Опасен ли е коронавирусът за децата?

Коронавирусът е гореща тема в цял свят. Днес ще споделим с вас интересна информация относно този вирус и ще отговорим на въпроса: "Опасен ли е коронавирусът за децата?"
Опасен ли е коронавирусът за децата?

Последна актуализация: 22 март, 2020

Опасен ли е коронавирусът за децата?

Коновирусът предизвика пандемия, за която се говори по цял свят. Причината за това е бързото разпространение на заразата между хората. Но дали това важи за малчуганите? Трябва ли да се тревожим за тях и да предприемем спешни мерки?

В следващите редове ще споделим с вас интересна информация за този вирус и ще ви разкажем дали засяга и децата. И не на последно място – ще ви дадем съвети с полезни предпазни мерки.

Какво представлява коронавирусът?

Коронавирусът принадлежи към група вируси с неясен произход. Има различни видове коронавируси. Те водят до появата на различни симптоми – от кашлица до пневмония. В най-тежките случаи този коронавирус може да предизвика и дихателна недостатъчност.

През декември 2019 г. бяха регистрирани първите случаи на нов вид коронавирус – COVID-19 – в китайския град Ухан. За кратко инфекцията бе предадена от човек на човек, а в момента броят на болните по света продължава да расте драстично.

Има различни видове коронавируси.

Въпреки че броят на заразените с коронавирус е много голям, смъртността не е висока. В действителност дори е по-ниска в сравнение с предходни епидемии с други видове коронавируси.

Какви са симптомите на коронавируса?

Обичайно коронавирусът води до появата на симптоми сходни с тези при познатите видове грип. А именно:

  • Хрема
  • Общо неразположение
  • Умора
  • Болка в мускулите
  • Кашлица
  • Течащ нос
  • Висока температура и втрисане
  • Зачервено гърло и главоболие

Заразеният с тази инфекция може да я прекара безсимптомно, да се оплаква от симптоми подобни на тези при грип описани по-горе или да развие по-тежки усложнения. Най-сериозните такива са пневмониите и дихателната недостатъчност.

Най-сериозните и тежки случаи се наблюдават при най-уязвимите групи от населението. Това са възрастните хора, новородените и болните с проблеми с имунната система.

Опасен ли е коронавирусът за децата?

Засега се счита, че инфекцията с коронавирус при децата, протича много по-леко. И както вече споменахме, смъртността при този вид вирус е сравнително ниска. Различни организации изпратиха успокояващи съобщения относно коронавирусната инфекция при децата.

Американската педиатрична асоциация заедно с други педиатрични институции подготвя протокол за това как да се подхожда и лекува коронавируса при децата.

Разбира се, на първо място трябва да бъдем бдителни като родители. Ако се съмняваме за евентуална инфекция, трябва да се обърнем към отговорните здравни власти възможно най-бързо. Така ще могат да бъдат предприети правилните мерки, за да се потвърди или отхвърли евентуалната инфекция.

Как да се предпазите и как да се лекувате при коронавирус

Към момента все още няма ефикасно лечение на тази инфекция. Медицинските специалисти се фокусират върху лечението на симптомите, контролирането на високата температура и болката и се опитват да поддържат добро общото здравословно състояние на болните.

Опасен ли е коронавирусът за децата и как да се предпазим?

Важно е да следим и за появата на евентуални усложнения. Това важи с особена сила по отношение на най-уязвимите групи от населението.

Ето защо е толкова важно да се опитваме да ограничим разпространението на заразата от един човек на друг. Трябва да обръщаме изключително внимание на хигиената си. И най-вече на миенето на ръцете си.

С не по-малко значение и да ограничим контактите си с хората заразени с вируса. Ако не можем да избегнем тези контакти, трябва да пазим и покрием очите, устата и носа си.

Заключение: опасен ли е коронавирусът за децата?

Въпреки че заплахата и паниката по новия вирус са обхванали целия свят, здравните експерти ни съветват да запазим спокойствие. По отношение на въпроса– “Опасен ли е коронавирусът за децата?” –  отговорът като цяло: е“не“. Вирусът не се проявява агресивно при децата.

А бързото известяване на здравните власти улеснява контрола и спомага ограничаването на разпространението на коронавируса. Затова, ако се съмнявате, че сте инфектирани, потърсете веднага компетентна помощ.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Calendario de vacunaciones de la Asociación Española de Pediatría: Recomendaciones 2011* [Vacunas (Madr).2011]-Medes [Internet]. [cited 2020 Feb 19]. Available from: https://medes.com/publication/67076
  • Coelho M, Arruda CS, Simões SF. HIGIENIZAÇÃO DAS MÃOS COMO ESTRATÉGIA FUNDAMENTAL NO CONTROLE DE INFECÇÃO HOSPITALAR: UM ESTUDO QUANTITATIVO. Enfermería Glob. 2011 Jan 16;10(21).

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.