5 съвета за защита на здравето на черния дроб

Усвояването и прилагането на здравословни навици, особено когато става въпрос за вашата диета, е важно за грижата за здравето на черния ви дроб. Прочетете тази статия, за да откриете 5 важни съвета.
5 съвета за защита на здравето на черния дроб
María Belén del Río

Написано и проверено от биолог, лекар María Belén del Río.

Последна актуализация: 02 август, 2022

Защитата на здравето на черния ви дроб е жизненоважна, тъй като този орган участва в много различни телесни функции. Въпреки това много фактори от нашия съвременен живот могат да му навредят: хранителни добавки, токсични навици, замърсяване, стрес и др.

В тази статия ще споделим няколко съвета за защита на здравето на черния дроб. По този начин можете да си осигурите по-добро качество на живот. Продължете да четете, за да научите повече!

Защо е важно да пазим здравето на черния си дроб?

Черният дроб участва в повече от 500 жизненоважни функции. Това са само някои от тях:

 • Той отговаря за метаболизма на макронутриентите (въглехидрати, липиди и протеини)
 • Регулира съсирването на кръвта
 • Подкрепя имунната система
 • Участва в метаболизма на някои хормони
 • Участва в съхранението на глюкоза
 • Отговаря за пречистването на токсичните вещества в организма

За съжаление, много фактори в нашия съвременен живот могат да увредят чернодробната функция. Въпреки това, наследствените проблеми и вирусните инфекции също играят роля. Ето защо винаги е важно да се грижите за здравето на черния си дроб, за да предотвратите появата на такива заболявания.

Открийте и: 6 навика, които увреждат черния ви дроб

5 съвета за защита на здравето на черния дроб

1. Органична храна без добавки

Органични плодове и зеленчуци, които трябва да ядете, за да защитите здравето на черния си дроб.
Консумацията на органични храни е изключително важна, за да защитите здравето на черния дроб. Благодарение на своите витамини, минерали и антиоксидантни съединения, те са от ключово значение за подпомагането на черния дроб.

Хранителните добавки не са безопасни. Тези вещества с консервиращи, фунгицидни, оцветяващи или подслаждащи свойства, наред с други, причиняват увреждане на ДНК и различни органи. Сред тях се откроява черният дроб, който отговаря за елиминирането на токсичните вещества от организма.

В същия раздел бихме искали да подчертаем важността на избягването на храна с пестициди. Единственият начин да постигнете това е като ядете органична храна, на която имате доверие или която сте отгледали сами.

Диета, богата на органични зеленчуци, е един от начините да помогнете детоксикацията на черния дроб. По-специално, трябва да включите сурови зеленчуци, цитрусови плодове, ядки и масла от семена.

2. Намалете захарта

Затлъстяването и диабетът са две заболявания, които са се увеличили значително през последните десетилетия. Въпреки че преяждането и заседналият начин на живот са два ключови фактора, консумацията на захар също е важен фактор.

Захарта и всички продукти, които я съдържат (например напитки) влияят пряко върху натрупването на чернодробни мазнини. Това може да доведе с течение на времето до мастна чернодробна болест.

Ето защо е важно да намалите количеството захар в диетата си. Можете да го замените с други подсладители като стевия, кокосова захар, ксилитол, панела или чист мед.

3. Бял трън

Семената на белия трън съдържат силимарин, много полезно съединение за защита на здравето на черния ви дроб. Проучванията показват, че е ефективен при лечението на различни видове чернодробни заболявания: цироза, мастен черен дроб, инсулинова резистентност и др.

Силимаринът се откроява със своята висока антиоксидантна и противовъзпалителна сила. За разлика от други средства, това се откроява, защото насърчава регенерацията на черния дроб. Продължителното му използване може да бъде ефективно в случаи на цироза и дори за предотвратяване на метастази на ракови клетки.

4. Контролирайте гнева, за да защитите здравето на черния си дроб

Жена с широко разперени ръце, усмихната към небето.
Да се научите да управлявате емоции като гняв може да допринесе за здравето на черния ви дроб. Ако ги игнорирате, вашите емоции могат значително да повлияят на вашето благополучие.

Според древната китайска медицина всички органи имат връзка с емоциите. Тази връзка между тялото и ума ни дава различна гледна точка, която да допълни всяко медицинско лечение.

В случая с черния дроб преобладаващата емоция, когато претърпите някаква промяна в този орган, е гневът. С други думи, борбата с гнева може да ви помогне да предотвратите чернодробния дисбаланс, заедно с други добри навици.

Въпреки че няма научни изследвания, които да докажат тази връзка, психосоматиката показва, че емоциите влияят на нашето здраве. Ето защо трябва да се опитвате да засилвате положителните емоции всеки ден. Освен това, каква вреда би могло да причини живеенето в радост и спокойствие?

5. Здравословен начин на живот

За да завършим, искаме да посочим най-добрия начин да защитите здравето на черния си дроб: балансирана диета и здравословен начин на живот. Това включва избягване на цигарите и алкохола, пълноценна нощна почивка, пиене на достатъчно вода и живот в радост.

Прилагането на тези съвети на практика не е лесно, тъй като те изискват важни промени в ежедневието ви. Въпреки това, защитата на здравето на черния ви дроб ще ви помогне да живеете по-добре и това ще бъде много полезно усилие.

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Sasaki, Y. F., Kawaguchi, S., Kamaya, A., Ohshita, M., Kabasawa, K., Iwama, K., … Tsuda, S. (2002). The comet assay with 8 mouse organs: Results with 39 currently used food additives. Mutation Research – Genetic Toxicology and Environmental Mutagenesis. https://doi.org/10.1016/S1383-5718(02)00128-6
 • Abdelmalek, M. F., & Day, C. (2015). Sugar sweetened beverages and fatty liver disease: Rising concern and call to action. Journal of Hepatology. https://doi.org/10.1016/j.jhep.2015.05.021
 • Guan, Y.-S., & He, Q. (2015). Plants Consumption and Liver Health. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. https://doi.org/10.1155/2015/824185
 • Lee, Y.-S., Ryu, Y., Jung, W.-M., Kim, J., Lee, T., & Chae, Y. (2017). Understanding Mind-Body Interaction from the Perspective of East Asian Medicine. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. https://doi.org/10.1155/2017/7618419
 • Feher, J., & Lengyel, G. (2011). Silymarin in the Prevention and Treatment of Liver Diseases and Primary Liver Cancer. Current Pharmaceutical Biotechnology. https://doi.org/10.2174/138920112798868818

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.