6 предупредителни признака за мастна чернодробна болест

Промени в цвета на кожата, честата умора и подутият корем са някои от тях. Вижте кои храни ще ви помогнат да се справите с това.
6 предупредителни признака за мастна чернодробна болест

Последна актуализация: 08 януари, 2019

Научно известно като чернодробна стеатоза, заболяването е познато като мастна чернодробна болест. Това може да се дължи на прекомерната консумация на алкохол или на метаболитен синдром точно както при диабет или хипертония. Продължете да четете, за да научите основните сигнали за това заболяване.

Какво представлява мастната чернодробна болест?

Когато мастната тъкан се натрупа в чернодробните клетки, можем да страдаме от мастна чернодробна болест. Това състояние е тясно свързано със затлъстяването, високия холестерол и високото кръвно налягане. В много случаи мастните клетки се напълват с мазнина и “пренасят” излишъка към близките органи.

Някои хора са по-податливи на това заболяване:

  • Жени на средна възраст
  • Хора с наднормено тегло
  • Пациенти с диабет или висок холестерол
  • Хора, следващи определени хранителни навици
  • Хора с пристрастяване към алкохола

Признаци на мастна чернодробна болест

Наличието на мастна чернодробна болест се установява с кръвни тестове

Лошата новина е, че в повечето случаи чернодробната стеатоза не проявява никакви симптоми. С други думи, докато се търси подходящо изследване, е трудно да се открие болестта. Има три вида изследвания, които помагат при диагностицирането на мастна чернодробна болест:

  • Кръвни тестове (определят нивата на трансаминазите)
  • Чернодромна сонограма (колкото по-ярък и по-голям е черният дроб, толкова по-вероятно е заболяването)
  • Биопсия (тества степента на заболяването)

Някои пациенти действително изпитват симптоми или страдат от определени здравословни проблеми, които могат да бъдат проследени до чернодробна стеатоза:

1. Коремна болка

Дискомфорт или усещане за “пробождане” в центъра или горната част на корема. Тази болка не е резултат от никаква дейност, нито от някакъв вид действие. Тя може да се появи след хранене, защото стомахът се разширява и притиска увеличения черен дроб.

2л Подуване на корема

Коремна болка като симптом на мастна чернодробна болест

Асцитът е резултат от чернодробни заболявания и това е наличието на течност между висцералния и параиталния перитонеум. Признаците на този проблем са подуване на корема, лошо храносмилане, болка в долната част на гърба и затруднено дишане. Това може да доведе до подуване на глезените.

3. Лошо храносмилане

Ако нещо, което ядете (независимо дали е полезно и в малко количество) разстройва стомаха ви или води до гадене или газове, може да има усложнения в черния дроб. Хората, които имат мастен черен дроб често отиват при лекаря, вярвайки, че страдат от лошо храносмилане, но осъзнават, че причината е всъщност чернодробна стеатоза.

4. Умора

Умората като симптом на мастна чернодробна болест

Когато черният дроб не функционира синхронизирано с метаболизма, той се забавя. Това се случва, когато някой важен орган се бори с определен проблем. Тялото се опитва да се предпази от ситуацията и да компенсира, като изпомпва по-малко кръв.

В този конкретен случай това може да доведе до необяснимо изтощение, проблеми с концентрацията, объркване, умора или липса на енергия. Лицето също така може да загуби интерес към дейностите, с които някога се е занимавал, и вместо това да спи часове наред.

5. Тъмна урина

Можем да открием проблеми или заболявания чрез урината. Да не забравяме, че тази течност пренася токсини и отпадъци. В случаите на мастно чернодробно заболяване флуидът ще има по-тъмен цвят от нормалното, който не изсветлява през деня (въпреки че урината обикновено е по-тъмна сутрин, обикновено се избистря през деня).

Изпражненията могат да представят промени: те могат да изглеждат по-бели или глинести, с по-силна миризма от нормалното.

6. Промени с кожата

Жълтеницата е признак на мастна чернодробна болест

Жълтеницата е признак на чернодробна стеатоза. Тя се характеризира с жълтеникава кожа и слуз поради повишените нива на билирубин, натрупван в тъканта. Това може да се случи поради унищожаване на червените кръвни клетки или поради усложнение на жлъчния мехур.

Мастната чернодробна болест води до други промени в кожата като: обезцветяване на врата и подмишниците, разрушаване на кръвоносните съдове на лицето, зачервени длани или паякообразни вени на гърба, гърдите и раменете. Освен това, могат да се появят бели петна под ноктите.

Диета и мастна чернодробна болест

След диагностицирането на заболяването на мастна чернодробна болест, следващата стъпка е да се започне правилно лечение. В допълнение към лекарствата, които вашият лекар може да ви предпише, е от съществено значение да следвате диета с ниско съдържание на мазнини и да правите упражнения. Препоръчваме следното:

1. Намалете приема на рафинирани храни

При мастна чернодробна болест консумирайте пълнозърнести храни

Тази група храни включва брашно и бяла захар. Вместо тях избере пълнозърнести и интегрални продукти.

2. Следвайте средиземноморска диета

Средиземноморската диета е една от най-здравословните, защото се основава на храни, които са с ниско съдържание на мазнини или храни, които съдържат здравословни мазнини. Зехтинът например е ключов играч в този велик начин на живот.

3. Избягвайте алкохола

Избягвайте алкохола при мастна чернодробна болест

Алкохолът е един от най-големите врагове на черния дроб. Консумирането на твърде много алкохолни напитки може да доведе не само до стеатоза, но и до цироза.

4. Избягвайте определени медикаменти

Консултирайте се с личния лекар, за да разберете кои лекарства могат да влошат вашето състояние. Лекарят вероятно ще ви посъветва да спрете употребата на болкоуспокояващи, естроген и противовъзпалителни средства.

5. Упражнения

Физическите упражнения подобряват симптомите на мастна чернодробна болест

Упражненията са чудесен начин да ви помогнат да се чувствате по-добре и да помогнете на правилното функциониране на черния дроб. Можете да се разхождате в парка, да разхождате кучето, да карате колело или да плувате; изберете предпочитания от вас начин на тренировка и го правете минимум три пъти седмично.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.