видовете вируси причинили епидемия през предходната зима. Поставянето й се препоръчва при пациенти изложени на по-голям риск като възрастните над 65 години, хората с респираторни заболявания и тези работещи в сферата на здравеопазването.

С тази ваксина повишавате с 50-80% шанса си за превенция срещу вируса. Обикновено поставянето на ваксината се прави от септември до ноември в зависимост от първите прояви и развитието на вируса.

Понякога се предписва прием на противовирусни препарати като превантивна мярка. Този вид лекарства действат най-добре ако бъдат приети веднага до два дни след разболяване.

Как да облекчите симптомите на грип

Симптомите на грип са много неприятни.

Почивката и пълноценното хранене ще ви помогнат да се справите с грипа в комбинация с предписаното ви лечение.

Като допълнение към медикаментозното лечение в следващите редове ще ви дадем рецепти за три чая, облекчаващи симптомите на грип. Те ще ви помогнат да преминете по-лесно през най-тежките дни на заболяването.

1.Чай от бъз

Поради високото си съдържание на витамин С, този чай е изключително полезен за облекчаване симптомите споменати по-горе. Витамин С укрепва имунната система и притежава антиоксидантно действие.

Освен това бъзът съдържа самбунигрин, активно вещество с мощно противовъзпалително действие, което го прави отлично средство в борбата със симптомите на грип. Растението съдържа и още едно активно вещество – самбуцин. То подобрява отделянето на течностите от организма.

Добре е да знаете, че бъзът не трябва да се използва по време на бременност и кърмене. Цветовете и плодовете на бъза не са отровни, но други части на растението като стъблото, кората, листата и неузрелите плодове са.

2.Лимонов чай

Лимонов чай при настинка

Лимоните съдържат витамин С, укрепващ имунната система.

Също като бъза, лимоните съдържат голямо количество витамин С, който е изключително полезен за предпазване и лечение на грипоподобни състояния.

Освен че повишават защитните сили на организма, лимоните притежават и антисептично действие. Те са и диуретик, затова улесняват изхвърлянето на токсините по време на боледуването от грип.

За да си приготвите този чай ще ви бъдат необходими:

3.Чай от джинджифил

Джинджифилът е добре познат с полезните си за здравето качества.

Този корен притежава противовирусно, отхрачващо и противовъзпалително действие. Затова спомага отхрачването и облекчава зачервеното гърло.

Важно е да се консултирате с лекар или фармацевт преди да си приготвите този чай, тъй като може да си взаимодейства с определени лекарства.

Други съвети за справяне със симптомите на грип

Когато сте болни от грип или настинка е важно да живеете здравословно като се храните по-малко и приемате по-леки и здравословни храни, богати на витамини и минерали, повишаващи защитните сили на организма. Почивката също е много важна за справянето на организма с инфекцията.

Ако имате притеснения ви съветваме да потърсите мнението на лекар или фармацевт, тъй като те ще ви предпишат най-подходящото за вашето състояние лечение.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.